gospodarstvo

Gajšek napoveduje ovadbo za nekdanje vodstvo

2.12.2013 | 10:25 | B. B.

Franc Gajšek (Foto: B. B., arhiv DL)

Franc Gajšek (Foto: B. B., arhiv DL)

Andrej Kirm (Foto: B. B., arhiv DL)

Andrej Kirm (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Po poročanju Dnevnika, namerava novomeški Labod, ki je v prisilni poravnavi, obvladuje pa ga Franc Gajšek, proti nekdanjemu predsedniku uprave Andreju Kirmu (Dnevnik sicer navaja ime Aleksander Kirm, a gre za napako) vložiti kazensko ovadbo zaradi nezakonitega pridobivanja lastnih delnic. O tem naj bi v petek odločala skupščina družbe.

Kot poroča Dnevnik, je domnevne nepravilnosti pri nakupih Labodovih lastnih delnic pred desetimi leti odkrila posebna revizija. Kot so ugotovili revizorji, je Labod od leta 2002 naprej družbi Ilirika Fintrade posodil okoli 380.000 evrov, ta pa je s temi sredstvi kupovala delnice Laboda - to pomeni, da je Labod prek Ilirike v resnici kupoval lastne delnice, Ilirika pa jih je do konca leta 2004 zanj pridobila v deležu 13,6 odst., poroča Dnevnik.

Po pisanju Dnevnika je Ilirika z delnicami, čeprav ne bi smeli imeti glasovalne pravice, glasovala na skupščini Laboda leta 2004 in celo pripomogla k spremembi statuta. Poleg tega, da je kupljeni delež lastnih delnic presegal zakonsko določeno maksimalno višino desetih odstotkov lastnih delnic, Kirm po zatrjevanju Dnevnikovih virov za kupovanje lastnih delnic sploh ni imel soglasja skupščine. Kirm napovedane kazenske ovadbe za Dnevnik ni želel komentirati.

‹ nazaj

Komentarji (2)

3.12.2013Ocenijoc 
Skoraj da ni d.d. v Sloveniji, kjer se to ni dogajalo. Problem oškodovanih delničarjev je v dokazih, ki so skriti za poslovno tajnostjo, pretiranem varovanju osebnih podatkov in v za kriminalce prijaznih zastaralnih rokih. Če slučajno pridejo do dokazov, gre pa firma v stečaj ali pa sodniki z dooolgimi in dragimi sodnimi postopki, z izgubo listin ali pozabljivostjo v predalu pomagajo kriminalcem
9.12.2013Oceniinga 
sami hudi meneđerji,usi polni dnarja,podjetja k so jih pa vodil ga majo pa še več.njihovi zaposleni imajo po dve hiši,vsak svoj helikopter,v davčnih oazah mljone,vozijo se z avteki po 1500000 ojrov

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava