dolenjska

Fakulteta za informacijske študije prva superračunalnik

21.5.2014 | 20:00 | L. M., foto: Fakulteta za informacijske študije Novo mesto

Fakulteta za informacijske študije prva superračunalnik

Novo mesto - Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu bo prva ustanova na Dolenjskem, ki bo imela superračunalnik.

Danes je dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu izr. prof. dr. Janez Povh podpisal pogodbo za nakup visokozmogljivega računalniškega sistema (HPC - High-performance computing) z direktorico podjetja Smartis d.o.o. iz Ljubljane Zdravko Zalar. Prvi dolenjski superračunalnik bo poganjalo 700 procesorskih jeder, za spomin bo poskrbljeno s 4TB DDR3 RAM spomina, za podatke pa bo na voljo 100 TB diskovnih kapacitet. Vsa oprema bo postavljena v podatkovnem centru podjetja Mikrografija v Novem mestu.

Fakulteta za informacijske študije prva superračunalnik

Visokozmogljivi sistem bo omogočil hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo podatkov, s tem pa bolj uspešne procese v gospodarstvu in drugih panogah. Superračunalnik se bo na fakulteti uporabljal zlasti za simulacije tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, kategorizacijo in simulacijo dokumentnih tokov, simulacije poslovnih procesov, simulacije proizvodnje in transporta/logistike ter za simulacije v medicini. Prav tako pa se bo uporabljal za poganjanje virtualnih strežnikov.

Skupna končna pogodbena vrednost za dobavo in namestitev celotnega sistema HPC znaša 415.915,96 evrov z DDV, superračunalnik pa bo v Novo mesto prišel predvidoma konec meseca junija. Tako bo že nared za uporabo na Kampus šoli HPC, ki bo na Fakulteti za informacijske študije (hkrati pa tudi na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani) potekala od 7. do 11. julija. Gre za enotedenski program izobraževanja na superračunalniku iz osnov vzporednega programiranja, uporabe Linux okolja na HPC in simulacij. Tečaj je namenjen študentom in vsem ostalim zainteresiranim, nanj pa se lahko prijavite preko spletne strani www.fis.unm.si.

FIŠ-ev HPC sistem bo vzpostavljen v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, ki na fakulteti poteka od januarja 2013 in je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Fakulteta za informacijske študije je sicer prva fakulteta v Novem mestu in prva javna fakulteta izven okvira katere od slovenskih univerz. Ustanovljena je bila 24. junija 2008. Izvaja dva študijska programa I. stopnje Informatika v sodobni družbi (VS in UN), študijski program II. stopnje Informatika v sodobni družbi (MAG) in študijski program III. stopnje Informacijska družba (doktorski program), v katere je v študijskem letu 2013/14 vpisanih približno 240 študentov.

‹ nazaj

Komentarji (2)

21.5.2014Oceninaravoslovec 
ni mi jasno kaj bodo z njim počel da bodo to investicijo dobil nazaj??????
21.5.2014Ocenihmmm 
Bitcoine bodo rudarili čez 5 let bo šel pa v odpis in v najbolj temačen del kleti od koder bo čudežno poniklnil.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava