gospodarstvo

Akrapovič v prvem četrtletju zrasel za četrtino

14.5.2014 | 10:20 | STA

Industrijski kompleks Akrapovič, hala za razvoj, Malo Hudo (Foto: arhiv)

Industrijski kompleks Akrapovič, hala za razvoj, Malo Hudo (Foto: arhiv)

Ivančna Gorica, Črnomelj - Ivanški Akrapovič je lani dosegel 54 milijonov evrov prodajnih prihodkov in tako prodajo zvišal za 17 odstotkov, medtem ko se je čisti dobiček, ki je predlani znašal 1,27 milijona evrov, zvišal na približno 3,5 milijona evrov. V prvem trimesečju letos pa je glede na lani dosegel približno 24-odstotno rast prodaje in na novo zaposloval.

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je za STA povedal, da so, kot so napovedali v začetku leta, v okviru selitve svoje proizvodnje v Črnomelj letos tam zaposlili nekaj več kot 70 varilcev, število tamkajšnjih zaposlenih pa naj bi do konca leta zvišali na sto.

Akrapovič, ki sedaj zaposluje približno 670 ljudi, bo v Ivančni Gorici ohranil vodstvo družbe, razvojni oddelek in livarno, del svojih črnomaljskih prostorov pa bodo zasedli po odhodu njihovega sedanjega najemnika, družbe Secop v likvidaciji. Seliti naj bi se začeli avgusta in selitev predvidoma končali februarja prihodnje leto, je dodal.

Število zaposlenih v Črnomlju naj bi postopoma zviševali za predvidoma približno 70 na leto, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma 200 do 250 zaposlenih in tamkajšnje zmogljivosti - predvsem v livarni - nekoliko povečali.

Glavnina od tamkajšnjih zaposlenih bo svojo zaposlitev obdržala, v Belo krajino pa se bodo vozili in nekateri tudi preselili. Sicer naj bi ob sedanji rasti v prihodnjih štirih ali petih letih skupaj zaposlovali do 900 ali tudi več ljudi, je napovedal.

Družba namerava sprva v Črnomlju oz. do januarja prihodnje leto tam zaposlovati približno 500 ali tudi več delavcev, prevzela pa naj bi tudi del sedanjih Secopovih delavcev, ki so podobno kot Akrapovičevi usmerjeni v kovinarstvo.

Akrapovič, ki dobri dve tretjini svojih izpušnih sistemov sedaj proda na motorističnem trgu, druge pa na avtomobilskem, naj bi v prihodnjih nekaj letih približno polovico teh izdelal že za avtomobilski trg, je napovedal predsednik upravnega odbora.

Na področju motorizma je družba s svojimi sistemi najbolj prisotna v Evropi, ZDA in Aziji, pri avtomobilizmu pa prednjačijo Azija, Evropa in ZDA. Akrapovič se je lani najbolj širil na območjih Azije, Kitajske in Brazilije, letos pa bodo povečanje prodaje skušali doseči predvsem v ZDA in Evropi, kjer v zadnjem obdobju raste prodaja motociklov, je še povedal Akrapovič.

Družba je sicer selitev svoje proizvodnje v Črnomelj napovedala predlani. Njen začetek so najprej napovedali za lanski september. Predsednik upravnega odbora družbe Akrapovič pa je sredi preteklega leta povedal, da so zaradi nestabilnega gospodarskega stanja in nepredvidljivih novih obdavčitev selitev v 19.000 kvadratnih metrov obsegajoči objekt nekdanjega Danfossa v Črnomlju prestavili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava