dolenjska

Zbirajo podpise za referendum "proti slabi banki"

21.11.2012 | 12:30 | M. M.

Foto: M. Ž.

Foto: M. Ž.

Zbirajo podpise za referendum "proti slabi banki"

Novo mesto, Brežice, Krško, Trebnje - Kot smo poročali, je Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (SKNG) odstopil od pogajanj z ministrstvom za finance o spremembah Zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank oziroma »zakona o slabi banki«. Ta teden so začeli z zbiranjem podpisov podpore, potrebnih za razpis zakonodajnega referenduma proti slabi banki.

Podpise podpore zbirajo tudi v regijski izpostavi Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje. Stojnico so postavili pred poslopjem novomeške pošte na Novem trgu, danes bodo tam do 18. ure, jutri do 15. in v petek do 13. ure. Tovrstne stojnice so tudi v Brežicah, Krškem in Trebnjem, sicer pa se obrazci za razpis referenduma nahajajo tudi na vseh sedežih upravnih enot.

Kot so danes sporočili iz SKNG, želijo z razpisom referenduma »zaščititi interese davkoplačevalcev, ki jim ta zakon nalaga visoka bremena, ohraniti demokracijo in socialno državo ter predvsem zaščititi tisoče delovnih mest, ki bi bila lahko z uvedbo zakona o slabi banki ogrožena, ter preprečiti še večji proračunski primanjkljaj.«

Podrobneje o njihovi zahtevi si lahko preberete v priponki spodaj.

‹ nazaj

Galerija (5)

banka-11
banka-12
banka-13
banka-14
banka-15

Komentarji (2)

22.11.2012Ocenijaka 
V poslanski skupini PS kriminalisti zaslišujejo nekatere poslance, zato je bila seja DZ na prošnjo vodje poslanske skupine te stranke Janija Möderndorferja prekinjena. Kot je dejal, so kriminalisti v DZ, po neuradnih informacijah zaradi še ene anonimne prijave zaradi podpisov pod zahtevo za referendum o zakonu o holdingu. Kriminalisti naj bi po neuradnih informacijah opravljali razgovore s šestimi poslanci Pozitivne Slovenije. “V hiši imamo kriminaliste in več kot ena tretjina mojih poslanskih kolegov ne more več sodelovati pri delu DZ,” je na seji pojasnil Möderndorfer. Prosil je za enourno prekinitev seje DZ. “Živimo v državi, kjer zgleda policija zelo rada hodi po državnem zboru, in mislim, da je treba najprej razčistiti osnovne stvari, zato da bomo vedeli sploh, kaj delamo v tem državnem zboru,” je dodal. Seja DZ naj bi se nadaljevala ob 14.40. Potem ko je policija v minulem tednu potrdila, da je podpis poslanke PS Melite Župevc pod referendumsko zahtevo o zakonu o državnem holdingu pristen, naj bi kriminalisti zdaj preverjali pristnost podpisov še šestih poslancev. V PS uradnih izjav še ne dajejo. Panični Jani Möderndorfer je za 15.00 uro že sklical novinarsko konferenco poslanske skupine Pozitivne Slovenije , na kateri bo spregovoril o okoliščinah današnje kriminalistične preiskave v poslanski skupini. Poslanec PS Gašpar Gašpar Mišič pa je potrdil, da je med preiskovanci in da preverjajo pristnost podpisov pod zahtevama za referendum o zakonu o državnem holdingu in zakonu o slabi banki. Kot je dejal Gašpar Gašpar Mišič, kriminalistka “preverja in je zadovoljna, ker smo izjavili, da smo se vsi lastnoročno podpisali pod obe referendumski zahtevi, torej za zakon o državnem holdingu in zakon o krepitvi sanacije bančnega sistema”. Kriminalisti so sicer še preiskovali podpise Matjaža Zanoškarja, Romana Jakiča, Mitja Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana. Spomnimo: Maša Kociper iz PS je na seji v DZ dne 6. novembra 2012 sicer lepo povedala, kako so “pozitivci” ravnali pri pobudi za referendum o slabi banki, ko so se na originalne podpise kratkomalo požvižgali, zato se ne bi čudili, da bi pri “holdinški” pobudi, še na hitro podpisali kakšnega sodelavca, ki pač takrat “ni bil v državi”. (sta/ured)
22.11.2012Ocenijaka 
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa je zavrnil očitke Janija Möderndorfer, da gre za zlorabo policije v politične namene, rekoč, da se z omenjeno preiskavo v SDS-u ne ukvarjajo. "Do nadaljnje preiskave verodostojnosti podpisa je prišlo prek anonimne prijave, pri čemer je policija opravila svoje delo in torej ne gre za nobeno instrumentalizacijo policije," je dejal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Ob tem je tudi posebej poudaril, da je tokratna preiskava potekala na neobičajen način, saj je bil vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer naprošen, da določi datum in uro preiskave. "Odločil se je za čas med sejo Državnega zbora, kar je povzročilo določene zaplete," je dejal Jože Tanko ter pri tem poudaril, da je o načinu, kako je do preiskave prišlo, vodje poslanskih skupin seznanil predsednik Državnega zbora.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava