dolenjska

Suha krajina brez elektrike že pet dni

5.2.2014 | 17:35 | J. A., Foto: PGD Žužemberk

Suha krajina brez elektrike že pet dni
Suha krajina brez elektrike že pet dni

Žužemberk - Nedavni sneg in nato dež, ki je pomrznil, ni prizanesel niti Suhi krajini in žužemberški občini, ki je ena bolj gozdnatih občin v državi. Največ težav je na Ajdovški planoti, v Krajevni skupnosti Hinje, na območju Dvora in Gradenca, kjer so prebivalci, gospodarstveniki in šole tudi že pet dni brez ustrezne oskrbe z električno energijo, je povedal Vlado Kostevc iz žužemberške občine.

"Včeraj so delavci Elektra Ljubljana iz Zagradca omogočili prevezave in dobavili električno energijo do naselja Dvor in okolice, na Ajdovško planoto ter do nekaterih vasi v Krajevni skupnosti Hinje.

Danes je prišla na pomoč tudi Slovenska vojska, ki je skupaj s požrtvovalnimi delavci Elektra Ljubljana, z izjemnimi člani prostovoljnih gasilskih društev Občinskega gasilskega poveljstva in štaba CZ Občine Žužemberk, sekači in usposobljenimi občani z izjemnimi napori odstranjevala polomljena drevesa ob daljnovodih ter drugem elektroenergetskem omrežju in na gozdnih, lokalnih in regionalnih cestah, kar je omogočilo dostop do daljnovodov in omrežja," pravi Kostevc.

Tudi Žužemberk je bil nekaj časa brez primerne oskrbe z elektriko, najhuje pa je še vedno na območju KS Hinje, kjer so še vedno brez električne energije naselja Žvirče, Ratje, Visejec, Vrh pri Hinjah, Sela pri Hinjah, Lopata ter Malo in Veliko Lipje, Gradenc ter Plešivica.

Pomanjkanje električne energije povzroča že veliko gospodarsko škodo, saj redka še delujoča podjetja in obrtniki v občini Žužemberk zaradi zaustavljene proizvodnje izgubljajo že dogovorjene posle.

"Težava je tudi v tem, da območje občine pokriva več regijskih enot Elektra Ljubljane in vsa so na svojih obrobjih, kar pomeni, da pomoč in odpravljanje posledic pride do meja območij zmeraj na zadnje."

Župan Franc Škufca je pohvalil odziv Slovenske vojske in delo domačih prostovoljcev, ki so na terenu že od sobote, pa tudi pomoč Policijske uprave Novo mesto, štaba CZ za Dolenjsko ter ostalih, ki so prispevali prenosne agregate in tako mnogim omogočili vsaj najnujnejšo začasno oskrbo z električno energijo, potrebovali pa bi vsaj še 10 prenosnih in dva močnejša agregata okoli 120 kW za naselji Žvirče in Ratje.

"Nevarna dela - odstranjevanja dreves na vodnikih in stebrih, ki jih je danes opravljalo kar 84 izjemno prizadevnih gasilcev, vojakov, sekačev in drugih delavcev ter občanov - so ravnokar prekinili, saj je delo ta trenutek v gozdu prenevarno in so ogrožena življenja, žal, to pomeni, da bodo prebivalci v najbolj ogroženih območjih ostali brez električne energije že šesti dan," pravi Kostevc.

Fotografije so posneli udeleženci današnje intervencije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava