avto moto

Prosenik na 24 urah Le Mansa odličen sedmi

23.9.2014 | 07:20

Prosenik na 24 urah Le Mansa odličen sedmi
Prosenik na 24 urah Le Mansa odličen sedmi
Prosenik na 24 urah Le Mansa odličen sedmi

Trebnje - Janez Prosenik je letošnjo motociklistično sezono končal z odličnim sedmim mestom, ki ga je v najmočnejšem razredu EWC s francosko ekipo Team Flembbo na kawasakiju osvojil na prestižni dirki 24 ur Le Mansa, kjer se je minuli konec tedna končalo svetovno prvenstvo v vzdržljivostnem motociklizmu. V absolutni kategoriji je ekipa, za katero Trebanjec vozi zadnji dve leti, končala na 16. mestu, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva (EWC) pa so deseti.

Dirka 24 ur Le Mansa je letos podrla vse rekorde, saj si jo je ogledalo neverjetnih 70.500 gledalcev. Ekipo Flembbo so sestavljali, Janez Prosenikkot prvi voznik, Italijan Emiliano Belluci kot drugi in Francoz Laurent Demarey kot tretji voznik.

Prve kvalifikacije so bile v četrtek. Fantje so se dobro odrezali in tudi motor je bil dobro nastavljen, tako da niso imeli večjih težav. Le vreme je malo ponagajalo, saj je bilo kljub toplemu in sončnemu vremenu tu in tja nekaj ploh, in to ravno pred kvalifikacijami.

Zvečer je bil na sporedu še nočni treningi, kjer so se tekmovalci pripravili tudi na nočne razmere. V petek opoldne jih je čakal drugi del kvalifikacij, na katerem si je Flembbo v seštevku najhitrejših vseh treh voznikov med 60 ekipami priborili 22. startno pozicijo.

Dirka se je začela v soboto ob 15.00, in sicer z tradicionalnim letečim štartom. Dirko je pričel domačin Laurent, kot drugi je vozil Emililiano in kot tretji je šel na progo Janez. Vozniki so se menjavali na vsako uro in pet minut, ob dežju pa celo na uro in 20 minut. Celotna dirka je za ekipo večino časa potekala mirno in po načrtnih, motor je deloval pravilno, vozniki so vozili konstantno, brez padcev ali zapletov.

Manjša nezgoda se je pripetila le dve uri pred koncem, ko se je, ravno ko je bil na motorju Janez, strgala veriga, tako da je morala ekipa opraviti dodaten postanek in s tem izgubila nekaj krogov. K sreči to ni bilo odločilono, saj si je ekipa že prej nabrala nekaj prednosti in ni izgubila nobenega mesta.

Med dirko je bilo nekaj dežja, a povečini je potekala v suhem vremenu. Dirka se je končala točno 24 ur po štartu, in sicer v nedeljo ob 15.00. Ekipa je odvozila 865 krogov.

"Zelo sem vesel. Da bomo ravno na tako priznani in dolgi dirki dosegli 7. mesto v najmočnejšem razredu je res neverjetno, kaj takega kar nisem upal misliti, glede na vse tovarniške ekipe in zveneča imena.  Vesel sem da je potekalo vse po načrtih in da nam je bila tokrat tudi sreča naklonjena, saj se v 24 urah lahko zgodi veliko. Sedaj bom imel malo počitka, nato pa kmalu začnem z fizičnimi pripravami na naslednje leto,"je po velikem uspehu v Francijisporočil Prosenik.

Rezultati:

1. Suzuki Endurance Racing Team (PHILIPPE / DELHALLE / NIGON) FRA
2. Yamaha Racing - GMT 94 - Michelin (CHECA / FORAY / GINES) FRA
3. Monster Energy Yamaha - YART (PARKES / LAVERTY / MORAIS) AUT
7. Flembbo Leader Team (PROSENIK / BELLUCCI / DERINE) FRA

SKUPNO:
1. Yamaha Racing - GMT 94 - Michelin
2. Suzuki Endurance Racing Team
3. Team Bolliger Switzerland #8
10. Flembbo Leader Team

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava