gospodarstvo

Prodajo povečali za 5, dobiček za 8 odst.

27.2.2014 | 14:35 | B. B.

Krkina uprava na današnji novinarski konferenci. (Foto: B. B.)

Krkina uprava na današnji novinarski konferenci. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Skupina Krka je imela lani za 1,2 milijardi evrov prihodkov, pri čemer je ustvarila 173 milijonov evrov dobička. Prihodki so se v primerjavi z letom 2012 povečali za 5, dobiček pa za 8 odst., je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave novomeške farmacevtske družbe Jože Colarič.

Na vzhodu že več kot tretjina

Upad prodaje na domačem trgu se je na račun nižanja cen zdravil in nižjih prihodkih od zdraviliško-turističnih storitev nadaljeval tudi lani. V Sloveniji tako skupina Krka, ki sicer s skoraj 12 odst. tržnim deležem ostaja daleč največji prodajalec zdravil v državi, ustvari le še 7 odst. prihodkov. Lani so tako v Sloveniji ustvarili 86 milijonov evrov prihodkov, kar je 5 odst. manj kot leto prej.

Manjši padec, 2-odst., beležijo tudi na trgih jugovzhodne Evrope, v zahodni Evropi pa so prodali za 4 odst. manj kot leta 2012. prodaja v državah srednje Evropa je na ravni tiste iz leta 2012, zmagovalka leta pa je najpomembnejša in s 35-odst. celotnih prihodkov tudi največja Krkina regija, vzhodna Evropa.

Na trgih nekdanje Sovjetske zveze je skupina Krka ustvarila 427,8 milijonov evrov prihodkov, kar je 21 odst. več kot leta 2012. V Rusiji se je prodaja v evrih povečala za 22 odst. Če v drugi polovici leta ne bi prišlo do nepričakovanega padca vrednosti rublja, bi bil uspeh Krke na tem njenem največjem trgu še bistveno boljši.

Za naložbe 157 milijonov

Lani je Krka so doma in v tujini registrirala 17 novih zdravil, za naložbe pa je namenili 157 milijonov evrov. To je nekaj manj od načrtovanega, kar pa je posledica ugodnejših cen.

.
Prodaja zdravil na recept se je lani povečala za 4 odst., zdravil brez recepta za 18 odst. (njihov skupni delež v prodaji znaša 12 odst.) Veterinarskih izdelkov so prodali toliko kot leto prej, zdraviliško- turističnih storitev pa za 4 odst. manj.

Nova tabletarna v novomeški Ločni, 200 milijonov evrov vreden Notol 2, bo proizvodnjo predvidoma zagnal konec leta 2015, v Rusiji pa so konec lanskega leta že dokončali prvo fazo 135 milijonske naložbe Krka-Rus 2. Julija so tam začeli uporabljati nov logistični center, oktobra je steklo pakiranje končnih izdelkov, decembra pa so izpolnili še zadnje formalne pogoje za začetek proizvodnje polizdelkov.

Naložba Farma GRS, vredna je 45 milijonov evrov, gre h koncu, do konca tega leta pa bodo zagnali tudi novo proizvodnjo zdravilnih učinkovin, Sintezo 1, v Krškem.

Konec lanskega leta so pridobili gradbeno dovoljenje za objekt za pripravo vode, ki ga bodo potrebovali ko bo začel delovati Notol 2. Ta naložba je vredna 13,7 milijona evrov, končali naj bi jo letos.

Lani so za 1,7 milijona evrov v Ločni postavili tudi kogeneracijo z motorjem na zemeljski plin, na Otočcu so odprli pustolovski park, v Dolenjskih Toplicah zgradili novo geotermalno vrtino, v Šmarjeških pa prenovili in razširili restavracijo.

Zaposlovali bodo

Konec lanskega leta je bilo v skupni Krka prvič več kot 10.000 zaposlenih, natanko 10.048, kar je skoraj 600 več kot leto prej, 400 dodatnih zaposlitev pa v skupini načrtujejo tudi letos.

‹ nazaj

Komentarji (1)

3.3.2014Ocenitranzit3os 
Vsak kovanec ima dve plati in tudi za tovrstno uspešnostjo se skrivajo manj prijetna dejstva. Medtem ko se na velik zvon obešajo poslovni rezultati, se po drugi strani ne govori o prometnem kaosu pred domačim pragom. Ceno plačujejo najbližji sosedje, o čemer pričajo ti posnetki: http://www.youtube.com/channel/UCTvSJW6yz03O6ayS7gb-njQ

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava