novice

Vlada: Javni uslužbenci izsiljujejo celotno Slovenijo

5.1.2013 | 08:40 | STA

Andrej Vizjak: "Naj se pogovorijo s kolegi iz gospodarstva, koliko so morali zaposleni in delodajalci zmanjšati svoje stroške in maso za plače." (Foto: arhiv; M. L.)

Andrej Vizjak: "Naj se pogovorijo s kolegi iz gospodarstva, koliko so morali zaposleni in delodajalci zmanjšati svoje stroške in maso za plače." (Foto: arhiv; M. L.)

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pravi, da bo vlada znova pozvala sindikate javnega sektorja k pogajanjem o načinih, kako se prilagoditi znižanju mase plač v proračunih za leti 2013 in 2014. Znova bo predstavila tudi nabor možnih ukrepov. Od sindikatov pa pričakujejo, da bodo konstruktivno sodelovali, je dejal.

"Vlada se je še vedno pripravljena pogajati o načinu prilagoditve znižanju mase plače v javnem sektorju, kot ga določata proračuna za leti 2013 in 2014. Ker pa je denarja premalo, se vlada ne bo pogajala o samem vprašanju znižanja mase plač, kar je ena ključnih stavkovnih zahtev," je minister dejal v današnji izjavi za javnost v odzivu na četrtkovo dokončno potrditev datuma za splošno stavko zaposlenih v javnem sektorju.

"Javni uslužbenci s tem, ko napovedujejo stavko in kot eno ključnih zahtev postavljajo povečanje mase za plače, izsiljujejo celotno prebivalstvo naše države zato, da bi ohranili svoj obstoječi položaj. Ta je precej boljši od položaja zaposlenih v zasebnem sektorju," je opozoril minister.

"Kriza se zaposlenih v javnem sektorju ni dotaknila tako zelo, kot se je dotaknila zaposlenih v zasebnem sektorju," je opozoril. Glede na to od javnih uslužbencev in njihovih sindikatov pričakuje, da "bolj odgovorno kot doslej sprejmejo to dejstvo".

Pogovorov s sindikati javnega sektorja do zdaj ni bilo več, kot bi jih lahko bilo, zaradi sindikatov, pravi minister. "Niso se želeli pogovarjati z nami o edinem, o čemer se lahko pogovarjamo, torej o načinih prilagoditve znižanju mase plač - ali bodo to odpuščanja, zmanjševanja števila zaposlenih, ali pa morda drugi načini zmanjševanja stroškov dela. Nabor možnih ukrepov smo jim predstavili, vendar se o tem niso želeli pogovarjati. Vztrajajo namreč pri povečanju mase za plače," je dejal.

Možnih je več načinov, ne le odpuščanje, je dejal. Med možnimi načini je tako po njegovih besedah tudi reorganizacija, ki bi pripeljala do bolj racionalne organizacije izvajanja posameznih procesov ter s tem povezane prilagoditve nazivov oziroma delovnih mest.

Vlada po njegovih besedah vztraja pri dozdajšnjem pristopu pogovorov, ko se pogovarja po posameznih področjih javnega sektorja, ne pa centralno. Med posameznimi deli javnega sektorja so namreč velike razlike, pravi. Prav tako pa so po njegovih besedah velike razlike tudi med zaposlenimi - "nekateri delajo dobro, nekateri slabo".

Napovedano splošno stavko je po včerajšnjih pogajanjih o reformi trga dela komentiral tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Kot "srčiko konflikta" vidi načelno nasprotovanje sindikatov javnega sektorja zaradi zniževanja mase za plače. "Naj se pogovorijo s kolegi z gospodarstva, koliko so morali zaposleni in delodajalci zmanjšati svoje stroške in maso za plače," jih je pozval.

Kot pravi, so na ministrstvu za delo in na zavodih, ki so v pristojnosti tega ministrstva, že govorili o možnih ukrepih, imajo pa tudi konkretne ukrepe, kako znižati maso za plače, "ne da bi bilo kaj bolečega in nesprejemljivega za sindikalno stran".

Meni, da so pogajanja potrebna. Če pa bodo sindikati nasprotovali petodstotnemu znižanju mase za plače, ocenjuje, da je "bore malo možnosti za dogovor". Verjame, da lahko najdejo skupno rešitev. Glede na to meni, da je stavka nepotrebna.

Koordinacija stavkovnih odborov javnega sektorja je v četrtek dokončno potrdila datum splošne stavke zaposlenih v javnem sektorju, ki bo 23. januarja. Kot osnovno zahtevo navajajo, da se vlada začne pogajati s sindikati. Med drugim zahtevajo, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje ter da mase plač za javne uslužbence za leti 2013 in 2014 ne zniža dodatno.

‹ nazaj

Komentarji (19)

5.1.2013Oceniopeharjenec 
Spoštovani minister če kdo izsiljuje je to ta vlada v kateri ste tudi vi posebej še vaše ministrstvo ki ni sposobno odgovoriti na pritožbo v sedmih mesecih. Povejte kaj je pa ta vlada naredila v tem mandatu kot samo grozila in strašila uboge državljane, povejte svoj uspeh svojo zgodbo o uspehu namesto da vlada skrbi da bodo ljudje imeli delo vi skrbite za preplah in strah saj najlažje je obvladovati človeka če se ta vsega boji in če ga je strah. kateri ukrep ste sprejeli za izboljšanje vaše ministrstvo in ta vlada bi samo krčila pavice povejte kaj bo potem ko enkrat več nebo pravic in ko ne boste imeli več kaj krčiti, a bo potem najboljše da vsi nestanemo in ostane samo vlada aste vi kaj skrčili a se mogoče iz Brežic peljete v Ljubljano z vlakom kar se bi spodobilo za ministra saj ministri v skandinavskih državah ki se dostikrat navajajo za vzgled ministri in ostali vladni uslužbenci vozijo z javnim prevozom. Ko gledam Vaš prihod na kake sestanke in ostale ministre ja saj se vozite z avtomobili ki so od 80.000 eur naprej glejte saj je DACIA za 14.000 EUR dober avto koliko vozil imate koliko bi prišparali Vi bi pa da vzgojiteljice delaj za pol vzgojiteljske plače za pol pa varuškine. Gospod minister nehajte skupaj z svojim poglavarjem sprenevedati ker ZOMBIJI prežijo in se bodo vrnili pa še to Vi in vlada ki jo vodi vaš poglavar bi bila najbolj srečna če bi vsak zaposlen vsakega 1. V MESECU NAKAZAL NA RAČUN VLADE PO 1.000 EUR KAR JE LAHKO HODIL V SLUŽBO. Pa še to je vprašanje če bi bili Vi in Vaš poglavar z tem zadovoljni NEHAJTE SE VSI SKUPAJ SPRENEVEDAT ker je krop že zavrel in bo ravnokar pobegnil iz lonca ZOMBIJI Vaša naloga pa je samo naprej brez usmiljenja ker 20 letnega ROPANJA Slovencev ki so bili nekoč bogati je dovolj, dovolj imamo vas DESNE kot LEVE vlade umaknite se LEVI in DESNI in nas pustite da gremo ravno. Lep dan ZOMBIJI vso srečo in hrabro naprej saj samo hrabre spremlja sreča.
5.1.2013Ocenijože 
poštovani nezadovoljni javni uslužbenci. V GOSPODARSTVU IN V TUJINI SE CEDITA MED IN MLEKO! NE BODITE HLAPCI V DRŽAVI, KI NOČE ŠE ENKRAT VEČ PRISTATI NA VAŠE IZSILJEVANJE! Pojdite v tujino ali se zaposlite v gospodarstvu, TAM BOSTE LAHKO IZPOLNILI VSE VAŠE CILJE IN IDEJE! Ne bodite še naprej HLAPCI vaše zaplankanosti, NEZNANJA IN NESPOSOBNOSTI! Rešite se teh okovov IN SE DOKAŽITE Z VAŠIM ZNANJEM, ne pa z izsiljevanjem POŠTENIH DRŽAVLJANOV, OTROK, UPOKOJENCEV IN PROLETARCEV! V IZSILJEVANJU ste se z murgelskim bunkerjem v zadnjih 65 letih že izkazali!
5.1.2013Ocenijaka 
Res je zanimivo da štrajkajo samo sindikati javnega sektorja. A so delavci iz gospodarstva zadovoljni s svojo situacijo da molčijo? Tredim: NE, niso pa tako razvajeni. To je jasen znak, da gre dejansko samo za ohranitev priviligiranih položajev v državnih ustanovah. In to naj bi bili intelektualci? Sramota za javni sektor, da imajo take ignorantske zahteve...
5.1.2013Ocenilevi in desni 
politiki, levi in desni, izsiljujejo vso Slovenijo; vsaj do sedaj so si to upali. Strah v kosti pa jim je nagnala, po mojem mnenju, izključno! ulica. Žal, drugega učinkovitega orodja Slovencem trenutno ni na voljo.
6.1.2013OceniFovšija 
V takšni državi je vladi neskončno lahko vladati. Ko vam jemlej iz žepa denar, bi jih povsod po svetu dobila po prstih. Pri nas pa ne. Zaradi že pregovorne slovenske fovšije zadostuje, da vam s prstom pokažejo tuistega, ki ima 2 evra več od vas. Pa ga boste takoj napadli, kot stekli psi. Oni pa tačas vlečejo denar iz vaših žepov in se prešerno smejijo. Ko boste v bolnišnici an operacijski mizi pa povejte naglas medicinski sestri, da ste tukaj po časopisu kričali kako je nesposobna in kako ji mora država prepoloviti plačo. Ker vi pač organsko ne prenašate javnih uslužbencev, kar medicinke pač so. Pa vaše starše naj vam vrnejo iz doma, da jim boste vi brisali rit. Ker pozivate tam zaposlene, naj odidejo v tujino. Res je, za državo kakršna smo je najbolje, da se pogrezne v blao in nikoli več ne vrne. Ker toliko zabitih ljudi ne srečaš nikjer na svetu.
6.1.2013Oceniučiteljica 
V izobraževanju delam že lep čas. Ker to rada počnem, mi je vseeno, kakšno plačo dobim. Vendar pa je pri tem zmanjševanju druga težava. Opažam, da je v zadnjih letih kader, ki se vpisuje na pedagoške fakultete oz. iz njih k nam prihaja na prakso, vse manj sposoben. Jasno, za 950 evrov na mesec s VII. stopnjo izobrazbe nihče ne želi delati. Povsem povprečni učenci v osnovni šoli so sedaj že kar profesorji. Za tako stanje pa bomo čez 10 let plačevali vsi, privatni in javni sektor.
6.1.2013Ocenidon 
ni denarja, ko pa ljudstvo vstane se na hitro najde denar za policijo, ki jim MORA ščititi riti!
6.1.2013Ocenistarš 
Draga učiteljica, da ima nek učenec v osnovni šoli "le" povprečno oceno še ne pomeni nič. Lahko celo pomeni nesposobnost "vsevednih" profesorjev. Sin v osnovni šoli praviloma pri matematiki ni dobil višje ocene od 3. Na mturi je izpit iz matematike opravil z odlično oceno, sedaj pa je na fakulteti že tri leta Zoisov štipendist z povprečno oceno nad 9. Toliko o nekaterih profesorjih.
6.1.2013Ocenipedagog 
Učiteljica! Če boš/ko boš dobila novo politično vodstvo pod vodstvom novih obrazov kot so Franci Žnideršič, Hribarca, Koširjeva...pa še kar nekaj je skritih obrazov, potem ste rešeni. Cedil sem vam bo sam med...Privoščim vam, otrokom pa nikakor ne!
6.1.2013Ocenimarat 
Politiki se trudijo, da bi bili še enkrat izvoljeni (brezmadežni, ker niso nič naredili)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava