Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 3. maj 2024
12:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
20:00 Jazz večer: Katja Koren, LokalPatriot Novo mesto
sobota, 4. maj 2024
06:30 Pohod na Golico in Španov vrh, zbor pred Tušem Novo mesto
10:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
10:00 Vodena vadba na Trim stezi Novo mesto, Olimpijski center Novo mesto
VečBela krajina
petek, 3. maj 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
sobota, 4. maj 2024
08:30 Akcija Občanka (pregled dojk), ZD Metlika
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
VečPosavje
četrtek, 2. maj 2024
10:00 33. Gorski tek na Lisco, start na igrišču Orehovo
sobota, 4. maj 2024
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
Več23.12.2013 | 17:00 | M. Ž.
Draga pri Šentrupertu - Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu je sinoči v društveni hiši sredi vasi predstavilo brošuro Mama kašo kuhala: Kulinarična dediščina v šentrupertski dolini. To je druga brošura, ki je izšla pod okriljem dejavnega društva, ki bo prihodnje leto obeležilo 5-letnico delovanja. Lani so izdali brošuro Pušelšanki v šentrupertski dolini, ki je pomenilo strokovno nadgradnjo preteklega dela.
Kot so dejali na predstavitvi, želijo z novo brošuro člani društva in njeni ustvarjalci lokalno kulturo prehranjevanja ohraniti v besedi in fotografiji ter pokazati, da bi morala hrana tudi danes med nami spletati trdnejše vezi. Je dragocen zapis o raznovrstnosti vsakdanje in praznične kulinarične dediščine šentrupertske doline od konca 19. stoletja do danes.
Brošuro so zadnjih nekaj mesecev ustvarjale Lilijana Jantol Weber, Tanja Jereb, Mateja Leban in Mojca Ramovš, ki so zbirale ustno, pisno, arhivsko in slikovno gradivo. Najbolj dragoceno je bilo delo na terenu, saj so se pogovarjale z dvajsetimi sogovorniki, med njimi je bil tudi Jože Možina, ki je sinoči zbranim povedal nekaj o dojemanju hrane in prehranjevanju nekoč. Zajetna knjižica obsega skoraj 80 strani in je razdeljena v tri vsebinske sklope – praznik, vsakdanjik in nevsakdanjik ter jedača in pijača, prinaša pa 46 receptov in bogato slikovno gradivo.
Galerija (30)
Slika 1: Avtorice brušure s predsednikom draškega društva Robijem Jerebom. (Foto: M. Ž.)
Slika 2: Dobrote.
Slika 3: Dekleta so predstavitev popestrile z recitacijami.
1/30: brosura07
2/30: brosura08
3/30: brosura09
4/30: brosura10
5/30: brosura11
6/30: brosura14
7/30: brosura17
8/30: brosura19
9/30: brosura21
10/30: brosura24
11/30: brosura26
12/30: brosura29
13/30: brosura30
14/30: brosura32
15/30: brosura34
16/30: brosura35
17/30: brosura38
18/30: brosura41
19/30: brosura42
20/30: brosura43
21/30: brosura44
22/30: brosura46
23/30: brosura49
24/30: brosura50
25/30: brosura52
26/30: brosura53
27/30: brosura55
28/30: brosura56
29/30: brosura59
30/30: brosura65
Povezane objave
Ocene komentarjev