kronika

Zaradi pedofilije cerkvi (še) ne bo treba plačati

16.7.2012 | 07:15 | T. J. G.

Jošt sodbe na krškem okrožnem sodišču ni dočakal. (Foto: T. J. G.)

Jošt sodbe na krškem okrožnem sodišču ni dočakal. (Foto: T. J. G.)

Karl Jošt. (Foto: T. J. G.)

Karl Jošt. (Foto: T. J. G.)

Artiče, Maribor - Višje sodišče je razveljavilo sodbo, s katero je mariborsko sodišče 29-letnemu dekletu, ki je bila žrtev spolne zlorabe župnika Karla Jošta, dosodilo 50.000 evrov odškodnine za prestano trpljenje. Primer se bo tako znova znašel na prvostopenjskem sodišču, ki bo tudi tokrat potekal za tesno zaprtimi vrati.

Zaradi pedofilije cerkvi (še) ne bo treba plačati

Pokojnemu župniku Karlu Joštu v kazenskem postopku sicer nikoli niso bile dokazane obtožbe, zapisane v obtožnici, ki ga je bremenila kar 16 kaznivih dejanj napada na osebo, mlajšo od 15 let, saj je pred zaključkom sojenja 7. januarja 2007, umrl star 64 let, kar pa ne pomeni, da so se s tem zaključile tudi odškodninske tožbe, vložene proti Rimskokatoliški cerkvi, naslovljene na škofijo Celje, nadškofijo Maribor in župnijo Artiče.

V tožbi je bilo zapisano, da je Jošt deklico posilil leta 1990 v prostorih župnijskega urada v Artičah, ko je prišla k prvemu obhajilu, takrat je bila stara sedem let in pol. S pretvezo, da ji bo dal sladkarije, jo je zvabil v svoj kabinet, kjer je deklici storil silo, nato pa ji zabičal, da dogodka ne sme nikomur omeniti, ker bi s tem storila greh. Posilstva si ni upala omeniti niti staršem. Župnik naj bi deklico spolno nadlegoval še pet let, dokler se mu ni uprla, dekle pa ima, tako tožba, še danes travme in resne zdravstvene težave. Čeprav se je o domnevnih spolnih zlorabah v župniji šušljalo skoraj tri desetletja, je o svoji stiski molčala, dokler ni o podobnih izkušnjah javno spregovorila druga žrtev. Njen poziv ostalim žrtvam je sprožil plaz obtožb na račun vaškega župnika.

Sojenje takrat 65-letnem župniku, ki je služboval v Artičah in Sromljah, po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom okrožnega sodišča v Krškem pa je bil v hišnem priporu v duhovniškem domu v Mariboru, se je začelo leta 2006, a proces je bil zaradi nenadne smrti zaradi možganske kapi, ko se je Jošt nenadoma zgrudil na hodniku duhovniškega doma, zaključen brez sodbe in ugotovitve, ali so obtožbe utemeljene. Tožilstvo je takrat ocenilo, da ni pravne podlage za vložitev ovadbe zoper Cerkev kot institucijo. Ostaja le pravnomočna obtožba za 16 kaznivih dejanj. Se je pa z odškodninskim zahtevkom odvetniška družba Čeferin leta 2007 najprej obrnila na Škofijo Celje, na nadškofijski ordinariat v Ljubljani in na župnijo Artiče, z obrazložitvijo, da je delodajalec po zakonu objektivno odgovoren za ravnanje svojih delavcev, a so vsi zahtevek zavrnili, zato so se odločili za tožbo. O njej bo zopet odločalo okrožno sodišče v Mariboru.

‹ nazaj

Komentarji (1)

16.7.2012OceniJaz 
To je res sramota za našo župnijo. Starejši ljudje so vedeli kaj se dogaja, pa so bili vsa leta tiho, samo zato ker je župnik-kao častita oseba. Veliko punc moje generacije je imelo "sumljive" in neprijetne izkušnje z njim in ves čas se je šušljalo o tem, pa ni nihče nič ukrepal. To pove vse o faranih na Sromljah in v Artičah, ki hodijo v cerkev. Najbolj zagriženi farani še zdaj nočejo pogledati resnici v oči in ga branijo z besedami, da je lepo opravljal cerkvene obrede. Morda je pa zato cerkev sedaj ob nedeljah bolj kot ne prazna.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava