dolenjska

FOTO: Dijaki protestirali pred policijo

26.5.2014 | 11:00 | T. J. G.

Foto: T. J. G.

Foto: T. J. G.

Novo mesto - Danes ob 10. uri dopoldne se je pred novomeško Policijsko upravo zbralo okoli 30 dijakov, ki so želeli z mirnim protestom opozoriti na nasilje, ki so mu priča. Najprej pa smo bili kritik deležni novinarji, ki da ne poročamo o nasilju.

FOTO: Dijaki protestirali pred policijo

»Izjav ne želimo dati zaradi velikega strahu pred maščevanjem »etnične« skupnosti. Nasilje, ki ga neprestano doživljamo, se stopnjuje iz dneva v dan. Problematika je vsem Dolenjcem znana. Razbiti nosovi, počene arkade, tedenske počitnice v bolnišnici, oropani dijaki, plačevanje varnega prehoda do šole, provokacije, žaljivke, razkazovanje strelnega orožja, dnevne kopeli v solzivcu, nadlegovanje deklet in pred kratkim tudi dvakratni poskus umora! To so postale stalnice na poti v šolo. Novomeški župan se pred novinarji lepo smehlja, očitno pa je pozabil, da je občina lastnica avtobusne postaje in zato soodgovorna za nedavne dogodke. Očitno županu ni do ukrepanja, saj »etični« predstavljajo glavnino njegove volilne baze. Ravnatelji obljubljate ukrepe, ki jih ne opazimo nikjer. Policija pa »vedno« stori vse, kar je v njihovi moči, njihove moči pa ni zaznati nikjer,« so med drugim zapisali v izjavi, naslovljeni »medijem in ostalim radovednežem«, avtor katere pa je, kot so zapisali »kmečka pamet«.

Z mirnim obiskom so želeli opozoriti na težave, »ki jih doživljamo vsi Dolenjci«, ne le dijaki.

»Država bo vzela, kar je njenega, je dejala naša premierka. No, naši starši pošteno plačujejo davke. Država tudi pravi: plačujte davke, mi pa bomo poskrbeli za šolstvo, red, ceste, pokojnino… Dobili smo luknjaste ceste, nizke pokojnine, pot v šolo pa je bolj podobna boju na frontni črti,« opozarjajo.

Dijaki zato pozivajo občino, šole, policijo in celotno državo, da poskrbi za ureditev razmer. »Policiste pa prijazno naprošamo, ali nam lahko odstopijo zaščitne jopiče in čelade, saj jih potrebujemo bolj kot učbenike in zvezke,« so še zapisali v izjavi.

‹ nazaj

Galerija (18)

protest001
protest002
protest003
protest004
protest005
protest006
protest007
protest008
protest009
protest010
protest011
protest012
protest013
protest014
protest015
protest016
protest017
protest018

Komentarji (26)

26.5.2014Ocenigofo 
Še en shod neonacistov....Antifasisticna akcija je zdravilo! http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CC8QtwIwAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DaFFWGd9wUoo&ei=eg2DU-WtI6Ph4QTxwIHABg&usg=AFQjCNHTekCYgXWDKp6zQ3eMeQy6GvalnQ&bvm=bv.67720277,d.bGE
26.5.2014Ocenifranci 
Problem je v tem, da je zaščitena ona druga stran, vsak poizkus komentarja za določen krog populacije je nespremenljiv, lahko tudi žaljiv. Ne razumem zakaj, komu to paše....
26.5.2014Oceniqlade 
Tole je pa zgleda kot šolski primer iskanja pozornosti in pomembnosti mlečnozobih upornikov ter na drugi strani trivialnega novinarstva oz bolj uredniške politike. Skupaj pa ustvarjajo dramatično vzdušje kriznih razmer. Obritoglavci bi morali nujno v šolo na kakšno uro zgodovine, mediji pa bi morali biti bolj odgovorni in manj senzacionalistični.
26.5.2014Oceniincam 
Vso podporo dijakom.Škoda, da udeležba ni bila veča.
26.5.2014Ocenišolnik 
Dijaki imate podporo pri učiteljih.Žal bi se morali s slupaj s starši, svetom šole skupno upreti nasilju in temu narediti konec!
26.5.2014OceniTINE  
KO VIDIM DOLOČENE KOMENTARJE ME LAHKO SAMO ZABOLI ,.... KOT STARŠ OTROKA , KI OBISKUJE AVTOBUSNO POSTAJO IN NJENO OKOLICO SEM LAHKO VSAK DAN V STRAHU - KAJ ČE SE TO GODI MOJEMU OTROKU...... NI PROBLEM TUKAJ SHOD S KATERIM E IŠČE POZORNOST ... PROBLEM JE VARNOST OTROK
26.5.2014Oceninovomeščan 
@gofo in qlade, preberita še enkrat drugi odstavek tega članka. Očitno ga nista !
26.5.2014Oceniqlade 
Tovrstno zborovanje in senzacionalistično poročanje problemov ne rešuje, nasprotno, potencira sovraštvo, nasilje, nestrpnost in posredno varnost vaših otrok lahko še bolj ogrozi. Tudi obritoglavci in kvazi domoljubi predstavljajo nevarnost za vaše otroke.
26.5.2014Oceninovomeščan 
In kaj je po tvoje rešitev, če pa se zadeva s takim "reševanjem" le poslabšuje ? Fantje so povsem pristojno opozorili na pereče probleme. Kje vidiš senzacionalizem ?
26.5.2014OceniJan 
Zakaj kvazi domoljubi?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava