kultura

FOTO: Od slik do kolesarskih zračnic

24.10.2014 | 16:35 | J. A.

Lone Villaume ima lepe spomine na tabor likovnih samorastnikov leta 2008. (Foto: J. A)

Lone Villaume ima lepe spomine na tabor likovnih samorastnikov leta 2008. (Foto: J. A)

FOTO: Od slik do kolesarskih zračnic
FOTO: Od slik do kolesarskih zračnic

Trebnje - Sinoči je mirnska podžupanja Barica Kraljevski v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem odprla razstavo del danske umetnice Lone Villaume, ki jo na Dolenjsko vežejo lepi spomini z 41. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov leta 2008.

Razstavo je v sodelovanju z umetnico in oblikovalko Meto Gabrijel pripravila kustosinja trebanjske galerije Andrejka Vabič Nose, zasnovana pa je kot pregled njenega ustvarjanja  v zadnjem desetletju. Na ogled je več kot 50 del, ki segajo od slikarskih upodobitev vsakdanjega življenja pa vse do sodobnih stvaritev, pri katerih uporablja kovino in koleskarske zračnice.

Lone Villaume je dokončala študij arhitekture na Danski kraljevi akademiji za lepe umetnosti. Konec 70. let 20. stoletja je pričela oblikovati vzorce na tekstilu in izdelovati izdelke iz tega materiala. Dvajset let kasneje se je pričela resneje posvečati slikarstvu. Razstavljala je na Danskem, Švedskem, Poljskem, v ZDA, Italiji, Belgiji, Španiji, Bolgariji, Rusiji, Latviji, Srbiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Avtorica povezuje svet naivne umetnosti s sodobnimi trendi v umetnosti, tradicionalne tehnike in motive nadgrajuje, jih reinterpretira, hkrati pa ostaja zvesta ideji naivne umetnosti. Z jasnostjo, občutkom in humorjem reflektira odnos posameznika do sočloveka in narave. Njen opus je prepojen z igrivostjo, veseljem in humorjem. Osebe na njenih delih izžarevajo veselje do življenja, vsakdanja srečanja gospa pa obogatijo psički, ki se jim slikarka namenja povsem enakovredno vlogo; kot njihove skrbnice, tudi oni klepetajo, opravljajo in opazujejo svet.

"Sprašujejo me, ali se norčujem iz ljudi, ugotovila sem, da ne, ne norčujem se iz njih, skupaj z njimi se zabavam," je dejala umetnica, ki je bila navdušena nad glasbenim programom na dogodku, oblikoval ga je saksofonist David Kocjan iz Glasbene šole Trebnje, rekla je, da jo je prijetno presenetil.

Direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič je povedala, da s to razstavo zaključujejo leto, ki so ga v galeriji posvetili ženskam. Začeli so ga s predstavitvijo vseh žensk v zbirki, nadaljevali s slikarko Greto Pečnik, ki je delovala v drugi polovici 20. stoletja, v sklepnem delu predstavljajo dogajanje v naivni umetnosti skozi vizijo danske slikarke Lone Villaume. Razstava bo odprta do 15. februarja 2015.

‹ nazaj

Galerija (22)

cik001
cik002
cik003
cik004
cik005
Patricija Pavlič
cik007
cik008
cik009
cik010
cik011
David Kocijan
cik013
cik014
cik015
cik016
Andrejka Vabič Nose
cik018
cik019
cik020
cik021
Lone Villaume

Komentarji (2)

24.10.2014Ocenidusan 
Kastelica tud za otvoritve več nobedn ne mara, tako je osovražen povsod. Koliko morajo biti šele Smuki, ki proti takemu cepcu redno zgubljajo volitve.
24.10.2014Ocenikulturnica 
Ste v zmoti. Vsaka otvoritev ima drugega odpiralca razstave. Sedaj je bil mirenski župan, naslednjič pa bo drug župan od ustanoviteljic zavoda. Pridite na otvoritev, seznanite se z dogajanjem v vseh občin, pa boste drugačnega mišljenja. Sprašujem se, ali Trebanci ne znate. drugega kot pljuvati en po drugem. Stopite že enkrat skupaj,rešujte skupaj, saj vsi živite v eni občini. Dobro, da nisem vaša občanka... Srečno

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava