gospodarstvo

DUTB je ACH odobril enoletni moratorij na odplačilo glavnice

18.1.2014 | 14:45 | STA

Direktorici Adrie Mobil in ACH-ja Sonji Gole je uspelo skleniti dogovor z največjim upnikom, s katerim so si lastniki ACH kupili leto dni časa, v katerem bodo skušali holding v kar največji meri razdolžiti.

Direktorici Adrie Mobil in ACH-ja Sonji Gole je uspelo skleniti dogovor z največjim upnikom, s katerim so si lastniki ACH kupili leto dni časa, v katerem bodo skušali holding v kar največji meri razdolžiti.

Ljubljana - Družbi ACH in Protej sta podpisala sporazum z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) o enoletnem moratoriju na odplačilo glavnice posojil, ki so jih banke prenesle na DUTB. Izvedba sporazuma je zavarovana s premoženjem družbe Adria Mobil, so sporočili iz ACH.

Sporazum po navedbah iz krovne družbe sistema ACH zagotavlja solventnost ACH, in potrjuje, da imata družbi zadosti premoženja za poplačilo svojih obveznosti do upnikov. Protej, ki je v lasti menedžerjev ACH, je največji lastnik krovne družbe.

Namen sporazuma je po pojasnilih ACH omogočiti poplačilo obveznosti do upnikov z izboljšanjem dobičkonosnosti in poslovne učinkovitosti skupine. Vodstvo ACH naj hkrati izvajalo razdolževanje z odobritvijo DUTB.

"Izvedba sporazuma je zavarovana s premoženjem Adrie Mobil, kar pomeni, da ni več tveganja za prenos ali odtujitev premoženja v korist tretjih," so še poudarili v ACH.

DUTB je sicer zaradi zavarovanja za skupno 62,5 milijona evrov posojil, ki sta ju na t.i. slabo banko prenesli NLB in NKBM, ta teden vpisala zastavno pravico na okoli 66-odstotnem deležu družbe Adria Mobil v lasti družbe Protej in na 21-odstotnem deležu Adrie Mobil v lasti ACH. Že prejšnji teden je na celotnih okoli 87 odstotkih zastavno pravico vpisala banka Unicredit.

V ACH sicer pričakujejo, da bo zdaj v najkrajšem roku podpisan moratorij s strani vseh bank upnic, z namenom sklenitve dogovora o reprogramu.

V družbi ACH so poudarili, da so vse družbe v skupini minulo poslovno leto zaključile pozitivno, in napovedali, da bodo podjetja iz sistema letos še naprej aktivno izvajala politiko poslovnega in finančnega prestrukturiranja.

Obenem so priznali, da je v minulih dneh prišlo do določenih operativnih težav pri poslovanju nekaterih družb v skupini ACH. "Toda, težave se sproti uspešno rešujejo in družbe nadaljujejo z uresničevanjem zastavljenih ciljev. Odnosi s strankami, dobavitelji in principali so še naprej na visoki ravni, kar omogoča nemoteno poslovanje družb še naprej," so sklenili v ACH.

‹ nazaj

Komentarji (5)

18.1.2014OceniJanko 
Navadne pa rubjo za nekaj evrov pravjo ljudje
18.1.2014Ocenijože 
Zdaj se vidi kaj je DUTB.Svinjarija na kvadrat.Za kroge iz foruma 21 bodo že poskrbeli.Me zanima koliko fizičnim osebam so za eno leto "zamrznili"vračilo kredita.In Kaj pravi slovenski narod na to?Nič hlapci!!!
19.1.2014Oceniradovednež 
Pa se je zmazal in pospravil v žep ta bedasti Rigelnik in ostali poštenjaki . Bravo?
19.1.2014OceniBlaž 
Ste pa optimisti (DUBT), v gospodarstvu bo čez eno leto še slabše. Ta denar banke ne bodo videle, kaj ni na sceni že dovolj dokazov? Aja, forum 21 je nedtakljiv oziroma levica je nedotakljiva...no ja saj ljudje, ki imajo pamet bodo spregledali...volitve se pa tudi bližajo...
25.1.2014Ocenioseba 
Še ena, ki sodi zraven Hilde.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava