dolenjska

O kulinarični dediščini v šentrupertski dolini

23.12.2013 | 17:00 | M. Ž.

Avtorice brušure s predsednikom draškega društva Robijem Jerebom. (Foto: M. Ž.)

Avtorice brušure s predsednikom draškega društva Robijem Jerebom. (Foto: M. Ž.)

Dobrote.

Dobrote.

Dekleta so predstavitev popestrile z recitacijami.

Dekleta so predstavitev popestrile z recitacijami.

Draga pri Šentrupertu - Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu je sinoči v društveni hiši sredi vasi predstavilo brošuro Mama kašo kuhala: Kulinarična dediščina v šentrupertski dolini. To je druga brošura, ki je izšla pod okriljem dejavnega društva, ki bo prihodnje leto obeležilo 5-letnico delovanja. Lani so izdali brošuro Pušelšanki v šentrupertski dolini, ki je pomenilo strokovno nadgradnjo preteklega dela.

Kot so dejali na predstavitvi, želijo z novo brošuro člani društva in njeni ustvarjalci lokalno kulturo prehranjevanja ohraniti v besedi in fotografiji ter pokazati, da bi morala hrana tudi danes med nami spletati trdnejše vezi. Je dragocen zapis o raznovrstnosti vsakdanje in praznične kulinarične dediščine šentrupertske doline od konca 19. stoletja do danes.

Brošuro so zadnjih nekaj mesecev ustvarjale Lilijana Jantol Weber, Tanja Jereb, Mateja Leban in Mojca Ramovš, ki so zbirale ustno, pisno, arhivsko in slikovno gradivo. Najbolj dragoceno je bilo delo na terenu, saj so se pogovarjale z dvajsetimi sogovorniki, med njimi je bil tudi Jože Možina, ki je sinoči zbranim povedal nekaj o dojemanju hrane in prehranjevanju nekoč. Zajetna knjižica obsega skoraj 80 strani in je razdeljena v tri vsebinske sklope – praznik, vsakdanjik in nevsakdanjik ter jedača in pijača, prinaša pa 46 receptov in bogato slikovno gradivo.

‹ nazaj

Galerija (30)

brosura07
brosura08
brosura09
brosura10
brosura11
brosura14
brosura17
brosura19
brosura21
brosura24
brosura26
brosura29
brosura30
brosura32
brosura34
brosura35
brosura38
brosura41
brosura42
brosura43
brosura44
brosura46
brosura49
brosura50
brosura52
brosura53
brosura55
brosura56
brosura59
brosura65

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava