novice

Od danes v veljavi omejitev poslanskih nadomestil

1.8.2012 | 08:30 | STA

Franci Kek (Foto: B. B., arhiv DL)

Franci Kek (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - Danes začne veljati novela zakona o poslancih, ki skrajšuje čas prejemanja poslanskega nadomestila po koncu mandata in znižuje njegovo višino. To pomeni, da bo 21 nekdanjih poslancev še ta mesec izgubilo pravico do nadomestila, med njimi je tudi Franci Kek.

Novelo zakona o poslancih je DZ sprejel sredi junija, z njo pa se skrajšuje dolžina prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, do nadomestila ne bodo upravičeni. Enako bo veljalo za poslance, ki jim pogodba o zaposlitvi miruje in imajo možnost, da se vrnejo na staro delovno mesto. Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev.

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta. Tako bo s tem datumom pravica do nadomestila prenehala 21 nekdanjim poslancem, ki ga še prejemajo in so bili v DZ le en mandat. Nadomestilo sicer prejema še 14 poslancev, ki pa so to funkcijo opravljali dva ali več zaporednih mandatov, tako da imajo pravico do prejemanja nadomestila devet mesecev oziroma eno leto.

Ravno zaradi omejitve prejemanja nadomestila nekdanjim poslancem je zakon tudi v ustavni presoji. Ustavno sodišče je sicer že zavrglo pobudi nekdanjih poslancev Franca Jurija in Francija Keka, saj je presodilo, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za oceno ustavnosti. Juri je ustavnemu sodišču že poslal dopolnjeno pobudo, zakon pa izpodbijajo tudi poslanci Pozitivne Slovenije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava