gospodarstvo

Krka v četrtletju z višjimi prihodki in nižjim dobičkom

15.5.2014 | 13:50 | STA

Jože Colarič na današnji novinarski konferenci. (Foto: B. B.)

Jože Colarič na današnji novinarski konferenci. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Skupina Krka je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila za 298 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani. Dobiček skupine se je znižal za 17 odstotkov na 42,5 milijona evrov. Prihodki matične družbe so dosegli 288,6 milijona evrov, dobiček pa 41,8 milijona evrov.

Dobiček družbe je bil za 16 odstotkov nižji kot v enakem lanskem obdobju. Na zmanjšanje dobička skupine in družbe so vplivale predvsem neto negativne tečajne razlike v višini 14 milijonov evrov, medtem ko sta skupina in družba v primerljivem lanskem obdobju zabeležili neto pozitivne tečajne razlike v višini dveh milijonov evrov, so na današnji novinarski konferenci povedali v družbi.

Dobiček iz poslovanja skupine Krka je v prvem letošnjem četrtletju dosegel 63 milijonov evrov in je bil za osem odstotkov višji kot v primerljivem lanskem obdobju. Dobiček pred davkom je znašal 48,9 milijona evrov in bil nižji za 19 odstotkov.

Prodaja na trgih zunaj Slovenije je v četrtletju dosegla vrednosti 278,7 milijona evrov in je predstavljala 94 odstotkov prodaje skupine. Med prodajnimi regijami je bila z 39-odstotnim deležem vodilna Vzhodna Evropa. V tej regiji, v kateri je dosegla največjo absolutno in relativno rast prodaje med vsemi svojimi prodajnimi regijami, je prodaja v trimesečju dosegla 116,2 milijona evrov ali 16-odstotno rast.

Po besedah predsednika Krkine uprave Jožeta Colariča so se v prvem četrtletju negativno odrazile predvsem negativne tečajne razlike na njenem največjem vzhodnoevropskem trgu, ki ga predstavljata Rusija in Ukrajina. Z rastjo rublja pa se poslovanje v Rusiji zadnje dni že popravlja, je dodal.

Sicer so v Rusiji, ki je tudi Krkin največji posamični trg, prodali za 84,6 milijona evrov izdelkov oziroma petino več kot v enakem obdobju lani. Upoštevajoč počasnejšo gospodarsko rast in depreciacijo rublja pa ocenjujejo, da bo tamkajšnja rast prodaje na letni ravni nižja kot v zadnjih dveh letih.

Glede razmer v Ukrajini je predsednik Krkine uprave pojasnil, da tam normalno sprejemajo naročila, dobavljajo naročeno in prejemajo plačila. Njihovih več kot 350 tamkajšnjih sodelavcev pa na njenem celotnem območju delujejo neovirano.

V Ukrajini doslej ni prišlo do nobenih negativnih poslovnih sprememb, je dejal. Hkrati je glede obetov pojasnil, da v Krki pričakujejo, da se stanje v Rusiji in Ukrajini ne bo poslabšalo oz. da bo ostalo podobno stanju prvega trimesečja. Če se bo poslabšalo, pa se bodo morali v Krki, podobno kot pogosto doslej, prilagajati, je napovedal.

Sicer negativnih presenečenj ne pričakujejo, poročila, ki jih dobivajo od svojih sodelavcev, ki jih je v Ukrajini in Rusiji skupaj več kot 2200, pa so tudi "bistveno manj alarmantna" od medijskih, je ocenil.

Glede letošnjih poslovnih načrtov je še napovedal povečanje prodaje, števila zaposlenih in naložbe v znesku več kot 160 milijonov evrov. Vse navedeno normalno poteka, vse drugo pa bo ostalo vsaj na lanski ravni, je še povedal Colarič.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava