gospodarstvo

Včeraj kupnina, danes primopredaja, v ponedeljek na delo, ampak ...

31.1.2014 | 09:15 | STA/B. B.

Foto: spletna stran družbe Radeče papir, arhiv DL

Foto: spletna stran družbe Radeče papir, arhiv DL

Radeče - Dubajski Emkaan je včeraj, dan pred iztekom roka, nakazal kupnino za radeško papirnico v stečaju in hčerinski Muflon, je za STA povedal Igor Rakuša, direktor družbe Radeče papir nova, ki je v 100-odstotni lasti Emkaana Investements. Kupnina je znašala 5,1 milijona evrov, pol milijona evrov pa je Emkaan Investments že nakazal konec septembra lani.

Rakuša je tudi pojasnil, da bo danes potekala primopredaja poslov s stečajnim upraviteljem Borutom Sokličem, takrat bo tudi podpisana prodajna pogodba. V ponedeljek naj bi medtem na delo prišel del delavcev.

A Rakuša je opozoril, da jim gospodarsko ministrstvo še ni odobrilo finančne spodbude v višini 3 milijonov evrov za neposredno tujo naložbo, čeprav so v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek dobili zagotovilo, da bodo deležni te spodbude. "Če subvencije ne dobimo, tudi zaposlovali ne bomo in bomo vso tehnologijo iz Radeč selili na drugo lokacijo," pravi Rakuša.

Na gospodarskem ministrstvu so za STA pojasnili, da so vlogo za finančno spodbudo prejeli v začetku januarja, včeraj pa so investitorja pozvali k dopolnitvi vloge.

Po primopredaji poslov je načrtovan tudi preizkus strojev. V ta namen je bil izdelan elaborat, po katerem naj bi preizkus stal okrog 50.000 evrov.

Rakuša je dejal, da strokovno-tehnični vodja novega podjetja prihaja iz Libanona, medtem ko zunanji sodelavec, ki bo skrbel za razvoj družbe in pravilne strateške usmeritve, prihaja s Švedske.

V prvi fazi bodo v novem podjetju zaposlili 63 delavcev, v Muflonu pa je zaposlenih nekaj čez 100 delavcev. Proizvodnja naj bi najprej stekla s polovično zmogljivostjo, do konca leta pa bo po načrtih zaposlenih že 100 ljudi.

Družba Radeče papir je v stečaju od 2. aprila 2012, pred tem je bila v prisilni poravnavi. Stečaj je predlagalo vodstvo družbe zaradi prevelikega izpada poslov, ob stečaju pa je podjetje zaposlovalo 370 delavcev.

‹ nazaj

Komentarji (3)

31.1.2014Ocenibukov kozliček 
Radečam želim veliko dobro plačanih delovnih mest a se bojim, da s Papirnico ne bo pretirane sreče, ker dejavnost s tako zahtevno logistiko kot je papirništvo na lokaciji kjer se nahaja ne more biti konkurenčno. Čez kakšno desetletje pa samo še manj. Če je kupec resno mislil z zagonom proizvodnje, ga bo volja do tega kmalu minila iz prej navedenega razloga. Drug razlog pa je v tem, da je strojna oprema v času, ko je proizvodnja stala, postala le še pogojno uporabna. Potreben bo ogromen vložek, da se oprema spravi v delujoče stanje, marsikatero postrojenje pa bo treba v celoti obnoviti ali zamenjati. Morda se zdi komu, da sem črnogled a to so dejstva.
31.1.2014Ocenipepi 
Ta iz Švedske bi znal biti Lampič, Libanonec bo pa verjetno kar sam Tevž! Le on sam ve kako in kaj. Je že dokazal. Sedaj je na vrsti država. Vsako leto šenka Tevžu po nekaj milijonov, pa bo čisto zadovoljen. Ampak ne na račun RP Nova. Na njegov osebni, kajti on se spozna...in ve kako je treba z denarjem! Bukov kozliček-nisi črnogled, si pa hudičevo velik optimist! Sploh ne gre za proizvodnjo, gre le za kupe denarja, in to državnega, ki bo šel v privatni žep!
1.2.2014Ocenibukov kozliček 
Če se Tevž še kdaj prikaže v Radečah in od tam odide v enem kosu, bom pa krepko podvomil o stari slavi Svibancev... ;-)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava