kronika

Bo danes drevesa lomil veter?

7.2.2014 | 07:05 | M. K./STA

Foto: G. S.

Foto: G. S.

V številnih krajih po državi bodo tudi danes odstranjevali katastrofalne posledice vremenske ujme. Včeraj se je z njimi spopadalo okoli 7.800 ljudi iz sistema zaščite in reševanja. Vremenoslovci pa opozarjajo na sunke jugozahodnega vetra, ki bi danes ponekod lahko presegali hitrost 70 kilometrov na uro in povzročili dodatno škodo.

Doslej je bilo v intervencijah poškodovanih pet gasilcev in dva pripadnika Slovenske vojske, in sicer je šlo za dva zloma noge in odrgnine. Pri odpravljanju posledic zmrzali na omrežju Elektra Maribor v Tinju na Pohorju je v sredo umrl 20-letni pogodbeni delavec.

Kot kaže vremenska napoved, bo na zahodu države pretežno oblačno, predvsem na gorskih pregradah bodo rahle padavine, nad okoli 900 metri kot rahel sneg. Drugod bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah še megla ali nizka oblačnost. Zvečer bo ob morju zapihal jugo.

Padavine se bodo zvečer od zahoda krepile in v noči na soboto zajele vso državo. Najvišje dnevne temperature bodo od štiri do osem, na Primorskem in v vzhodni Sloveniji do okoli 12 stopinj Celzija.

Vlada je Civilni zaščiti sklenila nameniti 317.599 evrov prve intervencijske pomoči. Od tega bo 150.000 evrov namenjenih za nakup 40 agregatov, okoli 106.000 evrov za intervencijsko popravilo radijskega sistema ZARE, ostalo pa za 50.000 protipoplavnih vreč in 13 novih mobilnih repetitorjev.

Številne ceste so zaradi podrtega drevja in električne napeljave še vedno zaprte. Prav tako še vedno obstaja nevarnost padanja ledu in snega z vseh objektov nad cestami in z neočiščenih vozil.

Največje težave na našem območju so trenutno na območju občine Žužemberk, kjer je bilo sinoči, kot smo poročali, brez elektrike še vedno okoli 300 gospodinjstev.

So si pa dežurne službe vsaj malo oddahnile, saj se drevesa ne podirajo več tako množično kot v minulih dneh. Od včeraj popoldne tako poročajo le o podrtem drevesu na cesti Goriška vas-Gabrnik, občina Škocjan. Posredovali so gasilci PGD Zagrad.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava