dolenjska

Dan slovenskih sladkovodnih ribičev

12.6.2014 | 09:10 | B. B.

Krka velja za enega najlepših revirjev sulca, kar dokazuje tudi fotografija, ki je nastala 1. oktobra 2012, ko sta Peter Potočnik in Danijel Oklešen na Krki pod volavškim jezom pri naselju Potok v manj kot eni uri na suho potegnila dva kapitalna primerka. (Foto:B. B., arhiv DL)

Krka velja za enega najlepših revirjev sulca, kar dokazuje tudi fotografija, ki je nastala 1. oktobra 2012, ko sta Peter Potočnik in Danijel Oklešen na Krki pod volavškim jezom pri naselju Potok v manj kot eni uri na suho potegnila dva kapitalna primerka. (Foto:B. B., arhiv DL)

Novo mesto, Otočec, Žužemberk - Ribiška zveza Slovenije se je odločila, da bo letos organizirala Dan slovenskih sladkovodnih ribičev, na katerem bo 64 ribiških družin po vsej Sloveniji predstavilo svoje aktivnosti. Ribiška družina Novo mesto bo dan obeležila v soboto, 14. junija, in sicer v Žužemberku, na Otočcu in v Novem mestu.

Organizirano sladkovodno ribištvo ima v Sloveniji dolgo, več kot 130–letno tradicijo. Ribiška družina Novo mesto je najštevilčnejša izmed 64 ribiških družin v Sloveniji in šteje 630 članov. Letos mineva 68 let od njenega nastanka. Družina izvaja ribiško upravljanje na 350 ha vodnih površin v Žužemberškem in Novomeškem ribiškem okolišu, in sicer upravlja z reko Krko od Zagradca do Mršeče vasi v dolžini 59 km z vsemi pritoki in reko Temenico od Velikega Gabra do izliva ter z ribnikoma Blato pri Trebnjem in Vodrancem pri Otočcu.

V teh vodah so različne vrste rib, od postrvi in lipanov, do platnic, podusti, krapov in ščuk. Na delu Krke je tudi eden najlepših revirjev sulca – kralja naših voda. Na vodah s katerimi upravlja so tudi čudoviti muharski revirji, na ostalih delih Krke in njenih pritokih ter na lepo urejenem ribniku Blato pri Trebnjem, pa na svoj račun pridejo beličarji in tisti, ki imajo raje vijačenje.

Osnovno vodilo dneva slovenskih sladkovodnih ribičev je privabiti v ribiške vrste čim več mladih ter jim čim bolj predstaviti in približati ribolov, različne ribolovne tehnike, samo ribiško družino in njeno delovanje.

Ribiška družina Novo mesto se bo v soboto predstavila na treh lokacijah. V Žužemberku bodo na Krki pod mostom predstavili tehniko muharjenja s prikazom tovrstnega ribolova, prikazali bodo različne umetne muhe in njihovo vezanje, v ribiškem domu pa bo projekcija s predstavitvijo različnih vrst rib. Na ogled bodo tudi preparati rib, ujetih v reki Krki.

Na Otočcu (na parkirišču pri lesenem mostu) in v Novem mestu (tekmovalna trasa na Loki pod železniškim predorom) bodo predstavilio ostale tehnike ribolova; beličarjenje, talni ribolov, vijačenje, za kar bodo poskrbeli člani tekmovalnih ekip novomeške ribiške družine.

Na vseh lokacijah bodo člani ribiške družine razdeljevali informativno gradivo o ribolovu, različnih ribolovnih tehnikah, ribjih vrstah in podobno, obiskovalci pa bodo lahko poskusili tudi ribje specialitete, ki jih bodo pripravili člani ribiške družine.

Iz Ribiške družine Novo mesto so še sporočili, da bodo mladim do 18 leta starosti do konca leta omogočila članstvo v ribiški družini na podlagi simbolične članarine in jih tako skušala spodbuditi k včlanitvi, vse obiskovalce pa vabijo, da se pridružijo ribičem na teh dogodkih.

‹ nazaj