kronika

Tožilstvo umaknilo obtožnico proti Siročiču

21.1.2014 | 14:55 | STA

Rajko Siročič (Foto: M. Ž, arhiv DL)

Rajko Siročič (Foto: M. Ž, arhiv DL)

Ljubljana - Tožilstvo je v primeru 4,5-milijonskega oškodovanja novomeške CGP umaknilo obtožnico zoper nekdanjega člana uprave družbe Rajka Siročiča, poročajo Finance. V tej zadevi je bil po priznanju krivde lastnik CGP Darij Južna obsojen na zaporno kazen, ki jo je odslužil z družbeno koristnim delom, ni pa znano, ali je CGP vrnil 4,5 milijona evrov.

Specializirano državno tožilstvo je po izvedenem dokaznem postopku ocenilo, da pri Siročiču ni izkazan oziroma podan direktni naklep oškodovanja družbe, saj ni sodeloval pri spornih poslih.

Obtožnica mu je sicer očitala, da je kot član uprave CGP v sostorilstvu z Martinom Štubljarjem in Marjanom Pezdircem podpisal pogodbo o sodelovanju z zunanjim izvajalcem, liechtensteinskim podjetjem za svetovanje Confinvest, in s tem omogočil, da so si obdolženi pridobili 4,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi v škodo CGP.

V tej zadevi pa je sodišče Južni po priznanju krivde za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja prisodilo 21 mesecev zaporne kazni, ki jo je prestal z opravljanjem družbeno koristnega dela, ter plačilo stranske denarne kazni v višini 1,3 milijona evrov. Družbi CGP mora vrniti 4,5 milijona evrov.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za STA pojasnili, da se je plačilo njegove denarne kazni v višini 1,3 milijona evrov izvedlo z zasegom in odvzemom vseh obveznic, ki so bile predmet začasnega zavarovanja. "Iz naslova dospelih obresti in glavnice se je iz teh vrednostnih papirjev po podatkih finančno računovodske službe tukajšnjega sodišča nateklo 251.036 evrov," so pojasnili.

Obsojencu je sodišče naložilo, da mora družbi CGP plačati premoženjskopravni zahtevek v višini 4,5 milijona evrov. "Sodišče s podatkom o tem, ali je obsojenec to tudi plačal, ne razpolaga, saj izvršitev te odločbe ne nadzoruje," so zapisali.

Odločitev o priznanju oškodovančevega premoženjskopravnega zahtevka namreč predstavlja odločitev o predmetu, o katerem bi se sicer moralo odločati v pravdnem postopku, zakon o kazenskem postopku pa omogoča, da se o njem odloči v kazenskem postopku, kot je to sodišče storilo v tem primeru.

Gre torej za civilnopravno razmerje med obsojencem in oškodovancem, pri čemer predstavlja pravnomočna odločba o priznanju premoženjskopravnega zahtevka izvršilni naslov. Na CGP sicer za STA niso odgovorili na vprašanje, ali so omenjeni znesek tudi prejeli.

Metliški center za socialno delo pa je sodišče decembra lani obvestil, da je Južna do 20. decembra opravil 145 ur del v splošno korist.

‹ nazaj

Komentarji (5)

21.1.2014Ocenianonimen 
Belo krajinistan.
21.1.2014Ocenijože 
a tako torej Južna je že odslužil kazen z družbeno koristnim delom? Zanimiva informacija. Mimgrede kje in kaj je delal? A morda kdo ve?
21.1.2014Ocenianonimen 
Zbiral je denar, ZASE!
22.1.2014Ocenikuščaar 
isto kot da bi cigo trdil da ni bakrra v žabjaku,tako on ni vedu kaj se dogaja banda od sodišč naprej
22.1.2014Ocenimojc 
omg...145 ur druzb.koristnega dela je za še ne 500 eur kazni!!!on še zdaleč ni nič odsluzil!!!!!tu ni matematike za njegove grehe....še bo on delal ampak poznanstva delajo svoje mar ne ????

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava