dolenjska

Sredi Šentjerneja Vinoteka Otilija

9.5.2014 | 17:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Selakove ženske so slovesno prerezale trak vinoteke Otilija.

Selakove ženske so slovesno prerezale trak vinoteke Otilija.

Šentjernej - Danes dopoldne so na Selakovi domačiji sredi Šentjerneja slovesno odprli Vinoteko Otilija, kjer bodo na voljo najboljša oz. vsa vina štirih večjih šentjernejskih vinogradnikov: Vinogradništva Martinčič, kmetije Karlovček, kleti Štemberger in Kartuzije Pleterje, od cvička do predikatov, penin, modre frankinje itd.

Vsi štirje vinogradniki.

Vsi štirje vinogradniki.

Da gre za pomembno pridobitev tako za kraj in šentjernejsko občino kot za Dolenjsko, so menili mnogi: vsi štirje vinogradniki, kot direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič, Samo Hudoklin iz zavoda, predsednik Društva vinogradnikov Šentjernej Darko Bambič ter šentjernejski podžupan Igor Kalin. Vsi so za idejo in pogum čestitali družini Selak – takšna vinoteka je bila dolgoletna tiha želja gospodarja Janeza Selaka. Vinoteko so uredili v starem gospodarskem poslopju, starem preko 150 let, ki so ga ohranili takšnega , kakršen je bil. Vinoteki so dali ime Otilija, ker so to poslopje leta 1956 kupili od takratne učiteljice Otilije Gebauer.

Janezu Selaku (na desni) čestita Jože Simončič, direktor KGZ Novo mesto. Zraven še Samo Hudoklin.

Janezu Selaku (na desni) čestita Jože Simončič, direktor KGZ Novo mesto. Zraven še Samo Hudoklin.

V vinoteki, ki bo delovala pod okriljem Selakovega družinskega podjetja Gallo, bo mogoča vodena degustacija, nakup vin vseh štirih vinskih leti, ogled zbirke petelinov z vsega sveta, stare vinogradniške opreme in kmečkega orodja. Danes, na dan otvoritve, so si obiskovalci lahko pogledali tudi razstavo glasbenih instrumentov, ki jih je Janezu Selaku po smrti prijatelja Mladena Škrbiča v varstvo zaupal zbirateljev sin.

Janez in sin Jani Selak sta se s posebnima plaketama za pomoč zahvalila Jožetu Strmecu, zidarskemu mojstru, ki je tako dobro obnovil stavbo sedanje vinoteke, ter Branetu Prašnikarju, saj so z njim pripravili kratek film s predstavitvijo šentjernejske doline in vseh štirih vinogradnikov. Obiskovalci vinoteke Otilija si ga bodo vedno lahko ogledali v kleti, ki sprejme tudi 40 ljudi.

Pred Vinoteko Otilija.

Pred Vinoteko Otilija.

Dogodek so s primernimi pesmimi – o rujni kapljici in o lepi šentjernejski dolini, seveda – pospremili pevci Šentjernejskega okteta, del šentjernejske godbe, kjer so Selakovi zelo aktivni, domače dobrote pa so pripravile članice Aktiva kmečkih žena Šentjernej.

‹ nazaj

Galerija (47)

OTILIJA01
OTILIJA02
OTILIJA03
OTILIJA04
OTILIJA05
OTILIJA06
OTILIJA07
OTILIJA08
OTILIJA09
OTILIJA10
OTILIJA11
OTILIJA12
OTILIJA13
OTILIJA14
OTILIJA15
OTILIJA16
OTILIJA17
OTILIJA18
OTILIJA19
OTILIJA20
OTILIJA21
OTILIJA22
OTILIJA23
OTILIJA24
OTILIJA25
OTILIJA26
OTILIJA27
OTILIJA28
OTILIJA29
OTILIJA30
OTILIJA31
OTILIJA32
OTILIJA33
OTILIJA34
OTILIJA35
OTILIJA36
OTILIJA37
OTILIJA38
OTILIJA39
OTILIJA40
OTILIJA41
OTILIJA42
OTILIJA43
OTILIJA44
OTILIJA45
OTILIJA46
OTILIJA47

Komentarji (9)

9.5.2014OceniPeter 
uaaau!
9.5.2014OceniBojan 
Čestitke! Le tako naprej! Upam, da bo vinoteka ob vikendih na voljo tudi turistom. Drugače bo škoda.
11.5.2014Oceniotvoritev 
To je prava šentjernejska poteza, ki združuje in ne razdvaja. Vesel sem, da se je otvoritve udeležil tudi bodoči šentjernejski župan Samo Hudoklin! Takih dejanj biti v Šentjerneju, kakor tudi v Sloveniji , moralo biti več, saj prispevajo k pozitivni zgodbi o poslovnem oz. gospodarskem uspehu naše dežele. Bravo Janez! Politiko pa raje pusti, ker ti to veliko bolj paše!
11.5.2014Ocenipotemtakem 
Lepo, da se je dogodka udeležil vinski strokovnjak in bodoči župan Samo Hudoklin, čudi me pa, zakaj na otvoritvi ni bilo aktualnega župana Franca Hudoklina. Konec koncev gre za pomembnejšo gospodarsko in kulturno pridobitev v najlepšem kraju!
11.5.2014Oceni??? 
Samo Hudoklin bodoči župan???? Kje pa ima kako kampanjo? Nima šans.
11.5.2014Ocenikampanija 
Tudi otvoritev vinoteke je lahko del kampanje.
11.5.2014Oceni!!! 
??? zakaj ne bi imel šans? Kaj mu pa manjka?
11.5.2014OceniNack 
Vsaka nam čast, šentjernejčanom. Mi bi še iz novice o kravjem dreku naredili politično debato
12.5.2014Ocenibravo 
Bravo, Nack! Dobro si pogruntal. Letošnja predvolilna bitka bo temeljila na iztrebkih in kanalizaciji. Ko že omenjaš kravji drek, ta menda iz političnih razlogov ne bo šel v kanalizacijo, še več, nekateri bodo lahko celo mešali greznične gošče z gnojevko. Predlagam, da nabaviš gasmasko.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava