V jeseni bodo sprejeli večino otrok

25.7.2014 | 09:30

Topliški vrtec Gumbek pod drobnogledom inšpekcije — Nov oddelek bo v Topliški vasi — Do 1. septembra naj bi uredili sanitarije in sprejeli otroke

Stavba Hrast v Topliški vasi, kjer bo nov oddelek vrtca Gumbek. (Foto: M. Ž.)

Stavba Hrast v Topliški vasi, kjer bo nov oddelek vrtca Gumbek. (Foto: M. Ž.)

Dolenjske Toplice - Topliški vrtec Gumbek je pred meseci na podlagi anonimne prijave zaradi neustreznih pogojev dela obiskala pristojna inšpekcija in ugotovila nekaj nepravilnosti. Te morajo, če želijo v vrtcu tudi v prihodnje imeti toliko oddelkov kot zdaj in v jeseni sprejeti nove otroke, karseda hitro urediti. In to tudi delajo, ravnateljica Maja Bobnar je optimistična in meni, da bodo do 1. septembra uspeli postoriti, kar jim je naložila inšpekcija.

Kot je dejala, je inšpekcija ugotovila, da imajo glede na število oddelkov v zgornjih prostorih matičnega vrtca pri šoli premalo sanitarij in v spodnjih nekaj manjših pomanjkljivosti, ki so jih že odpravili, prav tako tudi v Suhorju, kjer imajo vzgojno-varstveno družino. »V Dolenjskih Toplicah so bili v vrtec vseskozi sprejeti vsi otroci, pri tem smo iskali vse notranje rezerve, nismo pa bili pozorni na premajhno število sanitarij,« je ugotavljala ravnateljica Bobnar, ki je vodenje šole prevzela pred nekaj meseci.

Oddelek v Suhorju bo zaradi upokojitve delavke prenehal delati, ko bodo uredili vse druge prostore, saj ne bo več izpolnjeval pogojev za vzgojno-varstveno družino. »Če bi želeli obdržati oddelek, bi bili potrebni večji posegi v notranjosti in zunanjosti. Začasno nam je komisija, ki jo je ustanovilo šolsko ministrstvo, dovolila opravljati dejavnost v Suhorju, dokler se ne opremi prostor v Topliški vasi, kjer bo po novem oddelek prvega starostnega obdobja, v katerem bo od 12 do 14 otrok. Prostor je v lasti občine, ki je za njegovo ureditev v proračunu z zadnjim rebalansom zagotovila 73 tisoč evrov, za ureditev sanitarij v vrtcu Gumbek pa še dodatnih 29 tisoč,« je razložila ravnateljica, ki je zadovoljna s sodelovanjem domače občine pri hitrem reševanju težav.

Na letošnji razpis za vpis v vrtec je prispelo 42 vlog in prav vse so, ker pač še nimajo ustreznih pogojev, zavrnili, starše pa obvestili, da stvari urejajo in da bodo, ko bo vse zaključeno, v vrtec sprejeli pravzaprav vse otroke tako kot v preteklih letih. Sredi julija so tako starši tudi že prejeli obvestila, da so njihovi otroci, ki izpolnjujejo pogoje, sprejeti v vrtec Gumbek. V topliški občini je namreč vključenost otrok v vrtec zelo visoka.

Tudi z novim oddelkom v Topliški vasi prostorskih težav dolgoročno ne bodo rešili. V naslednjem šolskem letu, 2015/16, bodo namreč v šoli morali zagotoviti še eno učilnico in bo tako treba poiskati prostor še za en oddelek vrtca. »Kaže, da bo treba poiskati dolgoročnejšo rešitev, da bi pri vrtcu Gumbek dodatno zagotovili prostore za dva oddelka. Tako bi lahko vso predšolsko vzgojo imeli pod eno streho, kar je tudi organizacijsko in logistično boljše. Pred leti je bil že izdelan idejni osnutek za prizidek k vrtcu, morda je zdaj pravi trenutek, da ga ponovno preučimo,« je še menila Maja Bobnar.

Članek je bil objavljen 17. julija 2014 v 29. številki Dolenjskega lista.

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava