novice

Cariniki dosegli dogovor o reorganizaciji zaradi vstopa Hrvaške v EU

9.5.2013 | 13:40 | M. M., STA

Prestop južne meje bo po 1. juliju precej olajšan. (Foto: arhiv DL)

Prestop južne meje bo po 1. juliju precej olajšan. (Foto: arhiv DL)

Obrežje, Vinica - Predstavniki ministrstva za finance in stavkovnega odbora Sindikata carinikov Slovenije so včeraj dosegli dogovor glede usode zaposlenih na državni meji po vstopu Hrvaške v EU, je potrdil vodja odbora Dušan Miščević. Sindikat je sicer zahteval dogovor do 15. maja, a so rok zaradi potrebnih proceduralnih postopkov premaknili na 31. maj.

Miščević je ob robu včerajšnjih pogajanj sindikatov javnega sektorja in vlade pojasnil, da so bile tema sestanka stavkovne zahteve po razreševanju problematike presežnih delavcev ob vstopu Hrvaške v EU. Izrazil je zadovoljstvo, da je ministrstvo njihovim zahtevam ugodilo in so tudi rešitve "praktično že dokončno dogovorjene".

Kot je dejal, bodo šli ljudje pretežno na Davčno upravo RS, obstaja pa možnost, da tudi v nekatere druge državne organe, če bo takšna želja zaposlenih.

Stavkovni zahtevi carinikov sta sicer dve: vlada mora pripraviti in s sindikatom carinikov uskladiti akt o reorganizaciji carinske službe zaradi vstopa Hrvaške v EU, za morebitne presežne delavce, ki po vstopu Hrvaške v EU ne bodo imeli več dela v carinski službi, pa sprejeti sklep o premestitvi v druge državne organe.

Prvi julij, ko je predviden vstop Hrvaške v EU, bo namreč pomenil konec pregledov na mejnih prehodih, zato se bo sprostil del zaposlenih carinikov. Kot je še pojasnil Miščević, bodo v druge državne organe premestili predvidoma okoli 50 ljudi.

Kakšne spremembe čakajo Carinsko upravo po 1. juliju in kako bo po novem videti prehod južne meje, poročamo v današnji številki tiskanega Dolenjskega lista. Tudi o tem, koliko alkoholne pijače in tobačnih izdelkov boste lahko s seboj vzeli na dopust, če se boste po tem datumu odpravili na hrvaško obalo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava