gospodarstvo

Slovenski avtomobilski grozd pripravlja elektromobilne rešitve

18.4.2013 | 10:25 | STA, M. M.

Vladimir Bahč (TPV) na enem od programskih svetov ACS. (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Vladimir Bahč (TPV) na enem od programskih svetov ACS. (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Ljubljana - Elektromobilnost ni samo okoljska nuja, temveč pomembna razvojna priložnost za vso Evropo, tudi za Slovenijo, so prepričani v Slovenskem avtomobilskem grozdu (ACS). Tako pripravljajo predloge elektromobilnih rešitev, ki jih nameravajo v naslednjem mesecu tudi predlagati ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot so sporočili iz ACS, bodo delovne skupine, ki pripravljajo vsebinske predloge, v naslednjih dneh pospešeno pripravile ukrepe na strani gospodarstva, znanosti in države. Osnutek akcijskega načrta za trajnostno mobilnost in konkurenčno slovensko avtomobilsko industrijo bodo predstavili slovenskim podjetjem in institucijam, ki se intenzivno ukvarjajo s tovrstnimi produkti in pripadajočo infrastrukturo, ki bodo imele možnost dokument dopolniti.

ACS je ta mesec skupaj z nekaterimi slovenskimi združenji, ki se že intenzivno ukvarjajo z elektromobilnostjo, na povabilo Nemško-slovenske gospodarske zbornice obiskal Berlin.

Direktor ACS Dušan Bušen je ob tej priložnosti obiskal Inovacijski center za mobilnost in družbene spremembe v Berlinu, kjer se je podrobneje seznanil s tržnimi perspektivami elektromobilnosti v Nemčiji in v okviru tega s strategijo elektromobilnih in podnebnih rešitev za nemško prestolnico.

Bušen se je srečal tudi z vodstvom nemškega združenja za avtomobilsko industrijo VDA. Za ACS so predvsem zanimive izkušnje vloge sektorskega združenja v avtomobilskem sektorju pri uvajanja elektromobilnosti v sektorske nacionalne akcijske načrte ter implementacijo pilotnih projektov, pogovor pa je tekel tudi o tesnejšem sodelovanju med združenjema na različnih področjih.

Obisk na berlinski tehnični univerzi je po Bušenovem mnenju odprl "zanimiv diskurz o pomenu elektromobilnosti skozi uporabo in promocijo učinkovitega in okoljsko sprejemljivega urejanja javnega mestnega prevoza, ki je prvenstvenega pomena prav za specifični slovenski prostor".

Nekateri njihovi pristopi in na sploh sistemski koncept povezav v obliki javno-zasebnih partnerstev so dobra podlaga za pripravo konkretnih elektromobilnih rešitev za Slovenijo do leta 2020, zato jih namerava ACS kot nosilec projekta Akcijski načrt za trajnostno mobilnost in konkurenčno slovensko avtomobilsko industrijo v naslednjem mesecu tudi predlagati gospodarskemu ministrstvu.

ACS je sicer nedavno na Strojni fakulteti v Ljubljani v okviru projekta ELMO (Electromobility solutions for cities and regions) pripravil srečanje slovenskih podjetij s predstavniki grozdov tujih regij. Srečanje je po pojasnilih ACS predstavljalo prvega v nizu številnih "elektromobilnih aktivnosti", ki so se zvrstile v zadnjih dveh tednih in v katerih je ACS kot pomemben vezni člen med avtomobilsko dobaviteljsko industrijo, razvojnimi institucijami ter nosilci ključnih trajnostnih politik igral ključno vlogo.

Osrednja tema ELMO posveta je bila elektromobilnost v mestih in regijah, namen srečanja pa je bila sicer izmenjava znanj in seznanitev z nekaterimi primeri dobrih praks v tujini ter ustvarjanje učinkovitih poslovnih modelov, ki bi vodili do boljše standardizacije v tehnologiji in znanosti ter tako prispevali k rešitvi odprtih vprašanj tega področja na regionalni, nacionalni in evropski ravni.

Članice ACS so med drugimi tudi novomeški TPV, Iskra Ems iz Šentjerneja, Resistec Uprs iz Kostanjevice na Krki, Sep iz Mokronoga idr.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava