novice

Vstajniki napovedali ustanovitev stranke

12.11.2013 | 15:20

Uroš Lubej (Foto: B. B., arhiv DL)

Uroš Lubej (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, Odbor za pravično in solidarno družbo ter nekateri člani Mreže za neposredno demokracijo so se odločili ustanoviti politično stranko. Koordinacijski odbor bo v najkrajšem možnem času sklical ustanovni kongres, kjer bodo odločali o predsedniku stranke in tudi imenu, ob čemer ni izključeno ime Solidarnost.

Predstavnik Gibanja Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) Uroš Lubej je na današnji novinarski konferenci pred poslopjem DZ sporočil "zgodovinsko novico" o združitvi treh po njegovih besedah močnejših vstajniških gibanj. "Dokazujemo, da smo sposobni stopiti skupaj v interesu Slovenije in vseh njenih prebivalcev," je poudaril in dodal, da so odprti za vsa nadaljnja povezovanja.

Skupni koordinacijski odbor bo "v najkrajšem možnem času" pripravil vse za ustanovni kongres, kjer bodo potrjevali etični kodeks, jasno pa bo tudi, kdo bo vodil stranko in kako ji bo ime. Kot je pojasnil Lubej, je med možnimi ime Solidarnost, sicer pa bo stranka aktivno stopila na politično prizorišče takoj po kongresu.

Med drugim se bo zavzemala za oster obračun s korupcijo, obrambo socialne ter krepitev pravne države in zagotavljala uresničljiv gospodarski program. Kot nekaj, kar je drugačno od obstoječih strank, so predstavniki nove stranke omenili inštrument ljudske nezaupnice, prav tako bi imelo članstvo "absoluten nadzor" nad svojimi predstavniki v parlamentu in bi jih lahko odpoklicalo na podlagi etičnega kodeksa.

Damjan Mandelc je v imenu Odbora za pravično in solidarno družbo izpostavil, da Slovenije ne morejo reševati "tisti, ki so jo spravili na kolena". Kot vstajniška stranka bodo po njegovih besedah izpeljali zahtevano na vstajah in protestih. Kot je še menil, si Slovenija ne more privoščiti ostati brez protestniške politične alternative in je premajhna, da bi "izpustila takšen potencial".

Po mnenju Lenarta Zajca iz Mreže za neposredno demokracijo so namreč sprevideli, da zgolj na ulici ne bodo mogli doseči tega, kar želijo. Ob tem je poudaril, da mreža ohranja svojo avtonomnost civilno-družbenega gibanja, njeni določeni člani pa vstopajo v novo stranko s podporo ostalih članov.

Tudi Lubej je poudaril, da Gibanje VLV ostaja avtonomno protestno gibanje, ki bo še naprej delovalo v civilni družbi. A kot je razvidno iz današnjega sporočila za javnost, se je gibanje "zaradi različnih pogledov na uresničevanje skupnih ciljev in zahtev" že preoblikovalo v dve samostojni skupini. Tako novo gibanje z imenom Kričač Gibanje VLV ostaja na ulicah kot nestrankarsko in nepolitično, so pa zapisali tudi, da bodo lahko sodelovali z Gibanjem VLV, če bo to v skladu z načeli delovanja in bodo imeli iste cilje.

Ob tem je Lubej danes pojasnil, da se je Gibanje VLV za vstop v politiko odločilo z večino, sicer pa da kot neformalno gibanje spoštujejo odločitev vsakega aktivista in vse, ki so se odločili, da bodo "pogumno vztrajali naprej le z uličnim bojem".

Med podporniki nove stranke je bilo opaziti nekatere vidnejše obraze, med drugim nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, nekdanjega podpredsednika LDS Božidarja Flajšmana, predsednika Liberalne akademije Darka Štrajna in zgodovinarja Jožeta Pirjevca.

Se je pa novinarske konference udeležilo tudi nekaj kritikov nove stranke, ki so dejali, da se stvari ne bo dalo spremeniti le z vstopom v politiko. Predstavnikom nove stranke so sporočili, da so ostali v manjšini in da jih večina vstajnikov ne podpira več.

STA

‹ nazaj

Komentarji (45)

12.11.2013OceniJanko 
Sedaj je tudi črno na belem. Namreč to, da je rušenje vlade Janeza Janše preko “spontanih vstajnikov” bilo načrtno in umazano delo stricev iz ozadja (beri: Milana Kučana in tranzicijske levice). To je danes za Primorske novice potrdil kar Lenart Zajc, sicer pobudnik in soorganizator vstaj. Zajc grozljivo razkriva, da so v spregi rušenja Janše sodelovali tako sindikati kot mediji (!), strici pa so zagotavljali celo vso infrastrukturo (!!!) za ta de facto mehki državni udar. Pod infrastrukturo seveda lahko štejemo predvsem ravno znantno medijsko podporo vstajniškim akcijam, pa tudi odkrito in javno postavljanje levičarskih politikov in njihovih “opinion-makerjev” na stran vstajniškega gibanja. Da o domnevnih plačilih določenim vstajniškim vodjem in njihovim vstajniškim “specialcem” niti ne govorimo. Strici iz ozadja v takih zadevah seveda ničesar ne prepuščajo naključju. Pa gremo po vrsti: Vprašanje PN: “Ko je po padcu Janše vstajniško gibanje potihnilo, se je pokazalo, da so bili protesti najbrž res “dirigirani”, z natančno določenim ciljem, kakor je bilo vstajniškim skupinam očitano?” Lenart Zajc: “Dirigirani morda niti niso bili. Se je pa v času upora proti Janši pokazalo, da so jih zelo močno podpirali sindikati, pa mediji … Podpora vstajniškemu gibanju je prihajala z vseh strani, ko je šlo za rušenje Janše. Sile, ki so bile proti Janši, so se zelo močno angažirale, obenem pa so ‘strici’ pametno ugotovili, da se odkrito ne smejo postaviti na ‘vstajniško’ stran, ker bi protesti sicer izzveneli. Kljub temu pa so zagotavljali vso infrastrukturno podporo, ki so jo protestniki takrat potrebovali. Po drugi strani smo se v trenutku, ko je Janša padel in bi se protesti morali nadaljevati, vstajniki umaknili.” Vprašanje PN: “Zakaj?” Lenart Zajc: “Po svoje je to logično, saj so se po padcu Janše umaknili tudi volivci SD in Pozitivne Slovenije, ki so kar naenkrat izginili z ulic. Vstajniški naboj je gotovo tudi zato upadel. Janševi volivci se protestnikom seveda ne bi pridružili, tako da se je število ljudi, ki bi bili pripravljeni iti na ulice, kar naenkrat zelo zmanjšala. Najzgovornejši pa je popoln umik medijske podpore vstajniškemu gibanju kmalu po odhodu Janše. Zelo me je tudi presenetilo, da je z otoplitvijo ozračja kopnela udeležba na protestih. Res me zanima, ali bo zdaj, ko bo spet mraz, udeležba kaj večja. Bomo videli. Malo sem v dvomih glede trenutne množične udeležbe na protestih, čeprav razlogi za vstajo ostajajo enaki lanskim. Morda jih je danes celo več. Morali bi razumeti, da sedanja vlada ne dela nič bolje, kakor je delala vlada Janeza Janše. Neoliberalni elementi ostajajo nespremenjeni, morda jih je še več. Razprodaja države poteka hitreje in še bolj agresivno, kakor je potekala pod Janšo.”
12.11.2013Ocenijst 
pozabili ste napisat še Gregor Golobič! Lubej pa ha,ha,ha,ha
12.11.2013Ocenipripomba 
Tole je seveda farsa.
12.11.2013Ocenipodpiram 
ma, prav majo. So kaj slabši od teh, ki so zdaj pri koritu ali se rinejo k njim? Kaj beremo še zdaj? Omenjajo se celo mamila in povezave z SDS. Mafija. Marš. Bravo, vstajniki. Treba stvari predrmat v nulo.
12.11.2013Ocenilojze 
S temi vstajami tu na Dolenjskem je itak tako da se nobenemu ni dalo iti nikamor. Spomnim se prvega in edinega zbora pred Rotovžem. Morda se je zbralo 300 ljudi, je bil pa folk zato množično na otvoritvi Mercatorja v Bršljinu. Delili so amreč zastojna vola a ne? Zdaj pa mi naj nekdo pove a se je smiselno za ta folk sploh zavzemat??? Boli folk za vse skup razen za svoj žep ne. Pa jasno na naslednji volitvah spet volit Lojza, samo da je naš da ni rdič pa bu. In tako non stop.
12.11.2013Ocenijst 
Zakaj bravo vstajniki, če branijo samo eno opcijo? Niso spontani, so naščuvani! Važno , da so naredili državni udar proti desni opciji, da sedaj levica lahko lažje pleni., BRAVO VSTAJNIKI z Lubejom na čelu!
12.11.2013Ocenirider 
lubej naj te bo sram - samo v vednost: lansko leto si protestiral proti JJ - danes ustanavljaš stranko - da veš nobeden DOLENJEC te ne bo VOLIL, ker si tajkun - oz. nisi mož besede - navadna toži baba
12.11.2013OceniJaz jih bom volil 
Bravo Uroš! Končno nekdo, ki ima jajca.
12.11.2013Ocenilojze 
Tudi jaz ga bom volili v kolikor se ne bo preveč povezal s kakimi propadlimi politiki. Mislim da je zdaj tole ključno vprašanje koga bodo vzeli v stranko. Kar nekaj ljudi je z menoj enakega mnenja. Če hočejo zares narediti spremembe se ne smejo povezovati z nobenimi obstoječimi politiki, ker jim bodo le-ti zafurali sceno in v novo nastalo stranko s seboj privlekli temne madeže svoje preteklosti. Žal je tako da so ljedje iz sedanje in pretekle politike v večini nepošteni in tudi vidimo kam nas je pripeljalo to. rider ti pa raje ne piši več ker ne razumeš osnovnih izrazov.
12.11.2013Oceninovomeščan 
jaz imam tudi poln kufer teh starih obrazov. Nekaj novega želim, samo ne takih, ki so obremenjeni. Brez madeža! Brez orožja. Brez mamil. Brez korupcije. Brez ... Kdo gre lahko še k tem starim skorupcirancem, ki k sebi vlečejo še bolj umazane "kadre", da lahko oni vladajo?? Bravo, Uroš. Moj glas imaš.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava