novice

Največ vprašanj glede prijave prebivališča

14.2.2014 | 18:30 | T. J. G.

Največ vprašanj glede prijave prebivališča

Prva obvestila Geodetske uprave RS s podatki o nepremičninah in informativno izračunanem davku so lastniki in davčni zavezanci prejeli včeraj, ostali lastniki in davčni zavezanci jih bodo prejeli v naslednjih dneh. Po prvih odzivih lastnikov je največ vprašanj in neurejenih podatkov na področju prijave prebivališča na številko stanovanja.

Stanovanje je rezidenčno in davek za davčnega zavezanca obračunan po 0,15% davčni stopnji, če ima davčni zavezanec stalno prebivališče prijavljeno na naslovu in številki stanovanja, ki sta izpisana na informativnem obvestilu.

Če je na informativnem izračunu izpisana številka stanovanja in določena davčna stopnja

»0,50 (03)«, prejemnik obvestila pa meni, da bi morala biti davčna stopnja »0,15 (01)«, mora prejemnik obvestila preveriti prijavo stalnega prebivališča na številko stanovanja na upravni enoti.

Stanovanje in s tem tudi vsi davčni zavezanci na tem stanovanju se obdavčijo po rezidenčni davčni stopnji, če je bilo za stanovanje v evidenci trga nepremičnin evidentirano, da je bilo v letu 2013 najmanj pol leta oddano v neprofitni oddaji ali oddaji na prostem trgu. V tem primeru je pri davčni stopnji izpisan podatek »0,15 (02)«.

Na podlagi spremenjenih in prevzetih podatkov o prijavi na številko stanovanja bo geodetska uprava v začetku marca 2014 ponovno izvedla obdelave podatkov za ugotavljanje rezidenčnosti. Lastniki bodo imeli možnost spremenjene podatke preveriti preko spletne aplikacije 'Spreminjanje podatkov registra nepremičnin'.

Na spletni strani geodetske uprave gu.gov.si so objavljena pojasnila za spreminjanje podatkov. Pojasnila vključujejo tudi navodila za branje informativnih obvestil.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava