kronika

Siročič zanikal krivdo v zadevi CGP

1.10.2013 | 16:15 | STA

Rajko Siročič (Foto: M. Ž. arhiv DL)

Rajko Siročič (Foto: M. Ž. arhiv DL)

Nekdanji član uprave novomeške družbe CGP Rajko Siročič je na današnji obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi CGP zanikal krivdo, da bi skupaj z Martinom Štubljarjem in Marjanom Pezdircem, ki sta s tožilstvom v tej zadevi podpisala dogovor o priznanju krivde, podpisal pogodbo, s katero naj bi CGP oškodovali za 4,5 milijona evrov.

Kot poroča spletni portal siol.net, je Siročič, trenutno zaposlen v enem od celjskih podjetij, danes zanikal očitek, da je kot član uprave CGP v sostorilstvu s Štubljarjem in Pezdircem podpisal pogodbo o sodelovanju z zunanjim izvajalcem, liechtensteinskim podjetjem za svetovanje Confinvest, in s tem omogočil, da so si obdolženi pridobili 4,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi v škodo CGP.

Siročič, ki je bil v CGP odgovoren za tehnično službo in proizvodnjo, je izjavil, da ni sodeloval pri vsebini pogodbe, temveč jo je le podpisal. Sicer pa po njegovih pojasnilih angažiranje zunanjega izvajalca ni bilo v ničemer v nasprotju z letnim načrtom CGP, v pogodbi pa da nista bila določena ne znesek ne obseg dela izvajalca. Zneski so se trikrat izplačali na podlagi aneksov k sporni pogodbi, ki pa jih ni podpisal, še poroča siol.net.

Pezdircu in Štubljarju je sodišče sicer v tej zadevi prisodilo leto dni zaporne kazni, ki jo bosta odslužila z opravljanjem družbeno koristnega dela, in plačilo stranske denarne kazni v višini 100.000 evrov.

Poleg Siročiča, Štubljarja in Pezdirca je bil v postopku tudi lastnik družbe CGP Dari Južna, ki mu je sodišče po priznanju krivde za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja prisodilo 21 mesecev zaporne kazni, ki jo prestaja z opravljanjem družbeno koristnega dela.

Južna je moral plačati tudi stransko denarno kazen v višini 1,3 milijona evrov in družbi CGP vrniti 4,5 milijona evrov.

CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, med letoma 2004 in 2006 izdal fiktiven račun. Študij pa naj ne bi napisali tamkajšnji strokovnjaki, ampak naj bi bile prepisane s spleta, s poslom pa naj bi želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, so ob preiskavah poročali mediji.

‹ nazaj

Komentarji (1)

2.10.2013Ocenisirotinja 
pazi s kom pečenko odabaš in kdo se ti na anekse podpisuje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava