posavje

Po rušitvi prihaja tudi rešitev?

3.3.2014 | 10:25 | A. Kerin

Občina nad nekdanji dom starejših občanov in bazenski kompleks pri Vipapu pošilja bagre – Dogovori s potencialnimi investitorji še potekajo

Ena izmed največjih krških sramot bo predvidoma do poletja porušena. (Foto: A. Kerin)

Ena izmed največjih krških sramot bo predvidoma do poletja porušena. (Foto: A. Kerin)

Krško - Po več kot 15 letih propadanja nekdanjega doma starejših občanov na Vidmu in dolgotrajnem pravdanju z državo, ki je krški občini prineslo lastništvo nad objektom, naj bi to priljubljeno zbirališče narkomanov letos končno porušili. Pa ne le dom, ampak tudi nekdanji bazenski kompleks pri Vipapu. Stroške tako imenovanega rušenja v paketu bo krila občina, kaj bo na mestu dveh krških »spomenikov« stalo v prihodnosti, pa bo odvisno predvsem od dogovorov s potencialnimi investitorji.

Lastništvo nekdanjega doma starejših občanov na Vidmu, za katerega sta se na sodišču več kot osem let borili krška občina in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je po sklenjeni poravnavi pripadlo občini, ki je imela za nekdanji dom velike načrte. Dogovore z investitorji načrtovanega stanovanjskega objekta pa je prekinila gospodarska kriza, ki je spodrezala krila v obdobju gospodarske rasti hitro rastočemu gradbenemu sektorju.

Interes za nadaljevanje projekta je pokazala le skupina zasebnih zdravstvenih delavcev z Vidma in na podlagi njihovih želja in finančne podpore je bil izdelan nov ureditveni načrt tega območja. Leta 2011 sprejeti prostorski dokument tako predvideva rušitev sedanje propadajoče stolpnice in nižje večstanovanjske zgradbe ob njej ter postavitev dveh novih objektov za poslovne in stanovanjske namene. A doslej so se dogovori vedno ustavili pri vprašanju stroška rušenja objekta, ki jih občina ni želela prevzeti na svoja pleča. Do danes.

"Ker so nas po tej lokaciji že nekajkrat povpraševali v zdravstvenem centru Aristotel in tudi drugi, povezani v konzorcij, smo se odločili, da gremo v rušenje. Na koncu pogovorov smo namreč v preteklosti vedno trčili ob problem, da je treba teren na območju nekdanjega doma starejših na Vidmu očistiti, investitor pa finančno ni tako močan, da bi ob gradnji novega objekta zmogel takšno breme. Javnemu naročilu smo pridružili še rušenje starega bazena na Vidmu, saj računamo, da bomo tako iztržili tudi nižjo ceno za rušenje, kar je tudi naš cilj," na vprašanje, zakaj so se odločili za objavo skupnega naročila, odgovori krški župan Miran Stanko.

Ker dogovori z občino še potekajo, zdravstveni delavci, ki se zanimajo za gradnjo objekta na tem območju, celotne zadeve še nočejo komentirati. Bo pa občina verjetno z njimi v trenutnih zaostrenih gospodarskih razmerah zelo težko dosegla dogovor, da bi zasebniki za svoj denar zgradili tudi garažno hišo in stanovanja, ki so jih v tem objektu že v preteklosti obljubljali občinarji. "S stanovanji, načrtovanih jih je od pet do šest, bi investitor poplačal zemljišče," je pogoj občine, ki naj bi jo rušenje obeh objektov na Vidmu stalo predvidoma 120 tisoč evrov, je razkril Stanko.

So si pa zato vsi enotni, da bi ureditev pol hektarja velikega območja dala Vidmu nov zagon za razvoj. Propadajoči dom je namreč ena od največjih mestnih sramot, ki so ga za svojega v zadnjih letih vzeli predvsem narkomani.

Članek je bil objavljen 20. februarja v 8. številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.3.2014Ocenifranc 
Objekt -DU, je res "ruglo", vprašanje pa je če je če je rušenje tako poceni in potrebo, vprašanje kakšna je statika? Investitorji pa so verjetno vsi, ki pričakujejo ali se napajajo z javne blagajne (če imaš koncesijo ali kaj podobnega je menda tako).

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava