gospodarstvo

NEK se v 2017 obeta pregled obratovalne varnosti

3.1.2014 | 07:05 | STA

Foto: A. K., arhiv DL

Foto: A. K., arhiv DL

Ljubljana, Krško - Vlada je včeraj sprejela pobudo za izvedbo misije Mednarodne agencije za atomsko energijo za pregled obratovalne varnosti v Nuklearni elektrarni Krško (Nek). Pregled naj bi opravili v letu 2017, ko se tudi zaključi večina ukrepov, ki jih morajo nuklearne elektrarne opravljati kot del ukrepov po dogodkih v Fukušimi.

Kot je pojasnil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, je ena od uslug, ki jih ponuja omenjena mednarodna agencija, tudi pregled obratovalne varnosti. Pregled izvaja t.i. ekipa OSART (Operational Safety Assessment Review Team).

Misije se udeleži od 12 do 20 strokovnjakov iz agencije oz. držav članic. "Dali smo pobudo, da se ta pregled opravi v 2017. Takrat se zaključi večina ukrepov, ki jih morajo vse jedrske elektrarne opravljati kot del 'pofukušimskih' ukrepov," je pojasnil minister.

Vlada je obenem pooblastila Upravo RS za jedrsko varnost, da povabi misijo na pregled ter da vladi poroča o ugotovitvah in poročilu misije OSART.

Vlada je sprejela tudi stališče glede sprememb direktive o vzpostavitvi okvira Skupnosti za jedrsko varnost jedrskih objektov. Za Slovenijo je pomembno, da se predlagane spremembe direktive sprejmejo čim prej in prispevajo k boljšemu zagotavljanju jedrske varnosti v EU.

Za Slovenijo predstavlja funkcionalna neodvisnost upravnega organa pomemben element sistema zagotavljanja varnosti jedrskih objektov. Slovenija meni, da njena obstoječa ureditev omogoča zagotavljanje funkcionalne neodvisnosti upravnega organa za jedrsko varnost in iz tega izhajajoče varnosti jedrskih objektov. Zato si bo v povezovanju z drugimi državami članicami prizadevala za opredelitve neodvisnosti upravnega organa, kot so navedene v predlogu Evropske komisije.

V primeru morebitnega oblikovanja kvalificirane večine v podporo vključitvi pravne neodvisnosti v direktivo, lahko Slovenija v duhu kompromisa podpre tudi to rešitev. Pri tem si bo prizadevala, da bo pojem pravne neodvisnosti opredeljen dovolj podrobno ter za čim daljše prehodno obdobje, ki bo omogočalo ustrezno implementacijo v nacionalni pravni red.

‹ nazaj

Komentarji (1)

7.1.2014OceniGajger Štefan 
Uprava NEK obvešča občane, da bo 15, januarja licitacija na dvorišču NEK Keršku, kjer bodo prodajal pepel u rumenih sodih. Pepel se ponoč res malo svet, takoda ko boste šli na vrt po salato, ne boste rabil baterije. Cene bodo prilagojene kriznim razmeram v deželi. Licitacijo bo vodil kurjač NEK Vahid Uranović.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava