bela krajina

V imenu države tudi v Metliki

28.3.2013 | 17:20 | B. Dušič Gornik

Matjaž Rus, Blaž Zgaga in Jože Perko (od leve proti desni). (Foto: B. D. G.)

Matjaž Rus, Blaž Zgaga in Jože Perko (od leve proti desni). (Foto: B. D. G.)

Metlika - Obsežna in zdaj že kar precej razvpita trilogija V imenu države, sicer raziskovalno delo dveh novinarjev, Mateja Šurca in Blaža Zgage, je dočakala tudi predstavitev v Metliki.

Sinoči jo je v prostorih tukajšnjega Mladinskega centra pripravila Ljudska knjižnica Metlika. Predstavitev, ki se je je udeležilo nekaj deset ljudi, je vodil domačin Matjaž Rus, ki si je za gosta pripravil vrsto zanimivih vprašanj. Tokrat sta odgovarjala Blaž Zgaga, ki zadnja leta tudi živi v Metliki, in poseben gost predstavitve Jože Perko, nekdanji glavni kriminalistični inšpektor, zdaj upokojenec in zasebni detektiv.

V imenu države tudi v Metliki

Zgaga je v pogovoru predstavil, kako je nastajala trilogija, ki v knjigah Preprodaja, Odprodaja in Prikrivanje, razkriva nedovoljeno trgovino z orožjem v času osamosvojitvene vojne v Sloveniji in po njej, ko je vojna divjala pri naših južnih sosedih. Avtorja sta preštudirala 6.000 tajnih dokumentov, ki so postali dostopni javnosti in obiskala številne priče. Ko sta celo goro dokumentov in pričevanj, ki sama po sebi pomenijo le delčke dogajanja, povezala med sabo in dobro proučila, sta prišla do osupljive zgodbe.

V imenu države tudi v Metliki

Perko je na predstavitvi opisal delo kriminalistov, ki so raziskovali trgovino z orožjem in hkrati tudi paravojaško obveščevalno službo. Kot je dejal, so prišli do razsežnosti, ki jih razkriva tudi trilogija, a so naleteli na ovire, ki so, kot je dejal, kulminirale v Depali vasi, po kateri je odletel glavni junak te knjige. Poudaril je, da je za to, da je bila večina preiskav ustavljenih, poskrbela državna tožilka, ko pa je po ropu slovenskih specialcev v Celovcu moral odstopiti tudi notranji minister Ivan Bizjak, ki je preiskave močno podpiral, so zamenjali še vrh kriminalistične službe. Perko se je tako pri 38 letih upokojil.

‹ nazaj

Komentarji (7)

29.3.2013OceniPeter-2 
I nikome ništa! In zdaj se postavlja vprašanje, zakaj Janša nikogar ne toži zaadi vsebine navedenih knjig! No, zna se!
29.3.2013OceniMAX 
Brez kančka jugonostalgičnosti na dan prihaja resnica da je zrušitev Jugoslavije kriminalno dejanje.
29.3.2013OceniMatija 
Komunistična propaganda - Laž in Prilaž. Skupno pa vsi lepo in brez dela živijo. No eden je šel z 38. leti celo v penzijo. Da so ga prisilili - Malo Morgen! Marsi kateri Slovenec bi bil pri 38. letih zelo hvaležen za takšno "PRISILO":
29.3.2013Ocenimaribor 
O mariborskem orožju v povezavi z murglami pa "zgodovinarja" molčita ?
30.3.2013OceniJurček 
bolje da so orožje prodali, kot da so ga podarli JNA za pečeno prase...kot so to počeli v TO.
30.3.2013Ocenijoc 
Če je šel z 38 leti v penzijo, je to privilegij in ne prisila. Močno dvomim, da mu niso pustili iskati druge službe. Verjamem pa, da je bilo veliko bolj udobno in donosno dobivati penzijo, delati na črno in igrati Kalimera.
31.3.2013OceniAnarhija 
-2, a knjiga ne gre v prodajo?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava