novice

Kriza ne sme biti izgovor za toleranco nasilja

25.11.2013 | 08:35 | B. B.

Simbolna slika

Simbolna slika

Novo mesto - Danes se pričenjajo mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami. Iz novomeškega Društva življenje brez nasilja ob tem pozivajo k ničelni toleranci nasilja nad ženskami in vabijo na dogodke, s katerimi želijo prispeti k izboljšanju položaja trpinčenih žensk, ki se je v času gospodarske krize še poslabšal.

V četrtek, 28. novembra, bo tako v nakupovalnem središču Qlandia Novo mesto izkustvena delavnica Labirint, in sicer med 12. in 16. uro. V soboto, 7. decembra, bo tradicionalni pohod na Gorjance Potreben je le en sam korak, zbor ob 9. uri na parkirišču Šumeči potok v Gabrju.V torek, 10. decembra, bo posvet o nasilju v družini, in sicer od 10. do 13. ure v Mladinskem centru Metlika.

"Skozi programe, ki jih izvajamo, ugotavljamo, da se žrtve nasilja v zadnjem času zaradi ekonomske odvisnosti in zmanjševanja pomena nasilja s strani ostalih strokovnih delavcev, ki nudijo pomoč žrtvam, težje odločajo za prekinitev kroga nasilja," pravi  Simona Lovšin iz Društva življenje brez nasilja.

Kot opozarja Lovšinova, v društvu, ki svojo poglavitno dejavnost izvaja skozi program Varna hiša, opažajo, da je postala gospodarska in socialna kriza v državi izgovor za omejevanje sodelovanja in neučinkovitost organizacij pri celostni obravnavi žrtev nasilja.

"Težave se kažejo tudi na sistemski ravni, pri zaščiti žrtev nasilja v primerih, ko nasilneži ostajajo v domačem okolju, žrtve pa se umika v varne hiše in krizne centre. Organi pregona žrtev ne ščitijo pred zalezovanjem, prijava groženj je možna le na zasebno tožbo, strokovni delavci pa ne prepoznajo dinamike nasilnega odnosa in v nekaterih primerih nasilnežem celo dovolijo, da preko otrok nadaljujejo z ustrahovanjem. In sicer z izgovorom, da ima otrok pravico do stikov in podobno," pravi Lovšinova.

"V okviru dogodkov, ki jih organiziramo, želimo splošno in strokovno javnost spodbuditi k senzibilnosti in nedopustnosti kakršnegakoli nasilja nad šibkejšimi. Da bomo lahko zgradili družbo nenasilja in zagotovili spoštovanje človekovega dostojanstva in njegovih pravic, je potreben le en korak – ničelna toleranca do nasilja," poudarja Lovšinova.

Društvo življenje brez nasilja je nevladna, humanitarna org., ustanovljena leta 1998. Poglavitno dejavnost izvajamo skozi program Varna hiša, v katero sprejemamo ženske in njihove otroke iz območja celotne Slovenije, ki želijo prekiniti kakršnokoli obliko nasilja in potrebujejo varen prostor. Od junija 1999 do novembra 2013 je pri njih bivalo 194 žensk in 197 otrok

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava