kočevsko-ribniško

Sodišče izreklo negativno mnenje občini Kočevje

21.12.2012 | 14:00 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana, Kočevje - Občina Kočevje v letu 2010 v več primerih ni poslovala v skladu s predpisi, zato je Računsko sodišče RS občini izreklo negativno mnenje. Sodišče ji je ob tem podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, ker so bile že med postopkom odpravljene nepravilnosti, če je bilo to mogoče, in sprejeti ukrepi.

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti poslovanja občine v letu 2010 med drugim ugotovilo, da je občina sredstva v skupnem znesku 60.313 evrov prerazporedila v neskladju z odlokom o proračunu občine in prevzela za 152.472 evrov več obveznosti od načrtovanih sredstev v veljavnem proračunu in v načrtu razvojnih programov.

Sodišče je ugotovilo tudi, da občina ni sprejela odloka, ki bi podrobneje uredil način opravljanja storitev rednega vzdrževanja cest, in odloka, ki bi podrobneje uredil način opravljanja storitev tekočega vzdrževanja zelenic, parkov in drugih javnih površin. Prav tako ni pripravila letnega programa razvoja in vzdrževanja občinskih cest.

Je pa občina plačala storitve rednega vzdrževanja cest v skupnem znesku 896.000 evrov in storitve tekočega vzdrževanja zelenic, parkov in drugih javnih površin v znesku 142.418 evrov, ne da bi imela za to sklenjene pogodbe. Za plačilo izvedenih del v skupnem znesku 3288 evrov pa ni izdala naročilnic ali sklenila pisnih pogodb.

Kot so sporočili iz računskega sodišča, občina Kočevje ni ravnala skladno s predpisi pri več postopkih oddaje poslovnih prostorov v najem. Sodišče je ugotovilo tudi, da je občina v dveh primerih z javnim podjetjem sklenila "in-house" pogodbo za izvedbo investicij, ne da bi bili za to izpolnjeni pogoji, pri čemer je bil v letu 2010 skupni znesek plačil 291.988 evrov.

Sodišče je odkrilo še nekatere nepravilnosti pri oddaji javnih naročil. Med drugim občina v enem primeru ni objavila obvestila o oddaji javnega naročila na portalu javnih naročil, v enem primeru pa je s sklenitvijo aneksa k pogodbi za 82.903 evrov oziroma za 35,4 odstotka presegla vrednost prvotnega naročila. Sklenila je tudi aneks k pogodbi v znesku 8039 evrov po izvršitvi del, pri plačilu obveznosti iz proračuna pa ni upoštevala zakonskih plačilnih rokov.

Računsko sodišče, ki je odkrilo še nekaj drugih nepravilnosti, je občini podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, ki se nanašajo predvsem na notranje kontrole, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, ker so bile že med revizijskim postopkom, če je bilo to mogoče, odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

Na občini Kočevje so bili o ugotovitvah nadzora poslovanja občine v letu 2010, ko je občino vodil župan Janko Veber, obveščeni z današnjo pošto, a je bila odločitev Računskega sodišča glede na vse predhodne faze postopka pričakovana, so navedli.

Ob tem pojasnjujejo, da so se nepravilnosti, na katere opozarja sodišče, v veliki meri odpravljale že v času revizije. Odprava tistih ugotovljenih nepravilnosti, ki zahtevajo določen postopek, denimo odločitev občinskega sveta, pa je v fazi izvajanja.

‹ nazaj

Komentarji (1)

24.12.2012OceniKALIN 
PA SAJ NI MOGOČE DA JE NAŠ VEBER POČEL TAKO NEZAKONITE STVARI

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava