novice

O arhivih predčasno tudi 1. maja

3.4.2014 | 17:45 | STA

O arhivih predčasno tudi 1. maja

Ljubljana - Državna volilna komisija je sprejela rokovnik volilnih opravil za referendum o arhivski noveli, ki med drugim določa, da bo predčasno glasovanje potekalo 29. in 30. aprila ter na praznik, 1. maja. Vlada pa je na današnji seji določila urad vlade za komuniciranje za organizatorja referendumske kampanje o zakonodajnem referendumu.

Rokovnik volilnih opravil, ki ga je danes sprejela DVK, določa, da se bo predčasno glasovanje, tako kot je bila praksa do sedaj, izvedlo v torek, sredo in četrtek pred referendumsko nedeljo, in sicer kljub temu, da bo četrtek praznik dela, 1. maj. Potekalo bo od 9. do 17. ure. Rokovnik vsebuje tudi druge roke za posamezna opravila, ki so potrebna za referendum.

Na seji DVK so določili tudi, da bo 18. april zadnji rok, ko lahko volilni upravičenci v tujini sporočijo, da bodo glasovali po pošti, 30. april pa rok, ko lahko volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, sporočijo okrajni volilni komisiji, da bodo glasovali v Sloveniji.

Volivci lahko do 30. aprila pri okrajni volilni komisiji uredijo vse potrebno za glasovanje na domu ali pa izven kraja stalnega prebivališča na voliščih omnia. Tisti pa, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo glasovati na enega od teh načinov, lahko do 23. aprila sporočijo, da bodo glasovali po pošti. Enako velja tudi za volivce, ki prestajajo zaporno kazen.

DVK je sprejela tudi sklep o vsebini in obliki polne glasovnice. Referendumsko vprašanje se bo glasilo Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki ga je sprejel DZ na seji dne 28. januarja 2014? Glasovalo pa se bo tako, da se obkroži za ali proti. Na osnutku glasovnice sicer ne bo datuma referenduma 4. maj, zato da se bodo izognili ponovnemu tiskanju glasovnic v primeru, da bo ustavno sodišče zadržalo njegovo izvedbo, so določili člani DVK.

Poleg tega so sprejeli še sklep o določitvi volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih ter navodilo za delo okrajnih volilnih komisij in volilnih komisij volilnih enot za izvedbo volitev. Ob tem so tudi določili, da imajo predlagatelji referenduma pravico predlagati zaupnike, ki bodo nadzorovali delo volilnih komisij.

Direktor DVK Dušan Vučko je pojasnil, da po novem obvestilo za glasovanje, ki ga prejme volivec na dom, ne bo več samo listič, ampak bo ta priložen v kuverti. Na njem bo tudi zavedeno, ali je volišče dostopno invalidom ali ne.

Kot je dodal, bo tokrat 256 volišč manj zaradi racionalizacije in združevanja. Vseh volišč bo tako 3119, od tega jih bo omnia 88. Za sedem odstotkov se bo povečalo število volišč, dostopnih za invalide, ki jih bo nekaj manj kot polovica. V samo izvedbo referenduma pa bo vključenih 21.300 ljudi, je še dejal Vučko.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava