gospodarstvo

Kostak lani z višjim dobičkom, delničarjem dividende

7.5.2014 | 16:55 | STA

Direktor Kostaka Miljenko Muha. (Foto: A.K., arhiv DL)

Direktor Kostaka Miljenko Muha. (Foto: A.K., arhiv DL)

Krško - Komunalno stavbno podjetje Kostak iz Krškega je lani ustvarilo 450.000 evrov čistega dobička, kar je 86 odstotkov več kot predlani. Delničarji družbe so na današnji skupščini odločili, da se od 1,83 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 192.000 evrov oz. 4,80 evra bruto na delnico, preostanek pa ostane nerazporejen.

Delničarji so na skupščini podprli vse predlagane sklepe, so povedali v družbi. Tako so se med drugim seznanili z odstopom nadzornika Dušana Magule in za nadomestnega nadzornik z mandatom do 31. avgusta 2016, ko poteče mandat tudi drugim nadzornikom, imenovali Jerneja Žarna. Za revizorja letošnjega poslovanja so imenovali družbo Kamaro.

Skupina Kostak, ki zaposluje 370 ljudi, od tega matična družba 322, je lani beležila 33,1 milijona evrov prihodkov, kar je tri odstotke manj kot predlani, in 420.000 evrov čistega dobička oz. 57 odstotkov več kot predlani. Matična družba je beležila upad prihodka za 4,5 odstotka na 28,5 milijona evrov prihodkov, čisti dobiček pa se je povečal za 87 odstotkov na 450.000 evrov.

V družbi, ki približno tri četrtine svojih prihodkov ustvari na področjih gradbeništva, trgovine, komunale in vzdrževanja, v občinah Krško ter Kostanjevica na Krki pa opravlja še dejavnosti gospodarske javne službe, so za letos optimistični.

Na področju gradbeništva so namreč februarja podpisali več pogodb v skupnem znesku 20 milijonov evrov, polovico teh del pa bodo opravili zunaj matičnega Posavja. Na območju Maribora bodo opravili za sedem milijonov evrov del, ob Soči oz. na trasi Solkan-Plave gradijo kolesarsko pot, na slovenski obali pa vodovod.

Kostak je v 43-odstotni lasti Občine Krško, štiri odstotke ima Občina Kostanjevica na Krki, med drugimi lastniki pa je še avstrijska družba Bratner z desetino delnic.

‹ nazaj

Komentarji (3)

10.5.2014Ocenistane 
Vse lepo prav in pohvalno,da ima toliko ljudi službo,a kaj,ko ne bi bilo še drugih toliko stalno zraven,kot je Žarn,ki vse posle bobi kot podizvajajec.Hvalijo se z dobičkom,a nebi že enkrat naredili novo mrliško vežico,ki je ena najslabših daleč naokoli,ker usluge dobro zaračunajo več kot tam,ki imajo lepše prostore,kar poglejte po drugih krajevnih skupnostih vse je boljše,kot pa v Krškem,tukaj je tudi veliko kriva KS in njena predsednica,ki se briga za vse drugo,ne pa za izgradnjo vežice.
10.5.2014Ocenipinki 
Stane vse to je res a kaj,ko predsednica KS Krško hodi po parkih in ukazuje katera drevesa je treba odstranit,da bomo kmalu živeli kot v puščavi brez zelenja.
16.5.2014Ocenijanez 
Stabilna družba, dobro plačano vodstvo, zadovoljni zaposleni...Prav bi bilo, da imajo zaposleni, ki neposredno opravljajo naloge, da družbi gre, tudi boljše plače. Kakšen seminar manj, morda tudi kakšno srečanje manj, pa poslovna.., pa tudi ..., pa bo tudi za "rajo". Tako je tudi v drugih panogah, kjer so na trgu sami-monopolisti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava