dolenjska

Okeana uspešna na slovenskem Imagine Cupu

18.4.2014 | 10:20 | B. B.

Okeana uspešna na slovenskem Imagine Cupu
Okeana uspešna na slovenskem Imagine Cupu

Novo mesto, Nova Gorica, Maribor - Ekipa SQBZY, v katero so se združile študentke novomeške Fakultete za informacijske študije (FIŠ) in novogoriške Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ), je nacionalna zmagovalka Microsoftovega Imagine Cup v kategoriji World Citizenship (svetovno državljanstvo, op.).

Ekipo, ki se je Okeano predstavila na včerajšnjem finalu v Mariboru, sestavljajo: Helena Rončević (FUDŠ), Aleksandra Janežič (FIŠ) in Martina Črček (FIŠ), njihova mentorica pa je izr. prof. dr. Nadje Damij.

Okeana je informacijski sistem za vizualizacijo podvodnih lokacij (izris podvodnih zemljevidov), ki bo zbiral in ponujal ažurne podatke preko namiznih in mobilnih aplikacij. Aplikacija bo uporabna za potapljače in potapljaške centre, kopalce, morske biologe, ribiče.

Sistem bo omogočil tudi shranjevanje potapljaških dnevnikov v oblak, večjo dostopnost do podvodnega sveta in podatke o temperaturah in čistosti vode, strukturi in reliefu podvodnega terena in globini, podatke o živem in neživem svetu ter drugih uporabnikih sistema.

SQBZY so z Okeano letos že zmagale na Science Slamu v Ljubljani in na natečaju pospeševalnika idej ITIME za najboljši start-up podjetniški projekt.

Tekmovanje Imagine Cup je, kot pravijo na FIŠ, največje mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih inštitucij z vsega sveta.

Zmagovalci slovenskega natečaja so se uvrstili na regionalno tekmovanje, prek katerega vodi pot na svetovni finale, ki se bo julija v Seattlu, ZDA.

Slovenski izbor Imagine Cup 2014 so skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji organizirali člani Iniciative Start:up Slovenija in Microsoftov inovacijski center.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava