novice

Delavci ob 1. maju opozarjajo na spoštovanje njihovih pravic

1.5.2014 | 07:10 | STA

Ena najbolj obleganih točk 1. maja na Dolenjskem je Javorovica. (Foto: arhiv)

Ena najbolj obleganih točk 1. maja na Dolenjskem je Javorovica. (Foto: arhiv)

Na 1. maj, mednarodni praznik dela, so številne kraje po državi zjutraj prebudile tradicionalne budnice, čez dan pa se bodo zvrstila prvomajska srečanja. Delavci ob tem dnevu opozarjajo na nujnost spoštovanja njihovih pravic. Urad predsednika republike bo ob državnem prazniku pripravil dan odprtih vrat.

Sindikalne organizacije danes pripravljajo prvomajska srečanja na Pristavi nad Javorniškim Rovtom pri Jesenicah, na Joštu nad Kranjem, na Celjski koči, na Lisci in drugje.

Prvomajskega srečanja Občine Šentjernej, ki bo na Javorovici pri Šentjerneju, se bo udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Na tradicionalnem prvomajskem srečanju na Rožniku v Ljubljani pa bo slavnostni govornik ljubljanski župan Zoran Janković.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na tradicionalni prireditvi na predvečer 1. maja na Rožniku v Ljubljani v sredo poudarila, da delavk in delavcev nihče ne bi smel jemati kot strošek dela, kot konkurenčno prednost ali kot človeški vir, pač pa kot delavke in delavce s pravicami, zapisanimi v zakonodaji. Boj za delavske pravice se bo nadaljeval, je zagotovil slavnostni govornik, izvršni sekretar za politiko zaposlovanja v zvezi svobodnih sindikatov Goran Lukić.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej.

‹ nazaj

Komentarji (1)

1.5.2014Ocenisenad 
Zakaj ni nobene slike!!!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava