novice

Od danes nižje notarske tarife

8.12.2012 | 10:00 | STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Danes bo začela veljati spremenjena notarska tarifa, ki bo pocenila nekatere notarske storitve. Znižanje za posamezne notarske pristojbine je različno in se giblje od 10 do 50 odstotkov, so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Na ministrstvu ocenjujejo, da morajo v času gospodarske in finančne krize vsi prispevati k izboljšanju finančnega stanja državljanov, med njimi tudi notarji kot nosilci javnih pooblastil. To je edina pot, ki lahko olajša in omogoči uporabnikom večjo dostopnost do notarskih storitev, so zapisali.

S spremembami in dopolnitvami notarske tarife pa se med drugim natančneje določa oziroma vzpostavlja tudi sorazmernost med obsegom vloženega strokovnega dela in časa, ki ga notar porabi za notarsko storitev ter ceno za omenjeno storitev.

Tako se znižujejo nekatere pristojbine za sestavo notarske listine, pristojbina za sodelovanje notarja na skupščini delniške družbe, gospodarskega interesnega združenja ali zadruge, pristojbina za overitev podpisa na pogodbi, pristojbina za prevzem, hrambo in izročitev denarja in vrednostnih papirjev. Spremembe določajo tudi obvezno znižanje pristojbine na prošnjo osebe v hudi premoženjski stiski.

Prav tako se dopolnjuje tudi določba, da mora notar v primeru, če vrednost predmeta, ki je določena s strani strank in drugih udeležencev postopka, ne ustreza prometni vrednosti, upoštevati tudi tržno vrednost nepremičnine. Kot doslej pa mora upoštevati tudi vrednost pristojnega davčnega organa oz. sodno zapriseženega cenilca.

Hkrati se s številnim znižanjem notarskih pristojbin nekaj teh povišuje, in sicer za posle visokih vrednosti, s katerimi je povezana tudi večja notarjeva odgovornost. Pravičneje pa je določeno tudi ovrednotenje notarskega dela glede na vložen čas, v primeru, ko gre za opravljanje neobičajno obsežnejših notarskih storitev.

V Sloveniji trenutno deluje 93 notarskih pisarn, največ jih je v Ljubljani. Iz podatkov Notarske zbornice je razvidno, da imajo najvišji prihodek - tako kot že v preteklih letih - notarske pisarne v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Od petih pisarn z najvišjim prihodkom v letu 2011 so štiri v Ljubljani in ena v Mariboru.

Najvišji prihodek v lanskem letu je zabeležila notarska pisarna v Ljubljani, in sicer v višini 843.699 evrov. Podatki o prihodkih notarjev predstavljajo celotna prejeta denarna sredstva iz notarskih pisarn in so rezultat dela notarjev in drugih zaposlenih v notarskih pisarnah, torej ne gre za zaslužek posameznega notarja.

Najnižji prihodek, pod 100.000 evrov so v letu 2011 beležile pisarne v manjših krajih, kot na primer v Šentjurju pri Celju, v Brezovici pri Ljubljani, v Radljah ob Dravi in Medvodah.

Iz primerjave skupnih prihodkov vseh notarjev med leti 2007 - 2011 je razvidno, da so notarske pisarne največji skupni prihodek beležile prav v letu 2011 (25,6 milijona evrov), najmanjši skupni prihodek pa v letu 2007 (23,4 milijona evrov).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava