bela krajina

Livar bo zaposloval v Črnomlju

25.2.2014 | 14:25 | STA/B. B.

V črnomaljskem Livarju bodo zaposlovali. (Foto: M. B. J.)

V črnomaljskem Livarju bodo zaposlovali. (Foto: M. B. J.)

Ivančna Gorica, Črnomelj - V ivanškem Livarju, največji slovenski livarni, nameravajo letos na novo zaposliti 20 delavcev, večino  v njihovi enoti mehanske obdelave v Črnomlju, kjer zaposlujejo približno 100 ljudi, skupaj pa ima Livar v Črnomlju 240 zaposlenih.

Enoto mehanske obdelave nameravajo širiti še vse do leta 2020, v tem času pa naj bi skupaj odprli 120 novih delovnih mest. Zaposlovali bodo predvsem strojne tehnike in diplomirane inženirje strojništva, so za STA sporočili iz Livarja.

Predstavnica Livarja Darinka Porenta je zapisala, da družba s svojima proizvodnima enotama v Ivančni Gorici in Črnomlju uresničuje svojo novo razvojno strategijo livarne znanja in tehnologije. Njihova cilja sta, da se po verigi dobaviteljev povzpnejo bližje h končnemu kupcu in proizvodnja izdelkov z večjo dodano vrednostjo. To  pomeni, da bi radi kupcu ponudili ne samo odlitek, temveč tudi strojno obdelan izdelek, ki bi bil na koncu sestavljen v sklop, je pojasnila Porentova.

Po njenih podatkih v Livarju odlivajo in obdelujejo v največjem delu sestavne dele za poljedelsko in gradbeno mehanizacijo ter strojno in elektro industrijo, v črnomaljskem proizvodnem centru mehanske obdelave pa bi radi do leta 2020 povečali strojne zmogljivosti in s tem število delovnih mest še za približno 120 ljudi.

V Črnomlju sicer skupaj zaposlujejo nekaj več kot 240 ljudi, v celotnem Livarju pa nekaj več kot 470 redno zaposlenih in nekaj več 120 najetih delavcev, je navedla.

Livar je imel sicer lani nekaj več kot 50 milijonov evrov prihodkov, kar je za petino več kot predlani. Končnih podatkov o lanskem poslovanju še nimajo, v družbi pa ocenjujejo, da bo njihov lanski čisti dobiček presegel tri milijone evrov.

Sicer pa je Livarjeva nepokrita izguba iz prejšnjih let, ki znaša 12,5 milijona evrov, previsoka, da bi jo bilo mogoče pokriti s samo enoletnim dobrim poslovanjem, so dodali v njegovi upravi.

V Livarju letos napovedujejo prodajo v višini 54 milijonov evrov in dobiček pred davki v znesku 4,6 milijona evrov. Hkrati načrtujejo naložbe v posodobitev in razširitev proizvodnih zmogljivosti v višini dveh milijonov evrov. Bankam pa nameravajo vrniti 4,5 milijona evrov zapadlih posojil, so še sporočili iz Livarja.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.3.2014 1 (1) (0)Oceniželje malih Indijancev 
Pred leti ko je bil v expanziji, je neracionalno vodenja pripeljalo do tega, da so odšli prepotrebni sposobni kadri ki so držali raven z konkurenco, potem se je začelo sesutje na dobro tretino, znanje je izpuhtelo, nekaterih stvari se ni dali več izdelati, tik pred stečajem so upniki dokapitalizirali, ampak ker je jedro zaostale miselnosti še vedno prisotno nove kadre ne bodo cenili, zato tudi neke prihodnosti za dober kader ni.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava