novice

Solidarnost: Kaj pa županov nepotizem?

15.10.2014 | 07:30 | M. M.

Uroš Lubej in predsednica mestnega odbora Solidarnosti Nina Jakovljević bosta nova občinska svetnika. (Foto: B. B., arhiv DL)

Uroš Lubej in predsednica mestnega odbora Solidarnosti Nina Jakovljević bosta nova občinska svetnika. (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - V novomeškem odboru Solidarnosti so pozdravili obsodbo nepotizma v Cerodu s strani volilnega štaba Milene Kramar Zupan, a ob tem kandidatko pozvali, naj podobno ravna tudi v primeru koalicijske partnerice Zveze za Dolenjsko glede zaposlitve županove hčerke v občinski upravi.

Glede očitkov štaba MKZ o dvojni morali pa iz Solidarnosti sporočajo, da se ves čas zavzemajo za »revizijo vseh spornih poslov, pogodb in koncesij, vključno z ugotavljanjem odgovornosti. Torej se zavzemamo tudi za to, da se na identičen način razjasnijo tudi očitki Gregorju Macedoniju v zvezi z Univerzitetno raziskovalnim središčem.« Slednje je Macedonijev volilni štab včeraj že zavrnil.

Izjavo Solidarnosti v celoti objavljamo spodaj:

V Solidarnosti Novo mesto smo veseli spremenjenega stališča mavrične koalicije do ustaljenih praks zaposlovanja v naši občini. V preteklih mandatih je ta koalicija namreč dokazano kadrovala po načelih politične korupcije, klientelizma in nepotizma. Posameznih primerov je preveč, da bi jih naštevali, pri nekaterih je na žalost aktivno sodelovala tudi županska kandidatka. V svojem odzivu je ta koalicija vendarle ostro obsodila izpostavljen primer nepotizma v CERODU in sprejela enega izmed naših predlogov za večjo transparentnost poslovanja občine - predlog o etičnem kodeksu za direktorje javnih podjetij, kar vsekakor pozdravljamo.

V Solidarnosti Novo mesto prav tako pozitivno sprejemamo izjavo volilnega štaba mavrične koalicije, ki je SLS pozval, da se opredeli do dejanja direktorja CeROD-a. Ob tem pa apeliramo na Mileno Kramar Zupan, da k istemu dejanju pozove tudi svojo drugo koalicijsko partnerico, Zvezo za Dolenjsko. Predsednik Zveze za Dolenjsko in aktualni župan Alojzij Muhič je namreč storil identično ali še bolj nesprejemljivo nepotistično dejanje kot Alojz Turk. Na vodstveno mesto v občinski upravi je zaposlil kar svojo hčerko. Pričakujemo, da bo volilni štab Milene Kramar Zupan jasno in nedvoumno obsodil županov nepotizem in hkrati pozval ZZD, naj se ustrezno opredeli do dejanja svojega člana oz. predsednika.

V svoji izjavi za javnost je mavrična koalicija sicer napadla Solidarnost Novo mesto in ji očitala dvojno moralo. Očitek seveda ne drži. Solidarnost Novo mesto in njeni predstavniki so v svojih izjavah že večkrat opozorili na netransparentno delovanje občine, občinskih podjetij in zavodov. V našem Programu za mandatno obdobje 2014-2018 je tudi jasno zapisano, da bomo naredili revizijo vseh spornih poslov, pogodb in koncesij, vključno z ugotavljanjem odgovornosti. Torej se zavzemamo tudi za to, da se na identičen način razjasnijo tudi očitki Gregorju Macedoniju v zvezi z Univerzitetno raziskovalnim središčem.

In ne samo to. Hkrati smo predlagali tudi konkretne rešitve, kako do anomalij ne bi več prihajalo. Med drugim smo predlagali aplikacijo Občinski supervizor. Predlagali smo, da bi se vse pogodbe in transakcije občine, občinskih zavodov in podjetij javno objavljale na portalu mestne občine Novo mesto. Ob tem ponovno poudarjamo, da v teku predvolilne kampanje in tudi v teh dneh pred drugih krogom volitev še vedno nismo od nobenega izmed županskih kandidatov dobili jasnega odgovora, ali se s predlaganimi ukrepi strinja.

Povsem zgrešena je tudi trditev Volilnega štaba M. K. Zupan, da je Solidarnost Novo mesto "skočila v objem" Macedoniju. Solidarnost Novo mesto z nikomer ni sklepala nobenih predvolilnih pogodb ali drugih dogovorov. Jasno pa smo povedali, da mavrični koaliciji, ki je po naši oceni v preteklih mandatih vodila škodljivo politiko, ne moremo dati svoje podpore in da zato med dvema preostalima kandidatoma dajemo prednost tistemu, ki v vodenje občine v zadnjih mandatih ni bil vpleten. Za trdnejše koalicijske ali projektne povezave z nami pa bo moral - kdor koli že bo pridobil podporo volilcev v drugem krogu – dati veliko trdnejša zagotovila, kot jih je bila javnost deležna do sedaj.

‹ nazaj

Komentarji (14)

15.10.2014Oceninovomeščan 
G. Lubej, ne zagovarjam nepotizma, vendar očitno Alenke ne poznate, sicer bi vedel, da je zelo dobro imeti v delovni sredini osebo kot je Alenka. Če se še niste, se v to boste še prepričal. Udrihati po njej posredno ali neposredno, je nečloveško.
15.10.2014OceniIzzy 
He-he-he, no kaj pa zdaj... Če ima MKZ do vseh enaka merila bo ob precejšnje število svojih podpornikov :)))
15.10.2014OceniMarko 
novomeščan - o tem so mnenja deljena
15.10.2014OceniSimpl 
Pa saj tukaj ni vprašanje ali nekdo dobro dela, ali slabo. Gre le za NEPOTIZEM, ki pa je v razvitih družbah NESPREJEMLJIV. Za vsako javno delovno mesto je nujen JAVNI REAZPIS, kjer lahko VSI ki izpolnjujejo kriterije, ENAKOPRAVNO nastopajo. Izmed njih delodajalec izbere NAJBOLJŠEGA. Če je to županova hči, pač njo. Ne boste verjeli, ampak mi ne živimo več v fevdalizmu, zato se pri nas položaji ne dedujejo.
15.10.2014 1 (1) (0)OceniNande 
On ni nič kriv! So mu vse pogodbe podtaknili. Podžupanja in podžupan, sta imela samo protokolarno funkcijo in sta prejemala samo plačo. Direktor komunale ni mogel nič narediti. Direktorji zavodov niso tam da delajo, saj je to politična funkcija. Ja saj vsi vedo da zadeve pelje Borut N. Pred volitvami so po starem receptu kandidirali ločeno kot SD, ZZD, ZaAB, SMC, SLS in Desus, sedaj pa spet združeno kot v primeru Portoval, Ric, Komunale, Knjižnice,...
15.10.2014OceniJan 
Ne morem verjet. Najdejo se čuki kot je "novomeščan" ki zagovarjajo takšna ravnanja in zaposlovanja. Pa saj očitno je to to kar si zaslužimo glede na prebivalstvo s takšno stopnjo tolerance do svinjarij.
15.10.2014 1 (1) (0)OceniDvojna morala 
Z Alenko je lahko vse v redu. Ali pa tudi ne. Izjava Solidarnosti ni naperjena proti njej, ampak proti nepotizmu. In če se je MKZ z javno izjavo obregnila ob Turkovo dejanja v Cerodu, bi bilo prav, da se tudi ob Muhičevo v občinski upravi. Da ji ne bi kdo očital dvojne morale.
15.10.2014Oceninovomeščan 
Mnenja so seveda vedno lahko deljena. Ne vem kako izkušnjo z njo imaš ti Marko, izražam le svoje mnenje, ki je tako, kot sem navedel. Nihče pa ni popoln in ima lahko tudi slab dan. Tudi ti Marko. Jan, tudi sicer si običajno nesramen, žal se le večina takih oglaša tu po komentarjih in lapa vsevprek, ne zavedajoč se tega, da v posameznem primeru, kot je obravnavana oseba, ji dela morda krivico. Glede nje si osebno ne bi nikoli oprostil opustitve, da ne navedem to kar sem izrazil v prvem komentarju in to pristojno !
15.10.2014 1 (1) (0)OceniDvojna morala 
Novomeščan, kot rečeno, ni problem v Alenki, ki je lahko povsem v redu uslužbenka (sam sicer nisi z ničemer dokazal, v čem je v redu, katere projekte je uspešno izpeljala, kakšna je bila njena vloga pri propadlih občinskih investicijah itd.). Ampak Solidarnost se ni obregnila v njeno delo, ampak v županovo nepotistično dejane. V tem je tvoj komentar zgrešen (čeprav je dobronameren in nikakor ni žaljiv, kot je tu pogosta praksa), saj delo Alenke sploh ni tema tega članka.
15.10.2014 1 (1) (0)OceniAndrej 
novomeščan - Načinov kako kdo pride do službe je več, med drugim tudi taki ki ne sodijo v današnjo družbo (nepotizem, prirejanje razpisov - samo en kandidat, .........) in se vlečejo še iz prejšnjega sistema. To že "ptički" vedo. Dejstvo pa je, da to ni osamljen primer te linije, je še nekaj na komunali iz tega "gnezda". Torej lahko rečemo, da je tu govora o nepotizmu pa pika in takih ljudi ne potrebujemo na kakršnih koli vodilnejših mestih. Glede ene ali druge osebe pa nebi izgubljal besed, naj raje sodijo rezultati dela. Upssss, pa saj jih ni.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava