novice

Zaživela aplikacija Kje je moje volišče

28.11.2012 | 14:15 | STA

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev je na spletni strani Državne volilne komisije (DVK) danes začela delovati aplikacija Kje je moje volišče. Prek nje lahko volivci na enostaven način najdejo svoje volišče, je pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko.

Namen aplikacije, do katere se dostopa prek spletne strani DVK (www.dvk-rs.si), je, da bodo volivci na enostaven način našli svoje volišče, se pozanimali, ali je dostopno za invalide ali opremljeno z glasovalno napravo ter kje so volišča za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, je na današnji predstavitvi aplikacije pojasnil Vučko.

Aplikacija sicer na zemljevidu oziroma satelitskem posnetku prikaže območja volilnih enot, okrajev in posameznih volišča. Omogoča iskanje po naslovu stalnega prebivališča in prikaže, kje je posameznikovo volišče. Aplikacijo je po njegovih besedah mogoče uporabljati z vsemi spletnimi brskalniki.

Po Vučkovih besedah aplikacija, skupaj z brezplačno številko 080 28 18, ki jo je DVK odprla pred kratkim, na nek način nadomešča obvestila volivcem. Meni, da bo potreba po obvestilih počasi odpadala, čeprav zaenkrat takšna obvestila ostajajo. Ob tem je spomnil, da eno obveščanje volivcev pred vsakimi volitvami stane 517.000 evrov.

Skupni stroški za aplikacijo pa so po drugi strani znašali 16.000 evrov, je pojasnil Vučko. Nastala je v sodelovanju z Geodetsko upravo in zunanjim izvajalcem Kartografija.

Direktor DVK je še dejal, da bo aplikacijo mogoče še nadgrajevati, poleg volivcem in medijem pa bo v pomoč tudi volilnim organom pri kreiranju območij volišč v prihodnje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava