gospodarstvo

Revozu 22 milijonov državne pomoči

22.10.2013 | 07:45 | STA

Foto: B. D. G., arhiv DL

Foto: B. D. G., arhiv DL

Ljubljana, Novo mesto - Vlada je za projekt proizvodnje novega twinga in štirisedežnega smarta Revozu na današnji dopisni seji odobrila 22,5 milijona evrov državne pomoči. Vlada je novembra 2011 sprejela sklep o dodelitvi pomoči za omenjeni projekt Edison, in sicer v višini 45,5 milijona evrov, zdaj pa je v luči preiskave s strani Evropske komisije pomoč zmanjšala.

Višina investicije v projekt znaša 450 milijonov evrov, od tega naj bi šlo omenjenih 22,5 milijona evrov iz proračunskih sredstev, drugo pa iz lastniškega kapitala projektnega podjetja.

Za leto 2013 je predvidena finančna spodbuda v višini treh milijonov evrov, 4,9 milijona evrov v letu 2014, 7,7 milijona evrov v letu 2015, v letu 2016 pa še preostanek v višini 6,9 milijona evrov, so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje.

Julija je Evropska komisija sprejela odločitev o odprtju preiskave predvidene finančne spodbude projektu Edison. Ker bi postopek formalne preiskave lahko trajal še nadaljnjih 18 mesecev, in ker je Revoz v omenjeni projekt že doslej investiral več kot 150 milijonov evrov, sta Renault in Revoz konec julija sprejeta odločitev o umiku priglasitve pomoči pri Evropski komisiji.

Novomeško podjetje pa lahko kljub umiku priglasitve izkoristi možnost dodelitve državne pomoči do stopnje, ki ustreza najvišjemu dovoljenemu znesku v skladu z uredbo o finančnih spodbudah za tuje neposredne investicije, to je 22,5 milijona evrov

Toliko lahko v skladu z veljavnimi pravili na podlagi pri Evropski komisiji priglašene sheme prejme naložba z upravičenimi stroški v višini 100 milijonov evrov. Revoz je tako 20. avgusta in 25. septembra gospodarskemu ministrstvu predložil spremembo vloge za pomoč.

Vrednost projekta ostaja 450 milijonov evrov, upravičeni stroški pa so se znižali s 326 milijonov evrov na 99,9 milijona. Zaradi nižjih upravičenih stroškov je predvidena intenzivnost državnega sofinanciranja 22,51 odstotka vrednosti upravičenih stroškov. Nova višina spodbude Revozu bo tako znašala omenjenih 22,5 milijona evrov.

Novih delovnih mest bo manj

Glede na trenutne gospodarske in finančne razmere na trgu ter glede na več kot polovično zmanjšanje finančne spodbude podjetju od prvotno predvidene je spremenjeno tudi število novih delovnih mest, za katero se bo podjetje v pogodbi o sofinanciranju zavezalo, da jih bo ustvarilo v dveletnem obdobju od datuma zaključka projekta, to je do 30. septembra 2016.

Namesto prvotno predvidenih 162 novih delovnih mest naj bi tako v Revozu odprli 51 novih delovnih mest. To pomeni najmanj 51 novih zaposlenih, če bo tovarna obratovala v eni izmeni, oziroma 102 nova zaposlena v primeru obratovanja v dveh izmenah.

Zaključek investicijskega projekta je predviden septembra 2014, serijska proizvodnja pa v drugem polletju 2014.

Spodbuda Revozu se bo po navedbah vladnega urada za komuniciranje z vidika države večkratno povrnila, saj bo v naslednjih petih letih podjetje z naslova prispevkov in dohodnine zaposlenih prispevalo preko 80,6 milijona evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava