novice

Komisija za zaščito romske skupnosti za posebno skupino v primeru Dobruške vasi

5.9.2013 | 07:05 | STA

Tamara Vonta ob škocjanskem županu Jožetu Kaplerju ob majskem obisku v Dobruški vasi. (Foto: arhiv; L. M.)

Tamara Vonta ob škocjanskem županu Jožetu Kaplerju ob majskem obisku v Dobruški vasi. (Foto: arhiv; L. M.)

Ljubljana, Dobruška vas - Na prvi seji komisije vlade za zaščito romske skupnosti v novi sestavi so včeraj po besedah predsednice Tamare Vonta govorili predvsem o načrtu dela. Iz vladnega urada za komuniciranje pa so dodali, da bosta prioriteti komisije predvsem iskanje rešitev na področju bivanjskih razmer Romov ter priprava sprememb krovnega romskega zakona.

Komisija se je seznanila tudi s težavami pri iskanju rešitev za prostorsko urejanje romskega naselja Dobruška vas v občini Škocjan in sprejela sklep, da se za obravnavo tega primera oblikuje posebna delovna skupina. V zvezi z razmerami v naselju Dobruška vas je komisija pozvala svet romske skupnosti, da na občino naslovi apel in kot krovna organizacija romske skupnosti v Sloveniji izrazi zaskrbljenost zaradi neaktivnosti občine pri urejanju bivanjskih razmer svojih občanov, v tem primeru pripadnikov romske skupnosti, so po seji še sporočili iz urada za komuniciranje.

Komisija se je seznanila tudi s humanitarno akcijo v občini Dobrovnik "Pomagaj - ptički brez gnezda", v kateri občani pomagajo romski družini oz. mamici z otroki sezidati novo hišo, v kateri bodo lahko živeli, je po seji povedala Vonta.

Je pa po konstitutivni seji poudarila, da se bodo na sejah v prihodnje osredotočili na posamezne teme oz. problem in ne bodo na vsaki seji obravnavali cel kup točk, kot se je to dogajalo v preteklosti. Tako se želijo izogniti ponavljajočemu se dogajanju iz preteklosti, ko se je na sejah dejansko ure in ure brezpredmetno razpravljalo o vseh zamerah in podobno, je za STA dejala Tamara Vonta.

Sama namreč meni, da morajo biti na sejah komisije predvsem zelo operativni in probleme sproti reševati, torej iskati rešitve za težave, ne pa samo predstavljati "vedno znova in znova, kaj in kako se je dogajalo ter kaj je bilo narobe".

"Usmerili se bomo v posamezno temo oz. problem in v skladu s tem bomo vabili na seje tudi ljudi, ki niso člani komisije in ki lahko pri tem pomagajo," je pojasnila.

‹ nazaj

Komentarji (3)

5.9.2013OceniFerluci 
Enostavno: Človek nima več besed, ko posluša in gleda takšna dogajanja. Ok, razumem da država spoštuje in ceni nedelo in lenobo. Toda da se toliko ukvarja s tem...
5.9.2013Ocenikulturnik 
Ta Vontova naj gre k nam na njive, pa naj te ptičke brez gnezda z njive naganja...
14.9.2013Ocenicigo 
...ampak res, da ni to spet kaka nova oblika epi-demije pranja denarja, da se toliko ukvarjajo s temi Romi/cigani ?!? Po eni strani vpijejo, da so to državljani RS in jim ne smemo skrivit lasu, po drugi strani pa se daje in gradi samo Romom in za Rome. Ljudje božji, pa to je zavajanje, saj ne živimo v pravi državi. Če pa že, nas bodo zdaj zdaj ti cigoti izgnali iz lastne države, potem ko nas bodo do kosti izropali. Tiste, ki se bomo pa upirali bodo pa pretepali, posilili in pobili, kar pa itak že počnejo. Ga. Vonta bo sedaj samo še malo pospešila, saj ga Vonta meni, da je to, kar njeni varovanci počnejo zoper civile, njihova pravica. A ne bi šli kdaj pogledat tudi na nasprotni breg če kakšno pravico rabi še kdo ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava