gospodarstvo

Colarič tudi lani najbolje plačani slovenski menedžer

4.5.2013 | 11:00 | STA

Jože Colarič (Foto: B.B., arhiv DL)

Jože Colarič (Foto: B.B., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Predsednik uprave Krke Jože Colarič je bil tudi lani najbolje plačani slovenski menedžer. Za vodenje novomeškega farmacevta je namreč lani prejel 732.000 evrov bruto prejemkov. Drugo in tretje mesto sta zasedla člana uprave Krke Aleš Rotar (530.000 evrov bruto) in Zvezdana Bajc (483.000 evrov bruto), danes navaja časnik Dnevnik.

Peterico lestvice 100 najbolje plačanih menedžerjev leta 2012 zaokrožujeta član Krkine uprave Vinko Zupančič (384.000 evrov bruto) in izvršni direktor SKB Gerald Lacaze (361.800 evrov bruto).

Do desetega mesta so se razvrstili nekdanji predsednik uprave Sparkasse Josef Laussegger (321.926 evrov bruto), predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik (300.488 evrov bruto), predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina (298.830 evrov bruto), generalni direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko (265.637 evrov bruto) in predsednica upravnega odbora SKB Cvetka Selšek (262.800 evrov bruto).

Deset najbolje plačanih slovenskih menedžerjev je lani skupaj prejelo 3,9 milijona evrov oz. v povprečju 1080 evrov bruto na dan, medtem ko se je povprečna mesečna plača v državi lani gibala pri okoli 1500 evrih bruto.

Ob tem Dnevnik opozarja, da bo lestvica v prihodnjih mesecih še nekoliko spremenila, saj številne družbe, katerih menedžerji so bili v zadnjih letih uvrščeni na lestvico največjih zaslužkarjev, še vedno niso objavile svojih letnih poročil. Med temi so Gorenjska banka, Banka Koper, Perutnina Ptuj, Droge Kolinske, ACH, Swatycomet, KDD, Hypo Alpe-Adria-Bank in Salonit Anhovo.

Prejemki nekaterih vodilnih slovenskih menedžerjev v letu 2012 pa so bili opazneje višji, kot kažejo prvi podatki, saj so nekateri posamezniki lani vodili več podjetij oz. so med letom zamenjali svojega delodajalca.

Tako je denimo Janko Medja lani prejel okoli 202.400 evrov bruto prejemkov, od tega kot predsednik uprave in član nadzornega sveta NLB okoli 38.400, kot član uprave Unicredit banke pa še dodatnih 164.000 evrov bruto.

Prav zaradi menjave delodajalca se na lestvico lani nista uvrstila predsednik uprave NKBM Aleš Hauc in predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič.

Hauc je namreč lani kot predsednik uprave NKBM prejel 95.500 evrov bruto, za nadziranje Poštne banke Slovenije in Zavarovalnice Maribor pa še dodatnih 31.450 evrov bruto. Koliko so znašali njegovi prejemki na čelu Pošte Slovenije, še ni znano.

Balažič je na drugi strani z vodenjem Mercatorja in Žita lani skupno prejel dobrih 183.650, medtem ko je Andrej Plos kot predsednik uprave Volksbank in član oz. predsednik uprave NKBM skupno prejel 146.500 evrov bruto.

Glede na doslej objavljena letna poročila sta lani med slovenskimi menedžerji najvišjo odpravnino prejela zdaj že bivša predsednika uprave Sparkasse Josef Laussegger in Dela Jurij Giacomelli; Laussegger je prejel 144.500 evrov bruto odpravnine, Giacomelli pa 129.000 evrov bruto.

Najvišjo nagrado med analiziranimi družbami je lani prejel bivši predsednik uprave Maksime Holding Nastja Sušinski (120.000 evrov bruto), sledita mu izvršna direktorja KD Group Matija Šenk (93.600 evrov bruto) in Gabrijel Škof (65.594 evrov bruto).

Sicer pa je 100 najbolje plačanih menedžerjev družb, ki so do petka razkrile svoja letna poročila, lani skupaj prejelo 20,4 milijona evrov, kar je le tri odstotke manj kot leto prej. V povprečju so najbolje plačani slovenski menedžerji lani prejeli nekaj več kot 200.000 evrov bruto na leto oz. 17.000 evrov bruto na mesec, za uvrstitev na lestvico pa je posamezni

‹ nazaj

Komentarji (43)

4.5.2013Oceniopeharjeni 
Je pa res biti težko meneđer leta ko se mu pa vsako jutro zbudi novih 10.000 odjemalcev naj se menđer izkaze v tekstilni, kovinski ali kaki drugi stroki en velik blef in napihnjenost naj pove kolikšna je najnižja brutto plača v Krki in kakšno je to razmerje da ga ni sram vzeti tak denar za nedelo za njega opravljajo delo tako zdravniki in vsi ostali ki so na črnem spisku ugodnosti.
4.5.2013Ocenilili 
se ne strinjam s tabo, opeharjeni. v nobeni panogi ni lahko in denar oz. posel ne pride sam od sebe. dokler so v krki plače redne, pa imajo vse tiste božičnice in nagrade, pa sponzorirajo mali milijon klubov in društev v tem našem mestu... ima lahko g. colarič zaradi mene tudi desetkrat več kot že ima. narobe je, ko si raznorazne uprave izplačujejo nagrade v času, ko lastnim delavcem menda še prispevkov ne morejo plačati. tiste bi morali preganjati... uspešnim pa zaželeti le vse dobro. tabletke pa naj vsaj golta (ali pač ne) po pameti, pa bo.
4.5.2013OceniJan 
Dragi Opeharjeni, zakaj se pa ti ne lotiš neke svoje podjetniške poti, ko si očitno tako sposoben, pa dajaj kruh 10.000 zaposlenim. Te bomo vsi veseli, pa če si 100.000 eur na mesec za plačo daješ, če boš nam dajal vsaj 70% povprečne krkaške plače. Najlažje je kritizirat, pa na ta način sam sebi opravičevat lastno nesposobnost.
4.5.2013OceniGorazd 
Poglejmo še s te plati: Colaričeva plača znaša manj kot 0,5% od dobička 155milijonov. Kolikšen % dobička znašajo plače drugih menedžerjev? In glede na povprečno plačo v podjetju? Ali morda menedžerji zgubašev dobijo ali vplačajo?
4.5.2013OceniNEJC 
dajte no .... bruto je bruto neto pa dobiš ven..in verjamite država si pri taki plači odreže VELIIK kos pogače. zato ne misite ,da vse ostane v JOŽETOVEM ŽEPU. računaj samo dohodnino pa ostale prispevke MOT IME PA druga stran vseh teh zaslužkarjev NEKAJ... TISTI KI NISO TAKO USPEŠNI PA si še VEDNO delijo ogromne denarje. FIRMA JE PA ŽE SKORAJ NA PSU. tu bi treba narediti malo šolo MORALE.
4.5.2013Ocenikritik 
Jaz pa pravim tako: dokler bodo taki denarji v privat sektorju me ne moti, moti pa me ko si prekleti požeruhi izplačujejo ogromne plače v javnih podjetjih, zavodih in tako naprej. Vse te nagnat v realni sektor delat pa da vidimo kdo si je sposoben zaslužit takšno plačo. Colariču ni padlo z neba, marsikomu drugemu pa je zato pa smo kjer smo
4.5.2013OceniGorazd 
Krka je imela 155milijonov dobička in Colarič manj kot 0,5% od tega bruto plače ( 0,47%). Sedem slovenskih velikanov: Petrol, Gorenje, Luka Koper, Telekom, Sava Re, Zav. Triglav in Žito so vsi skupaj imeli samo 168milijonov dobička, direktorji pa so skupaj pokasirali 1,56milijona ali 0,92%. 7 izgubarjev: Pivovarna Laško, Merkator, Sava, NKBM, Istrabenz, Interevropa in NLB so naredili več kot 817 milijonov IZGUBE, za kar so pokasirali 1,33milijona. Ob tem, da je samo Krka plačala davka na dobiček preko 30 milijonov EUR. Tako da ni težava v Colaričevi plači, ampak v tem, da ostali direktorji svojih ne zaslužijo!
4.5.2013Oceniopeharjeni 
lili in jan še enkrat vam bom povedal vsako jutro se zbudi 10.000 novih kupcev za katere ni treba nič drugo kot da se jim predlaga naj jedo krkina zdravila bodite proizvajalci srajc pa vas bom videl ne mažite masne gosi z maslom tistega ki misli da je bog. Rad bi še gospodu janu povedal da sem bil direktor srednjega slovenskega podjetja, ki je zaposlovalo nekaj deset delavcev in svoje izdelke visoke tehnologije iz oblasti kovinske stroke izvozilo izključno na zahodno evropski trg in je bil prihodek po zaposlenem večji od dohodka Krke danes in dobiček je bil po zaposlenem višji od Krkinega to podjetje danes uspešno posluje kot je takrat ko sem bil direktor ni bilo prizadeto z gospodarsko krizo vendar je zato za mano okrog 3 milijone prevoženih kilometrov in se nismo z uspehi nič napihovali pa še to moram povedati da je bila moja plača 3,5 krat večja od najnižje plače zato podjetje lepo posluje naprej pa se nič ne hvali po časopisih, Krkin dobiček pa iz leta v leto pada meneđerjeva plača pa skokovito raste no in ker je to stvar pohlepa ne pa realnosti se ne bo izšlo dobro, toliko vsem požrešnežem v Sloveniji naj si meneđer pogleda tistih nekaj sto tisoč družin ki nimajo več za golo preživetje, zato pa je svet tam kjer je vse ima svoje meje in svoj čas, čas požrečnežev se je začel iztekati mogoče bodo pa revne družine potrkale na njegova vrata in ga vprašale ali on res to zasluži Lep dan požrešni Slovenci dan zadušitve z velikim zalogajem se bliža bodite prepričani da za sigurno pride žal davek ki ga plačujejo ubobožani ljudje je velik a tudi tega bo konec. Vso srečo reveži lučka na koncu tunela je začela utripati kmalu bo svetila in lov na lopove se bo začel
4.5.2013Ocenikrajan 
farmacevtski lobiji derejo folk v Slo in se hvalijo z dobički, ne me basat takimi monopolisti ...
4.5.2013Ocenizaposlen 
Dokler hodim v službo za 1123€, delam na dan po 1 uro se nimam kaj pritoževat, če je to kriza naj traja......

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava