dolenjska

Bo nov Spar križišče spremenil v krožišče?

26.8.2014 | 10:40 | L. Markelj

Mnogi Novomeščani na Drsko vozijo raje po ozki in prometni Westrovi ulici kot po široki Topliški cesti, ker je treba v križišču predolgo čakati. (Foto: L. M.)

Mnogi Novomeščani na Drsko vozijo raje po ozki in prometni Westrovi ulici kot po široki Topliški cesti, ker je treba v križišču predolgo čakati. (Foto: L. M.)

Novo mesto - Mnogim se že leta 2010, ko je Direkcija RS za ceste (DRSC) obnovila del Topliške ceste, uredila površine za pešce in kolesarje, postavila nekaj avtobusnih postajališč, ustrezno prometno signalizacijo, postavitev semaforiziranega križišča na stičišču Topliške ceste, Ulice Slavka Gruma in Irče vas ni zdela najboljša prometna rešitev.

To se kaže tudi danes, saj se promet odvija prepočasi in prebivalci največje novomeške stanovanjske soseske Drska, ki se v tem križišču vključujejo na glavno cesto ali proti centru mesta oz. naprej proti avtocesti ali v smeri proti Dolenjskim Toplicam, so nezadovoljni. Na zeleno luč je treba s stranske ceste dolgo čakati, zlasti v prometnih konicah se hitro nabere kolona, medtem ko je obnovljena Topliška cesta odprta za promet in skoraj prazna. Novomeščani so se tako začeli posluževati drugih ozkih ulic skozi naselje, kjer je najnevarnejša Westrova ulica tik pred železniškim prehodom - zelo je ozka, le delno je opremljena s pločniki, predvsem pa je zelo prometna. Uporablja jo veliko pešcev, saj šolarji z bližnje železniške postaje tu hodijo peš v šolski center, športno dvorano Leona Štuklja itd., pa tudi vsi ostali stanovalci soseske, ki hodijo v mesto, k zdravniku….

Na Mestni občini Novo mesto pravijo, da ta problem poznajo in so dogajanje spremljali od postavitve semaforjev naprej. Posredovali so pri spremembi semaforskega časa, tako da je zeleni interval iz smeri Ulice Slavka Gruma odprt najdlje, kar se da. Sicer pa pravijo, da so že ob izdaji soglasja k projektu pred let predlagali krožno križišče, »a se projektanti niso strinjali z našim predlogom in so svojo odločitev utemeljevali, da s krožiščem ne bomo dosegli želenega učinka zaradi preblizu ležečega klasičnega križišča pri avtobusni postaji. Tudi predlog, da se v križišču naredi desni zavijalni pas mimo semaforja, ni bil sprejemljiv.

Na mestni občini pravijo, da niso prejeli še nobene pobude ali namiga, da se križišče spremeni v krožišče.

Na Direkciji RS za ceste so prepričani, da je krožišče na Drski boljša rešitev od križišča, za to so bile narejene ustrezne študije. Pravijo pa še, da so od zunanjega investitorja v proučitev prejeli projektno nalogo za preureditev križišča zaradi gradnje trgovskega centra Spar. “Usklajevanja o tem še potekajo, saj umestitev vsakega večjega trgovsko - poslovnega centra v nek prostor vpliva na prometne tokove in je zaradi pričakovanega povečanja prometnih obremenitev potrebno povsem na novo urediti obstoječo prometno ureditev,« sporočajo z direkcije.

‹ nazaj

Komentarji (11)

26.8.2014Oceninovomeščanka 
Neumnost pa očitno res nima meja - še en trgovski center, kot da jih v Novem mestu ni že preveč!
26.8.2014Ocenivoznik 
Poimensko naj naštejejo butalce, ki so prižgali zeleno luč za križišče!!! Ob vključevanju iz ul. Slavka Gruma čakaš kot bedak, Topliška cesta pa prazna!!! Če bi bilo urejeno krožišče bi bil v tem času že daleč stran. Da ne omenjam kolon. Pa to ni res, kaj se pri nas dogaja, fuj!
26.8.2014Ocenikomentar 
@novomeščanka: zakaj pa ne? konkurenca in delovna mesta. na tem koncu ni spara
26.8.2014OceniOdgovor vozniku 
Pri odločitvi za križišče je bila dovolj besedna zveza PODGURC V AVTU JE CAR. Če bi bilo na Brodu krožišče, čez Topliško cesto iz Irče vasi na Slavko Grumo in obratno ne bi uspelo priti nobenemu odraslemu, kaj šele učencu začetniku, starejšemu občanu ali invalidu in mamici z vozičkom. Za voznika podgurca mora svetit rdeča luč v spremljavi modre uniforme.
26.8.2014Ocenipodgurc 
Bi rad piscu besed"podgurc v avtu je car" da naj malo popazi na svoje izražanje! V vašem naselju ni veliko podurcev....ampak..... a vsi smo ljudje! p.s. prid v PODGURJE pa boš videl kaj zmorejo podgurci. Ne čakamo občine, sociale itd....
26.8.2014OceniJan 
Ne, čakate pa subvencije :) Je pa res totalno idiotsko narejeno križišče. Čakaš kot zmešan, cesta pa prazna. Zakaj niso vsaj povsod desnega zavijanja naredili samo pametnjakoviči v LJ vedo, ker prostora je dovolj, križišče pa veliko in ceste široke.
27.8.2014Oceninovomeščanka 
Komentar, tudi supermarketa od Mercatorja, pa trgovine nasploh Hoferja, Lidla, Eurospina, KZ Krke pa še od koga na tistem koncu nimate. Konkurenca mora bit........!!! Delovna mesta - res, samo kakšna, kak vprašaj kašno prodajalko ali prodajalca v super ali hipermarketih pa tudi ostalih živilskih trgovinah, pa boš izvedel, da delajo "petek in svetek", dopoldne ali popoldne, ko je trgovina odprta, pa tudi prej in še kar dolgo potem, ..... vse za minimalno plačilo. In z vsako novo trgovino bo še slabše, saj se bo promet obstoječih trgovin bolj ali manj zmanjšal, ..... !
27.8.2014OceniJan 
Ti pa vprašaj brezposelne na zavodu, koliko časa se išče službo, pa kako bi bili veseli, če bi lahko tudi samo pometali kje. Niso vsi zdravniki in ne cilja vsak na dva jurja plače. Verjetno si ena od tistih, ki bi raje sedela doma, pa čakala na socialno, kot poprijela za delo.
27.8.2014OceniGrom 
Kar nekaj delovnih mest v trgovini, nekaj v spremljajočih lokalih, zraven bo tudi nov gostinski lokal (atmosfera cafe ne zmore vsega sama, sploh še zdaj ko so Eldorado zaprli) pa delo za kakšnega vzdrževalca, varnostnike.... pa delo za gradbince..... kdaj ste bili nazadnje v Mercatorju na Drski ??? odkar je Tuš - nikoli, pa še slučajno če prideš nimaš kje parkirat ker tam parkirajo vsi iz sosednjih blokov. Tako da trgovski center čimprej, pa novo čolnarno in brv preko krke - pa se bo dogajalo ! Seveda pa se bodo našli sosedje in incijative ki bodo proti !
27.8.2014Oceninovomeščanka 
Nikakor nisem tista, ki sedi in čaka socialno, pa tudi ne tista, ki hodi ob nedeljah ali praznikih ali celo nekaj minut pred zaprtjem v trgovino. Spoštujem zaposlene v trgoini in tudi njim privoščim proste nedelje in praznike ter da gredo čim prej po zaprtju domov. Privoščim jih tudi lepše plače kot jih imajo sedaj, ko so praktično minimalne, ko številnih nadur nimajo plačanih (in jih tudi ne morejo izkoristiti) vendar ob relativno nizkih plačah, brez nekega povečevanja, številnih ljudeh brez posla, ob nadomestilu ali brez , na socialni, ....pač potrošnja ne raste, ob številnih akciijah in popustih,ki jih že sedaj zaradi velike konkurence ponujajo trgovci, pa se najverjetneje zmanjšuje, In zato graditi trgovine se mi ne zdi smiselno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava