gospodarstvo

Melamin poskusno zagnal kotlovnico za proizvodnjo pare

14.7.2014 | 15:00 | STA

Melamin poskusno zagnal kotlovnico za proizvodnjo pare

Kočevje - V kočevski kemični tovarni Melamin so pred dnevi poskusno zagnali 10 megavatno kotlovnico na lesno biomaso, s katero bodo pri proizvodnji vodne pare in ogrevanju dosegli samozadostnost. Konec leta naj bi začeli tudi s projektom kogeneracijske proizvodnje lastne električne energije, v celotno naložbo pa so vložili nekaj več kot pet milijonov evrov.

Direktor družbe Srečko Štefanič je za STA povedal, da v začetku meseca zagnano kotlovnico sedaj preizkušajo. Za njeno preverjanje in preizkušanje potrebujejo dva meseca, z rednim obratovanjem pa bo začela septembra. Uradno jo bodo odprli ob 60-letnici družbe oz. 17. septembra, je napovedal.

Konec leta naj bi nato začeli z naložbo kogeneracije. Zanjo še iščejo partnerje, njena izvedba pa je odvisna tudi od državnih subvencij za električno energijo, ki se, kot je opozoril, "drastično" spreminjajo. Predvidoma naj bi jo izvedli v enoletnem roku, je dodal direktor.

S proizvodnjo električne energije bi zadostili večini svojih potreb, med načrtovani naložbami pa je navedel še ureditev skladiščnih prostorov in prezračevanja v proizvodnem delu tovarne.

V tovarni končujejo tudi naložbo v novo pilotno linijo melaminskih pen, za katero so dobili približno 1,6 milijona evrov evropskih nepovratnih sredstev. Z omenjenim novim programom pa skušajo najti svojo novo tržno nišo in usmeritev, je pojasnil.

Glede poslovanja družbe je direktor navedel, da so v Melaminu v letošnjem prvem četrtletju primerljivi lanski izid presegli za 11 odstotkov in hkrati svoje letošnje načrte. Za polletne izide pa bo treba počakati do njihove uradne objave konec meseca, je dejal.

Sicer so po letošnjem prvem četrtletju pričakovali umirjanje trgov in presežek svojega načrta, ki glede na lansko poslovanje za letos predvideva eno- do dvoodstotno rast. Predvsem glede kemije, ki obsega približno devet desetin njihove prodaje, pa letos pričakujejo stabilen trg in zmerno rast.

Melamin več kot 85 odstotkov svoje proizvodnje izvaža v 44 držav, njihovi glavni trgi pa so v Evropski uniji oz. Italija, Nemčija, Poljska in Francija, izven EU pa Rusija, Indija in Turčija. Bolj kot ozemeljsko se nameravajo širiti znotraj svoje panoge in povečevati svoj tržni delež znotraj lakarske in gumarske industrije.

Zaposlujejo približno 190 ljudi. Nekaj so jih na novo zaposlili lani, letos pa načrtujejo zgolj posamične zaposlitve, je še povedal Štefanič.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava