dolenjska

Stroške elektrike in ogrevanja bodo prepolovili

2.7.2014 | 16:45 | T. J. G.

Stroške elektrike in ogrevanja bodo prepolovili

Novo mesto - V Zdravstvenem domu Novo mesto zaključujejo zahteven projekt energetske sanacije zavoda. Gre za zadnje dejanje v okviru celovite prenove zavoda, ki se je začela leta 2008. Investicija energetske sanacije je bila zaključena v dogovorjenem enoletnem roku in je stala dober milijon evrov, največji del je poplačan z evropskim denarjem. Vzporedno so v ZD Novo mesto namenili še dodatni milijon evrov za samostojno energetsko oskrbo ter nekatere druge investicije. Pričakujejo, da bodo na letni ravni zaradi manjše porabe elektrike in ogrevanja prihranili blizu 100.000 evrov.

Objekt novomeškega zdravstvenega doma, ki je bil zgrajen pred tridesetimi leti, se je izkazal za energetsko potraten in neučinkovit, zato se je vodstvo javnega zavoda v sodelovanju z ustanoviteljem, mestno občino Novo mesto, prijavilo na razpis ministrstva za infrastrukturo in prostor »za sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo stavb v lasti lokalnih skupnosti« v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013.

Energetska sanacija je v prvi fazi obsegala gradbena, obrtna ter strojna in elektro instalacijska dela na področju sanacije ogrevalnega, hladilnega in prezračevalnega sistema, v drugi fazi pa je bila bistvena toplotna izolacija fasade in nova streha. Opravljena je bila vrsta izboljšav na ogrevalnih sistemih, vgrajeni so bili prenosniki za vračanje toplote, merilniki porabe energije ter sodobne naprave za še boljšo regulacijo.

»V ZD Novo mesto smo prešli na samostojno ogrevanje in samostojno preskrbo z električno energijo, saj smo bili do nedavnega v celoti odvisni od Splošne bolnišnice Novo mesto,« je pojasnila direktorica doc. dr. Milena Kramar Zupan.

To jim je uspelo s pomočjo sistema kogeneracije, soproizvodnjo toplotne in električne energije na zemeljski plin, ki omogoča sočasno pretvarjanje energije goriva v toploto in elektriko, pri čemer višek električne energije pošiljajo v elektro omrežje. Omenjena obnova je pomembno izboljšala energetsko učinkovitost samega objekta, saj je energetska infrastruktura pravzaprav urejena na novo, predvsem pa se bo močno zmanjšala poraba energije in s tem povezani stroški za elektriko in ogrevanje. Po izračunih naj bi se poraba energije prepolovila, tako naj bi na letni ravni prihranili dobrih 100.000 evrov. Z energetsko sanacijo bodo zadostili tudi evropskim normativom, ko gre za pridobivanje energetskih izkaznic, še bolj pomembno pa je, da so izboljšali pogoje zaposlenih in uporabnikov zdravstvenih storitev.

Operacija je presegla 1,2 milijona evrov in je bila večino financirana z evropskimi sredstvi iz naslova Kohezijskega sklada, preostanek pa je financiral Zdravstveni dom Novo mesto sam. Poleg same energetske sanacije so v ZD v tem obdobju investirali še dodaten milijon evrov v preostale investicije v zavodu. V sklopu energetske sanacije so prešli na samostojno električno in toplotno oskrbo ter druge izboljšave, ki so bile opravljene vzporedno z energetsko sanacijo. Med drugim so z zunanjih sten odmontirali tudi 200 klimatskih naprav. Glede na pričakovano učinkovitost delovanja prezračevalnega sistema naj bi jih potrebovali le še polovico, ki pa jih bodo glede na dejanske potrebe postopoma nadomeščali z novimi. Posodobili so tudi avlo, ki je pacientom še prijaznejša, hkrati pa kamnite stene preprečujejo prenos okužb med bolniki. Modernizirana stavba pomeni boljše pogoje za zaposleno osebje in obiskovalce, manjši bodo tudi negativni vplivi na okolje.

Energetsko sanacijo sta v dogovorjenem roku v dveh zaporednih fazah opravili podjetji Kovinar Kočevje d.o.o. in Mollier d.o.o. iz Celja, ki sta bila kot najugodnejša ponudnika izbrana na javnem razpisu.

Za celovito ureditev in zadovoljstvo pacientov ostaja še ureditev parkirišč pred Zdravstvenim domom. Po neuspelih poskusih Mestne občine Novo mesto za izgradnjo parkirne hiše, so se, glede na zadnja uspešna leta poslovanja, po besedah direktorice v Zdravstvenem domu sami odločili, da poskrbijo za najboljšo možno rešitev te problematike. V letošnjem letu se bodo tako lotili še zahtevnega projekta ureditve kakih 200 parkirišč v okolici zavoda. Projekt predvideva ureditev enotnega dostopa s severne strani, s strani krožišča s Šmihelske ceste, medtem ko bodo cesto s strani lekarne zaprli, saj bodo prostor namenili parkiranju avtomobilov za obiskovalce Zdravstvenega doma. Trenutno so v fazi pridobivanja dokumentacije oz. gradbenega dovoljenja ter ureditve lastništva nekaterih zemljišč z občino, državo, Dars-om in novomeško bolnišnico.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava