posavje

Inovativnim mladim Posavcem še rektorjeva nagrada za naj inovacijo

27.3.2014 | 17:30 | A. K.

Ekipa Enolyse je februarja svoj produkt predstavila tudi na Dnevih podjetniških priložnosti v Brežicah.

Ekipa Enolyse je februarja svoj produkt predstavila tudi na Dnevih podjetniških priložnosti v Brežicah.

Ljubljana - Najprej je bila zanimiva ideja, ki pa je na realizacijo nekaj let čakala v predalu. Ponovno je oživela lani, ko se je skupina mladih Posavcev prijavila na odmeven natečaj Start Cloud za mlada start-up podjetja, na katerem so zmagali s projektom Enolyse oziroma sistemom za nadzor proizvodnje vina na daljavo. Včeraj so si za svojo inovacijo prislužili še rektorjevo nagrado naj inovacija Univerze v Ljubljani.

Delovanje mladih Posavcev je pred kratkim podprla tudi brežiška občina, ki jim je v sklopu Dni podjetniških priložnosti podelila nagrado v višini 2.000 evrov za izjemne dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela.

Zmagovalni podjetniški projekt skupine Enolyse, ki je bil kot najboljši razglašen med 19 prijavljenimi projekti, sestavljajo Jaka Ogorevc, Primož Zajec, Petra Malavašič, Matic Krajnc, Nejc Stanko, Diano Kitanovski in vodja Martin Blazinšek. Idejo so že razvili v podjetje, ki vzbuja veliko pozornost tudi med tujimi vlagatelji.

In kako sistem Enolyse deluje v praksi?

Senzor, ki je v obliki valja in deluje brezžično, se priklopi na cisterno skozi obstoječe ventile in potem pošilja podatke na strežnik podjetja, vinogradniki pa lahko prek posebne aplikacije potem dostopajo do teh zanje pomembnih podatkov. Produkt trenutno še razvijajo, cilj mladih podjetnikov pa je, da bi prve izdelke prodali pred novo vinogradniško sezono oziroma do 1. junija.

"Do takrat nameravamo opraviti še potrebna testiranja in postaviti referenčne inštalacije v kleteh po Sloveniji, s katerimi smo trenutno v dogovoru. Pogovarjamo se na primer že s Kmečko zadrugo Krško pa tudi z drugimi kletmi in vinarji," pojasni direktor novonastalega podjetja, 27-letni Blazinšek..

Svoj produkt nameravajo v prihodnosti nadgraditi v smeri, da bi lahko spremljali še druge parametre v vinu in mu dodali funkcionalnosti, ki bodo pomagale pri sledljivosti celotne proizvodnje, kasneje pa bi želeli pokriti tudi spremljanje pogojev v vinogradu. A Posavci se tukaj ne nameravajo ustaviti. Spogledujejo se namreč tudi s tem, da bi podobno zamisel prenesli še v druge panoge, kot je pivovarstvo, oziroma drugo živilsko industrijo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava