gospodarstvo

Židan: Zakon o nepremičninah bo na koncu tak, kot mora biti

5.7.2013 | 13:00 | B. D. G.

Minister dejan Židan z gostitelji (Foto: BDG)

Minister dejan Židan z gostitelji (Foto: BDG)

Metlika - Sinoči je zmanjkalo sedežev za vse tiste, ki so želeli v menzi metliške zadruge prisluhniti Dejanu Židanu, ministru za kmetijstvo in okolje. Ministra so gostili metliški župan Darko Zevnik ter Jože Nemanič iz občinske uprave in Ivan Kure, predsednik upravnega odbora KZ Metlika.

Kot se je pokazalo v pogovoru in razpravi, so na srečanje z ministrom prišli številni belokranjski kmetje, saj so želeli slišati v prvi vrsti njegovo mnenje o  izračunu katastrskega dohodka in o obdavčitvi nepremičnin; če bi ostalo pri nespametnih državnih predlogih, bi namreč oboje močno prizadelo kmete in sploh podeželje.

Minister Židan je udeležencem nazorno in natančno predstavil prednostne naloge ministrstva za kmetijstvo in okolje v letošnjem letu, pri čemer je več pozornosti posvetil kmetijskemu delu, čeprav, kot je sam dejal, kar dve tretjini delovnega časa namenja okoljskim problemom, saj je področje okolja v naši državi veliko bolj neurejeno in Sloveniji zaradi tega grozijo tudi visoke kazni.

Udeležence je zanimalo, kako bo z izračunom katastrskega dohodka in obdavčitvijo nepremičnin. (Foto: BDG)

Udeležence je zanimalo, kako bo z izračunom katastrskega dohodka in obdavčitvijo nepremičnin. (Foto: BDG)

Predstavil je tudi ravnokar sprejete in dogovorjene evropske ukrepe nove kmetijske politike ter konkretno navedel vrste plačil, ki bodo na voljo za kmetijstvo do leta 2020.

Minister Židan ocenjuje, da je pri izračunu katastrskega dohodka zdaj prišlo do dobrega kompromisa, zato ne pričakuje, da bi bili kmetje na slabšem. Kot je dejal, je še posebej pomemben dogovor, da se uporablja novi izračun, če ni več kot 10 odst. višji od starega, sicer pa se uporabi lanski izračun. Poleg tega mora kmet dobiti izračun eno leto vnaprej. 

Tudi glede zakona o obdavčitvi nepremičnin je Židan poskušal pomiriti prisotne, saj je zakon šele v javni obravnavi in je prepričan, da bo na koncu tak, kot mora biti. "Navsezadnje je parlament pred časom s 100-odst. glasov potrdil strategijo, da mora Slovenija pridelati več hrane," je poudaril.

Po ministrovem mnenju, bi morali kmetje sami odločati o tem, kakšno kmetijsko zbornico hočejo imeti, saj je voljeni del zbornice tipični del nevladnega sektorja. "Kot minister pa si želim, da bi imel v zbornici močnega sogovornika, s katerim je kratkoročno včasih sicer težko shajati, a dolgoročno je to pomembno za dobre odločitve."

‹ nazaj

Komentarji (2)

6.7.2013OceniSD 
Dobro bi bilo napisat,da je okroglo mizo organiziral SD in da je Židan eden najboljših ministrov v tej vladi.Lahko bi bila pa tudi na mizi kaka zastavica od SD-ja.
3.8.2013Ocenizvitorepec 
ja, seveda, SD propaganda, če že ne v članku, v komentarju ne more manjkati. Seveda je Slovenija takooooo veliiiika država, da lokalni kmetje niti ne vedo, da so vrli SD-jevci leta 2011 zavrnili zaščitno klavzulo na krasu, kjer so (lepo vas prosim - leta 2011!!!) Italijani na veliko kupovali naše nepremičnine, njive, hiše, kar se je našlo. SD-jevci so aprila 2011 sporočili, da klavzule, ki jo je dobrodušno ponujala EU (rok se je iztekel 1.maja 2011) ne bodo uveljavljali. Čeprav so se lokalni ljudje angažirli in zavzemali zanjo. Za EU pa je bila to le formalnost. Zakaj, ali za koliko so nas "naši" SD-jevci prodali, se ne ve. So že imeli kakšne interese, a ne? Potem pa organizirajo neke okrogle mize, da se kmetje navadijo, da se pač tolče po njih. In da pokažejo, da bi ONI naredili vse, ampak pač ni mogoče, ker so "taki časi".. Dol s prodano in izdajalsko levico! Pa brez zamere, govorim o dejstvih in nič drugega. Preverite! Ustanovili bodo nekakšen regijski park, potem pa bodo postavili direktorja iz svojih vrst, da bo vlekel plačo 5000EUR in delal nič.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava