dolenjska

V ponedeljek priprave na zagon radeške papirnice

2.2.2014 | 08:15 | L. M., STA

  (Foto: spletna stran Radeče papir)

  (Foto: spletna stran Radeče papir)

Radeče - Kot poroča STA, sta stečajni upravitelj radeške papirnice Borut Soklič in direktor družbe Radeče papir nova Igor Rakuša včeraj podpisala prodajno pogodbo za radeško papirnico v stečaju in hčerinski Muflon ter opravila primopredajo poslov z dubajsko družbo Emkaan Investments. Rakuša je napovedal, da se bodo v ponedeljek začele priprave za zagon proizvodnje.

Kupnina, ki jo je dubajski Emkaan Investments kot lastnik papirnice nakazal v četrtek, je znašala 5,1 milijona evrov, pol milijona evrov pa je že bilo nakazano konec septembra lani. Proizvodnja naj bi stekla čez približno dva tedna, in sicer na papirnem stroju štiri, ki je namenjen proizvodnji belega papirja. Za zagon proizvodnje pa potrebujejo tri milijone evrov. Februarja bodo predvidoma na omenjenem stroju proizvedli 2000 ton papirja, 80 odstotkov pa ga bodo prodali na tujih trgih.

Rakuša je na novinarski konferenci v Radečah pojasnil, da jih je gospodarsko ministrstvo pozvalo k dopolnitvi vloge za finančno spodbudo za neposredno tujo naložbo, ki so jo na ministrstvo naslovili v začetku tega meseca. Od države tako pričakuje tri milijone evrov nepovratnih sredstev, ki naj bi šel za razvoj papirnice. Če denarja ne bo, pa Rakuša napoveduje selitev tehnologije iz Radeč na drugo lokacijo. Odgovor ministrstva pričakuje do konca naslednjega tedna.

Najprej 57 zaposlitev

V prvi fazi bodo zaposlili 67 delavcev, v Muflonu, ki ni pristal v stečaju, pa je zaposlenih nekaj čez 100 delavcev. Proizvodnja naj bi najprej stekla s polovično zmogljivostjo, do konca leta pa bo po načrtih zaposlenih že 100 ljudi. Novi lastnik želi čim prej zagnati tudi papirni stroj pet, ki je namenjen izdelavi vrednostnih papirjev.

Za družbo Emkaan Investments po besedah Rakuše stoji bogata družina iz Savdske Arabije, ki se ukvarja s proizvodnjo jajc in piščancev, nekdanji lastnik papirnice Peter Tevž pa je medijem že zanikal, da bi bil z dubajsko družbo lastniško in poslovno povezan.

Družba Radeče papir je v stečaju od 2. aprila 2012, pred tem je bila v prisilni poravnavi. Stečaj je predlagalo vodstvo družbe zaradi prevelikega izpada poslov, ob stečaju pa je podjetje zaposlovalo 370 delavcev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava