gospodarstvo

Černač: Zamenjave v Gen Energiji so se zgodile prepozno

18.3.2013 | 18:00

Zvonko Černač (Foto: I. V., arhiv DL)

Zvonko Černač (Foto: I. V., arhiv DL)

Ljubljana -

Čas bo pokazal, da so se zadnje zamenjave v Gen Energiji, tudi razrešitev direktorja Martina Novšaka, zgodile prepozno, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Zvonko Černač. Kadrovske menjave v energetiki so sicer po njegovem mnenju predvsem stvar odgovornosti nadzornih svetov.

"To podjetje ni bilo v polni meri izkoriščeno, kot še nekatera druga podjetja ne. Tako kot je tudi narobe, da se ni zgodila menjava v Luki Koper," je na vprašanje o nedavnih kadrovskih menjavah v energetiki dejal Černač. Posledice prepoznih menjav vodstev bodo po njegovem mnenju sicer dolgoročne in jih morda ne bo nikoli mogoče povsem odpraviti.

Vprašanje kadrovskih menjav v energetiki je po njegovi oceni sicer "široko" in bi ga bilo treba postaviti predvsem nadzornim svetom in pa njihovi odgovornosti. Del odgovornosti pa seveda nosijo tudi lastniki, je dodal Černač.

"Prej je bila to Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS v imenu države, ki je v nekaterih primerih razumela, da je treba opraviti zamenjave, ki so v interesu družb, v nekaterih pa tudi ne," je dejal.

Kot je še poudaril Černač, je že kmalu po prevzemu ministrstva napovedal, da bo tudi, če bo nekdo dobil zaupanje nadzornega sveta, nato pa se bo izkazalo, da ne dosega ustreznih rezultatov, od nadzornega sveta pričakoval njegovo zamenjavo.

Nadzorni svet Gen Energije je namreč na četrtkovi seji razrešil Novšaka zaradi neodgovornega ravnanja v zvezi z jedrsko varnostjo v Sloveniji ter vrste odločitev, ki so vplivale na slabše poslovanje družbe. Kot vršilca dolžnosti so nadzorniki za obdobje šestih mesecev imenovali strokovnjak za jedrsko tehniko Igorja Šalamuna.

Novšak je sicer po razrešitvi zavrnil vse očitke in poudaril, da se je sam vedno zavzemal za visoke standarde glede jedrske varnosti v Sloveniji.

STA

‹ nazaj

Komentarji (8)

18.3.2013Ocenilojze 
Da ga ni sram: "To podjetje ni bilo v polni meri izkoriščeno,..." Ja, dobički so se racionalno nalagali za stabilnost elektrogospodarstva v Sloveniji in investicije (v NEK, hidroelektrarne na spodnji Savi, drugi blok NEK...) ne pa porabili za polnjenje državnega proračuna, za dokapitalizacijo NLB (spomnimo se NKBM v katero je GEN bil prisiljen investirat po nalogu AUKN) in kar je še podobnega ''stran metanja denarja''... DA JIH NI SRAM!!!
19.3.2013Oceniplinar 
Kaj še! V nos mu je gre, ker je Gen vplival na znižanje cen elektrike in plina v Sloveniji, poceniti je morala tudi konkurenca, pa se zdaj oglašajo razni lobiji, ki jim grejo v nos manjši zaslužki. Najbolj bosa je pa tista, da je bil Novšak razrešen zaradi neodgovornega ravnanja v zvezi z jedrsko varnostjo. Če kdo, potem on dobro ve, kaj je jedrska varnost, vrsto let je bil kot direktror inženiringa v NEK neposredno še kako odgovoren za jedrsko varnost in je delo odlično in odgovorno opravljal, tako se je obnašal tudi v GENu. SDS hodi po zelo zelo tankem ledu.
19.3.2013Ocenisilvo 
Prav je imel Bogovič ko je Brataniča označil za politikanta.
19.3.2013Ocenibluziš 
Tebe norec Črnač bi treba prej zamenjat.Čudno da ste zdaj,ko ste že v odhodu pogruntali,da je potrebna menjava ?
19.3.2013Oceniopeharjenec 
Vprašajte firmo v Brezini v kateri je bil g. Bratanič zaposlen za njegove sposobnosti dvakrat NIČ od NIČ in taki naj bi vodili naše firme, taki so jih vodili zadnjih 20 let in zato smo tu kje smo.
19.3.2013Ocenilujz 
Takoj ko je majer nastavil svoje SDS -ovce se je položnica podražila za 10 evrov. Pitam se pitam zašto??? Brezsramno obračajo narod in nič jim nobeden ne more.
19.3.2013Ocenibukov kozliček 
Tale Černač zgleda prav resen in pameten človek... dokler ne odpre ust. Potem pa take fore natrosi, da človek mora spremeniti mnenje o njem... ;-)
19.3.2013OceniUpor 
Gremo na okope in branimo kar je naše!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava