dolenjska

Do sobote na Drski kiparska kolonija

4.9.2014 | 16:55 | Besedilo in foto: L. Markelj

Smiljan Trobiš in Jožica Škof.

Smiljan Trobiš in Jožica Škof.

Novo mesto - Od danes do sobote, 6. septembra, bo pred Humanitarnim centrom Rdečega križa Novo mesto na Drski potekala kiparska kolonija pod naslovom Iz kamna izvabljena mehkoba.

Na pobudo novomeške likovne umetnice Jožice Škof bo skupina osmih kiparjev (Jožica in Rudi Škof, Marjana Vidic, Rado in Gabrijela Čepič, Stane Jakopin, Andrej Hudoklin, Ciril Povše) pod vodstvom kamnoseškega in restavratorskega mojstra iz Zagrada Francija Kocjana ustvarjala kamnito mizo s simboli iz novomeških situl. 1. oktobra, na mednarodni dan starejših, jo bodo ob 11. uri slovesno postavili pred Humanitarnim centrom in sicer v t.i. park medgeneracijske solidarnosti.

Na desni Mira Retelj in Mojca Špec Potočar.

Na desni Mira Retelj in Mojca Špec Potočar.

Kot je povedala Škofova, bo miza imela tako funkcionalno kot seveda umetniško vrednost, ob njej bodo lahko potekali različni dogodki, ki jih že zdaj v samem centru ne manjka. Za podporo se je zahvalila tako Mestni občini Novo mesto, KS Drska, v imenu katere je zbrane umetnike pozdravila njena predsednica Mira Retelj, ter Kocjanovemu podjetju IKA-UM kamnoseštvo, ki je prispevalo kamen in bo nudilo tudi ostalo pomoč.

Takole nastaja en del skuplture.

Takole nastaja en del skuplture.

Retljeva je poudarila pomen nadaljevanja Forma vive na Drski, ki predstavlja že osem skulptur ob Ulici Slavka Gruma do OŠ Drska ter eno pri splošni bolnišnici, njena pobudnika sta bila Jožica in Rudi Škof. Umetnikom se je zahvalila tudi predsednica OZRK Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar. Franci Kocjan je opisal kamen kot material, ki nudi veliko možnosti ustvarjanja, povedal je, kako bo skulptura izgledala, iz kamna pa je izvabil tudi zvok, kar je navdušilo obiskovalce otvoritve kiparske kolonije.

Mizo, težko dve toni, bo krasil tudi slogan novomeškega pesnika Smiljana Trobiša Struga življenja reki dala je najlepšo pot.

Do sobote torej velja povabilo, da med 10. uro in 18. uro spremljate potek dela umetniške mize, se pogovorite z umetniki in pobliže spoznate njihovo delo.

‹ nazaj

Galerija (21)

KAMNOS01
KAMNOS02
KAMNOS03
KAMNOS04
KAMNOS05
KAMNOS06
KAMNOS07
KAMNOS08
KAMNOS09
KAMNOS10
KAMNOS11
KAMNOS12
KAMNOS13
KAMNOS14
KAMNOS15
KAMNOS16
KAMNOS17
KAMNOS18
KAMNOS19
KAMNOS20
KAMNOS21

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava